Топ 3 Най-добър дебют за 2021

Топ 3 Най-добър дебют за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

 

1.The Spanish Love Deception by Elena Armas /„Испанска любовна измама“ от Елена Армас

Резюме:

Каталина Мартин отчаяно се нуждае от среща за сватбата на сестра си. Особено след като малката ѝ бяла лъжа за американското ѝ гадже излиза извън контрол. Сега всички, които тя познава, включително бившият ѝ и годеницата му, ще бъдат там и ще искат да се срещнат с новия избраник.

Тя има само четири седмици, за да намери някой, който желае да прекоси Атлантика и да ѝ помогне в измамата. Ню Йорк до Испания не е кратък полет и нейното шумно семейство няма лесно да бъде заблудено.

Влиза Арън Блекфорд – нейният висок, красив, снизходителен колега – който изненадващо предлага да се намеси. Тя предпочита да откаже; никога не е имало по-вбесяващ и кипващ кръвта ѝ непоносим човек.

Но Каталина е отчаяна и с наближаването на сватбата Арън изглежда като най-добрият ѝ вариант. И тя започва да осъзнава, че той може да не е толкова ужасен в реалния свят, колкото е в офиса.

„Защото това беше всичко, което искаше да ми дадеш. И предпочитам да ме мразиш, отколкото да те нямам изобщо.“

„Как е възможно да имам чувството, че разбиваш сърцето ми, а аз дори още не съм те имал?“

„Да бъда твой приятел винаги е било последното нещо, което ми е било на ума.“

 

За Автора:

Елена Армас е автор на бестселъра на New York Times и USA Today „Испанската любовна измама“ и последващия го „Американски експеримент със съквартирантите“. Тя е испанска писателка, самопризнала се за безнадежден романтик и за ужас на г-н Б., горда съхранителка на книги.

Тя се надява, че тези истории ще накарат сърцето ви да прескочи един или два удара, дланите ви да се изпотят, а бузите ви да се зачервят в онова особено розово, което кара другите хора да искат да надникнат в страницата, която четете.

2.The Lost Apothecary by Sarah Penner / „ Последният аптекар“ от Сара Пенер

Резюме

Жена аптекар тайно разпръсква отвари, за да освободи жените от мъжете, които са ги наранили – поставяйки три живота през векове на опасен път на сблъсъци.

Правило №1: Отровата никога не трябва да се използва за нараняване на друга жена.

Правило №2: Имената на убиеца и нейната жертва трябва да бъдат записани в регистъра на аптеката.

Една студена февруарска вечер през 1791 г., в задната част на тъмна лондонска алея в скрит аптекарски магазин, Нела очаква най-новия си клиент. Някога уважавана лечителка, сега Нела използва знанията си за по-тъмна цел – продава добре прикрити отрови на отчаяни жени, които биха убили, за да се освободят от мъжете в живота си. Но когато новият ѝ покровител се оказва преждевременно зряла дванадесетгодишна на име Елиза Фанинг, неочаквано приятелство задейства поредица от събития, които застрашават света на Нела и заплашват да разкрият много жени, чиито имена са записани в регистъра ѝ.

В днешния Лондон, амбициозната историчка Каролайн Парсуел прекарва сама десетата си годишнина от сватбата си, потъваща в себе си от откритието за изневярата на съпруга си. Когато намира стар аптекарски флакон близо до река Темза, тя не може да устои на разследването, само за да разбере, че е открила връзка с неразкритите „аптекарски убийства“, които са споходили Лондон преди повече от два века. Докато тя задълбочава търсенето си, животът на Каролайн се сблъсква с този на Нела и Елиза в зашеметяващ обрат на съдбата – и не всеки ще оцелее.

„Ако искаш нещо различно, единственият човек, който те спира, си само ти. Какво всъщност обичаш да правиш?“

„Това са мисли, които никога не оставям да напуснат устните си. Това са мисли, които повечето майки нямат.”

„Сърцето на майката се разбива по милиони начини през целия ѝ живот.“

 

 

За Автора

Ашли Одрейн (родена през 1982 г.) е канадска писателка.По време на интервю от юли 2019 г. за Toronto Star тя описа дебютния си роман, The Push, като „психологическа драма, разказана през призмата на майчинството“.

Преди да се заеме с писането, Одрейн е рекламен директор на Penguin Canada, която сега е клон на канадското подразделение на Penguin Random House. През 2015 г. здравословното състояние на най-малкото ѝ дете я кара да се пенсионира. Тя открива, че писането е професия, която може да осъществява вкъщи.

 

Бонус 2

The Gilded Ones by Namina Forna / „Позлатените“ от Намина Форна

Резюме

Шестнадесетгодишната Дека живее в страх и очакване от кървавата церемония, която ще определи дали тя ще стане член на селото си. Вече различна от всички останали поради неестествената си интуиция, Дека се моли за червена кръв, за да може най-накрая да се почувства част от общността.

