Топ 3 Фентъзи 2020

Топ 3 Фентъзи 2020

Топ 3 Фентъзи 2020

Продължаваме с пълна сила и още повече въпроси. Що е туй Фентъзи и защо не е Фантастика и Фикцията Фентъзи ли е или е Фантастика?! Уикипедийка казва следното:
Фентъзи е литературен жанр, характеризиращ се с използването на елементи от митологията, фолклора и класическите „вълшебни приказки“.
Фантастиката е художествен стил в литературата, киното, музиката, изобразителните и други изкуства, който се характеризира със съществената роля на фантастични елементи – тоест елементи, които не се наблюдават в реалния свят около нас, или дори са принципно невъзможни.
С две, три, пет думи – Фентъзи са всички измишльотини, които могат да ти хрумнат като котка еднорог с крила на пеперуда – примерно, а към Фантастика влизат да речем свръхестествени способности. Може и да не е много ясно пак, но тези жанрове често се размиват. Отделени са и в класацията, която разглеждаме.

ТОП 3 ФЕНТЪЗИ

1. House of Earth and Blood (Crescent City #1) от Сара. Д. Маас

Резюме

Обвързан с кръв. Изкушен от желание. Освободен от съдбата.

Брайс Куинлан има перфектния живот – работи усилено през целия ден и купонясва цяла нощ – докато демон не убива най-близките ѝ приятели, оставяйки я ранена и сама. Когато обвиняемият е зад решетките, но престъпленията започват отново, Брайс се оказва в центъра на разследването. Тя ще направи всичко необходимо, за да отмъсти за смъртта им.

Хънт Аталар е известен паднал ангел, сега роб на архангелите, които някога се е опитал да свали. Неговите нечовешки умения и невероятна сила са насочени към една цел – да убие враговете на шефа си, без да задава въпроси. Но с демон, който всява хаос в града, той предлага неустоима сделка: да помогне на Брайс да намери убиеца и свободата му ще му е в кърпа вързана.

Докато Брайс и Хънт ровят дълбоко в недрата на Кресент Сити, те откриват тъмна сила, която заплашва всичко и всеки, който им е скъп, и намират един в друг пламтяща страст – такава, която би могла да освободи и двамата, стига да поискат.

С незабравими герои, кипяща романтика и вълнение на всяка следваща страница, тази богата и изобретателна нова фентъзи поредица от авторката на бестселъри №1 на Ню Йорк Таймс Сара Дж. Маас се задълбочава в сърдечната болка от загубата, цената на свободата и силата на любовта.

Не забравяй, че ще умреш и се наслаждавай на всяко удоволствие, което светът може да предложи.

Вселената е огромна. Някои вярват, че няма край. Или че нашата вселена може да бъде една от множество, такова изобилие като звездите в небето или пясъка на плажа.

2. The Invisible Life of Addie LaRue ( Невидимият живот на Ади Ла‘Рю) от В.Е. Шваб

Резюме

Живот, който никой няма да помни. История, която никога няма да забравите.

Франция, 1714 г.: в момент на отчаяние млада жена сключва фаустовска сделка, за да живее вечно и е прокълната да бъде забравена от всеки, когото срещне.

Така започва необикновеният живот на Ади ЛаРю и едно завладяващо приключение, което ще се разиграва през векове и континенти, в историята и изкуството, докато младата жена научава колко далеч ще стигне, за да остави своя отпечатък в света.

Но всичко се променя, когато след близо 300 години Ади се натъква на млад мъж в скрита книжарница и той си спомня името ѝ.

„Отне цяло десетилетие. Знаех, че имам един шанс да разкажа тази история и знаех, че не съм готова“, казва Шваб за Ню ЙоркТаймс. „Мисля за идеята като за красиво стъклено кълбо, пълно със светлина. Актът на записването е разбиването на това стъклено кълбо в най-близката стена. Актът на ревизиране е събирането на тези парчета и опитите да сглобиш отново кълбото. Винаги нещо ще се изгуби при събирането. Страхувах се от загубата.”

Какво е човек, ако не следите, които оставя след себе си?

…тъжно е, разбира се, да забравяш.Но е самотно занимание да бъдеш забравен. Да помниш, когато никой друг вече не помни.

3. The House in the Cerulean Sea (Къщата в Лазурното море) от Т.Дж. Клън

Вълшебен остров. Опасна задача. Изгаряща тайна.

Линус Бейкър води тих, самотен живот. На четиридесет той живее в малка къща с коварна котка и старите си записи. Като сътрудник в отдела, отговарящ за магическите младежи, той прекарва дните си, наблюдавайки благосъстоянието на децата в одобрените от правителството домове за сираци.

Когато Линус е неочаквано извикан от висшето ръководство, той получава любопитна и строго класифицирана задача: пътуване до сиропиталището на остров Марсиас, където живеят шест опасни деца: гном, дух, виверна(дракон), неидентифицирано зелено петно, померанец и антихриста. Линус трябва да остави настрана страховете си и да определи дали и колко е вероятно те да доведат до края на дните.

Но децата не са единствената тайна, която островът пази. Техният пазач е очарователният и загадъчен Артър Парнас, който ще направи всичко, за да запази подопечните си в безопасност. Докато Артър и Линус се сближават, отдавна пазените тайни са разкрити и Линус трябва да направи избор: да разруши дом или да гледа как светът гори.

Очарователна история, майсторски разказана, „The House in the Cerulean Sea“ е за дълбокото преживяване да откриеш невероятно семейство на неочаквано място — и да осъзнаеш, че семейството е твое.

Винаги трябва да отделяме време за нещата, които харесваме. Ако не го правим, може да забравим как да бъдем щастливи.

Хората са гадни, но понякога те просто трябва да се удавят в собствената си гадория без нашата помощ.

426 Views
error: Content is protected !!