ЛитКритик

Рубриката е водена отНиколай Ясенов Петров – ученик е в 81 СУ „Виктор Юго”, като за момента успехът му е отличен. Има специални интереси в областите на литературата, философията и чуждите езици (английски и руски).

ЛитКритик - Николай Петров

Заема две втори места на Националните фестивали за детско и юношеско театрално и рецитаторско майсторство на руски език, съответно през 2022г. (посветен на Корней Чуковски и Роберт Рождественски) и 2023г. (посветен на Лев Толстой и Сергей Михалков). Също участва в ученическата инициатива „Ден на европейския автор” (2023г.) с монолози от „Хамлет”, „В очакване на Годо” и „Сако от велур”; класира се за втори кръг на Националния ученически конкурс „Млад писател” (2023г.) и праща текстове, макар и без награда, на Международния поетически конкурс „И във Златна есен със любов и песен” (2023г.) и конкурса за разказ с потенциал за филмова адаптация на списание „Кино”.

Интересите му в литературата са свързани със западната драматургия (както и тази на Станислав Стратиев), руския сребърен и златен век, българската следосвобожденска поезия и лириката на Шандор Петьофи.

Социалната критика в лириката на Шандор Петьофи

Социалната критика в лириката на Шандор Петьофи Роден с изключително нестабилно здраве и в бедност [...]

Литературният „малък човек”

Литературният „малък човек” Понятието „малък човек” се отнася към литературните герои от епохата на реализма, [...]

Поетическият образ на Пушкин извън собственото му творчество

Поетическият образ на Пушкин извън собственото му творчество По повод 225-годишнината на поета Александър Сергеевич [...]

Градацията и скритият позитивизъм в стихотворението „Нощ, улица, фенер, аптека” на А. А. Блок

Началото на XX век, определено от Николай Бердяев (1) като „сребърен век на руската поезия”, [...]

204 Views