Но в деня на церемонията кръвта ѝ става златна, цвета на нечистота – и Дека знае, че ще се сблъска с последствия, по-лоши от смъртта.

Тогава мистериозна жена идва при нея с избор: да остане в селото и да се подчини на съдбата си, или да замине да се бие за императора в армия от момичета като нея. Те се наричат ​​алаки – почти безсмъртни с редки дарби. И те са единствените, които могат да спрат най-голямата заплаха за империята.

Знаейки опасностите, които предстоят, но копнееща за приемане, Дека решава да напусне единствения живот, който някога е познавала. Но докато пътува до столицата, за да тренира за най-голямата битка в живота си, тя ще открие, че големият ограден град крие много изненади. Нищо и никой не са точно това, което изглеждат – дори самата Дека.

Началото на смела, вдъхновена от Западна Африка, феминистка фентъзи поредица за феновете на „Децата от кръв и кости“ и „Черната пантера“. В този свят момичетата са изгнаници по кръв и воини по избор.

„постоянно напомняне, че жените са създадени, за да бъдат помощници на мъжете, подчинени на техните желания и команди.“

„Всички имаме избор в момента. Момичета ли сме или сме демони? Ще умрем ли или ще оцелеем?“

За Автора

Намина Форна е писател в жанта young adult, живееща в Лос Анджелис и автор на бестселърите на New York Times и Indie на епичната фантастична YA романа The Gilded Ones. Първоначално от Сиера Леоне, Западна Африка, тя се мести в САЩ, когато е на девет години и оттогава пътува постоянно. Намина обича да създава фантастични светове и да разказва истории с безстрашни женски персонажи.

„Защо страдаме, за да пазим тайни? За да защитим себе си или да защитим другите?“

„… не всичко в живота ми беше така, както си го представях, че ще бъде, и не съм изпълнила собствения си потенциал. И най-лошото е, че бях твърде уплашена, за да опитам.”

 

За Автора

Родена съм и израснах в североизточен Канзас, израснах в малка дървена колиба, сгушена дълбоко в гората. Това живописно убежище, където живях до ранна зряла възраст, рамкира повечето от ранните ми спомени.

Започнах да пиша сериозно през 2015 г., след като присъствах на вълнуваща лекция, изнесена от Елизабет Гилбърт. Тя беше на турне за Big Magic, променяща живота книга за творци. Скоро след нейната лекция се записах в първия си онлайн клас по творческо писане. Оттогава не съм поглеждал назад.

Аз съм запален пътешественик, въпреки че сърцето ми е заседнало в Лондон. Други любими дестинации включват Тайланд, Ирландия, Германия, Белиз и Големия Кайман.

Завършил съм университета в Канзас със степен по финанси. В началото на 2021 г., след тринадесет години в корпоративна Америка, напуснах ежедневната си работа. Сега съм развълнувана да се нарека писател на пълен работен ден. Когато не съм до клавиатурата, вероятно ще ме намерите в кухнята, йога студиото или да тичам на открито в жегата във Флорида.

Омъжена съм за най-добрия ми приятел Марк. Ние сме горди жители на Слънчевия щат, където живеем с нашия миниатюрен дакел с „копринена козина“, Зоуи.

3.Firekeeper’s Daughter ( „Дъщерята на огнения пазител“) от Анджелина Боули

Резюме

С рецензии с четири звезди, дебютният роман на Анджелин Бoули, „Дъщерята на огнения пазител“ , е новаторски трилър YA за тийнейджърка от местните жители, която трябва да изкорени корупцията в своята общност, идеален за читателите на Анджи Томас и Томи Ориндж.

Осемнадесетгодишната Даунис Фонтейн никога не се е вписвала напълно, както в родния си град, така и в близкия резерват Оджибве. Тя мечтае за ново начало в колежа, но когато се случва семейна трагедия, Даунис отлага бъдещето си, за да се грижи за крехката си майка. Единствената свтлинка в живота ѝ  е срещата с Джейми, очарователният новобранец в хокейния отбор на брат ѝ Леви.

И все пак, дори когато Даунис се влюбва в Джейми, тя усеща, че дръзката хокейна звезда крие нещо. Всичко излиза наяве, когато Даунис става свидетел на шокиращо убийство, което я въвлича в разследване на ФБР за нов смъртоносен наркотик.

Неохотно Даунис се съгласява да отиде под прикритие, черпейки от познанията си по химия и традиционната медицина на Оджибве, за да открие източника. Но търсенето на истината е по-сложно, отколкото си е представяла Даунис, разкривайки тайни и стари белези. В същото време тя става все по-обвързана в разследване, което изглежда по-фокусирано върху наказанието на нарушителите, отколкото върху защитата на жертвите.

Сега, тъй като измамите — и смъртните случаи — продължават да нарастват, Даунис трябва да научи какво означава да бъдеш силна Anishinaabe kwe (жена оджибве) и колко далеч ще стигне за своята общност, дори ако това разкъса единствения свят, който някога е познавала.

„Когато някой умре, всичко за него става в минало време. С изключение на скръбта. Скръбта остава в настоящето.“

„Когато някой умре, всичко за него става в минало време. С изключение на скръбта. Скръбта остава в настоящето.“

За Автора:

Анджелин Боули, член на Sault Ste. Marie – племето на индианците Чипева, е разказвач, който пише за своята общност на Оджибве в горен Мичиган. Тя привлича внимание с програмата за наставничество „Нуждаем се от разнообразни книги“. Анджелин е бивш директор на Службата за индианско образование към Министерството на образованието на САЩ. Нейният агент е Фей Бендър от The Book Group. „Дъщерята на огнения пазител“ е избрана за сериал на Netflix от продуцентската компания на Obamas’ Higher Ground.

Бонус 1

The Push by Ashley Audrain

Резюме

Напрегната психологическа драма за създаването и разпадането на семейство – и за жена, за която майчинството няма нищо общо с това  на което се надява, а напротив – е всичко, от което се страхува.

Блайт Конър е решена да бъде топлата, утешаваща майка на новороденото си бебе Вайълет, нещо което тя самата никога не е имала.

Но в разгара на изтощителните ранни дни на майчинството Блайт се убеждава, че нещо не е наред с дъщеря ѝ – тя не се държи като повечето деца.

Или всичко е в главата на Блайт? Съпругът ѝ Фокс казва, че си въобразява нещата. Колкото повече Фокс отхвърля страховете си, толкова повече Блайт започва да се съмнява в собствения си разум и толкова повече започваме да се съмняваме в това, което Блайт ни казва и за живота си.

Тогава се ражда синът им Сам – и с него Блайт има блажената връзка, която винаги си е представяла с детето си. Дори Вайълет изглежда обича малкия си брат. Но когато животът, какъвто го познават, се променя за миг, опустошителният инцидент принуждава Блайт да се изправи пред истината.

The Push е напълно завладяващ роман, който ще оспори всичко, което мислите, че знаете за майчинството, за това, което дължим на децата си, и какво е усещането, когато не вярваш на една жена.

„Не искам да се научиш да бъдеш като мен. Но не знам как да те науча да бъдеш различен.“

„Това са мисли, които никога не оставям да напуснат устните си. Това са мисли, които повечето майки нямат.”

„Сърцето на майката се разбива по милиони начини през целия ѝ живот.“

 

 

За Автора

Ашли Одрейн (родена през 1982 г.) е канадска писателка.По време на интервю от юли 2019 г. за Toronto Star тя описа дебютния си роман, The Push, като „психологическа драма, разказана през призмата на майчинството“.

Преди да се заеме с писането, Одрейн е рекламен директор на Penguin Canada, която сега е клон на канадското подразделение на Penguin Random House. През 2015 г. здравословното състояние на най-малкото ѝ дете я кара да се пенсионира. Тя открива, че писането е професия, която може да осъществява вкъщи.

 

Бонус 2

The Gilded Ones by Namina Forna / „Позлатените“ от Намина Форна

Резюме

Шестнадесетгодишната Дека живее в страх и очакване от кървавата церемония, която ще определи дали тя ще стане член на селото си. Вече различна от всички останали поради неестествената си интуиция, Дека се моли за червена кръв, за да може най-накрая да се почувства част от общността.

Но в деня на церемонията кръвта ѝ става златна, цвета на нечистота – и Дека знае, че ще се сблъска с последствия, по-лоши от смъртта.

Тогава мистериозна жена идва при нея с избор: да остане в селото и да се подчини на съдбата си, или да замине да се бие за императора в армия от момичета като нея. Те се наричат ​​алаки – почти безсмъртни с редки дарби. И те са единствените, които могат да спрат най-голямата заплаха за империята.

Знаейки опасностите, които предстоят, но копнееща за приемане, Дека решава да напусне единствения живот, който някога е познавала. Но докато пътува до столицата, за да тренира за най-голямата битка в живота си, тя ще открие, че големият ограден град крие много изненади. Нищо и никой не са точно това, което изглеждат – дори самата Дека.

Началото на смела, вдъхновена от Западна Африка, феминистка фентъзи поредица за феновете на „Децата от кръв и кости“ и „Черната пантера“. В този свят момичетата са изгнаници по кръв и воини по избор.

„постоянно напомняне, че жените са създадени, за да бъдат помощници на мъжете, подчинени на техните желания и команди.“

„Всички имаме избор в момента. Момичета ли сме или сме демони? Ще умрем ли или ще оцелеем?“

За Автора

Намина Форна е писател в жанта young adult, живееща в Лос Анджелис и автор на бестселърите на New York Times и Indie на епичната фантастична YA романа The Gilded Ones. Първоначално от Сиера Леоне, Западна Африка, тя се мести в САЩ, когато е на девет години и оттогава пътува постоянно. Намина обича да създава фантастични светове и да разказва истории с безстрашни женски персонажи.

395 Views
error: Content is protected !!