Топ 3 Фентъзи за 2021

Топ 3 Фентъзи за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Дойде време да се потопим във фентъзи вселените на най-четените за 2021 книги! Легенди и митове с нов прочит, герои с модерно излъчване, но все така силно повлияни от миналото! Ето ги и ТОП 3 фентъзи книги за 2021 година!

 

 

1. A ​Court of Silver Flames / „Двор от сребърни пламъци“, от Сара Дж. Маас

Резюме:

Неста Арчерон винаги е била горделива, лесно избухлива и бавно опрощаваща. И откакто е принудена да влезе в Котела и става Върховна Фея против волята си, тя се бори да намери място за себе си в странния, смъртоносен свят, който обитава. Още по-лошо, тя изглежда не може да премине през ужасите на войната с Хиберн и всичко, което губи в нея.

Единственият човек, който възпламенява нейния нрав повече от всеки друг, е Касиан, белязаният от битка воин, чиято позиция в Нощния двор на Рисанд и Фейър го държи постоянно в орбитата на Неста. Но нейният нрав не е единственото нещо, което Касиан възпламенява. Огънят между тях е безспорен и се разгаря още повече, когато са принудени да се сближат един с друг.

Междувременно коварните човешки кралици, които се завръщат на континента по време на последната война, сключват опасен нов съюз, заплашвайки крехкия мир, който се е установил между кралствата. И ключът към спирането им може да зависи от това Касиан и Неста да се изправят пред натрапчивото си минало.

На фона на свят, обзет от война и измъчвани от несигурност, Неста и Касиан се бият с чудовища отвътре и отвън, докато търсят приемане – и изцеление – в прегръдките на другия.

„Не мога да оцелея без да чета.“

„Твоята сила е песен – такава, която чаках много, много дълго време да чуя, Неста.“

„Каквото и да трябва да хвърлиш по мен, мога да го понеса. Няма да се счупя.”

 

За Автора:

Сара Дж. Маас е автор №1 на Ню Йорк Таймс и международен бестселър на „Градът на полумесеца“, „Двор от тръни и рози“ и поредицата „Стъклен трон“. Нейните книги са продадени в повече от дванадесет милиона копия и са публикувани на тридесет и седем езика. Родом от Ню Йорк, Сара живее във Филаделфия със съпруга си, сина си и кучето си.

 

2. Under the Whispering Door / „Под шепнещата врата“ от T.J. Klune

Резюме

A Man Called Ove среща The Good Place в Under the Whispering Door, възхитителна странна любовна история от TJ Klune, автор на бестселъра на New York Times и USA Today, The House in the Cerulean Sea.

Добре дошли в Charon’s Crossing.

Чаят е горещ, кифлите са пресни, а мъртвите просто минават.

Когато жътвар идва да вземе Уолъс от собственото му погребение, Уолъс започва да подозира, че той може да е мъртъв.

И когато Хюго, собственик на странен магазин за чай, обещава да му помогне да премине, Уолъс решава, че той определено е мъртъв.

Но дори и в смъртта си той не е готов да изостави живота, който едва е живял, така че когато Уолъс получава една седмица да премине, той се заема да изживее живота си за седем дни.

Забавен и мил, „Под шепнещата врата“ е вълнуваща история за живота, прекаран в офиса, и смъртта, прекарана в изграждането на дом.

„Животът е безсмислен и ако открием нещо, което има смисъл, го държим възможно най-здраво.“

„Колкото по-голямо е желанието, толкова по-голямо е страданието, а сега тя пожела самото величие.“

„Той беше направил това, което трябваше да направи, и по този начин унищожи света.“

 

За Автора

Шели Паркър-Чан е азиатско-австралийски бивш дипломат и съветник по международно развитие, прекарала почти десетилетие в работа по правата на човека, равенството между половете и правата на ЛГБТ в Югоизточна Азия. Кръстена на поета-романтик, тя е отгледана с гръцки митове, легенди за Артур и китайски приказки за страдание и трагична романтика. Нейното писане е повлияно повече или по-малко и на тримата. През 2017 г. тя получава стипендия на Otherwise (Tiptree) за работа със спекулативен разказ, който разширява нашето разбиране за пола. Нейното дебютно историческо фентъзи, „ТЯ, КОЯТО СТАНА СЛЪНЦЕ“ (The Radiant Emperor #1), предшества Tor (Северна Америка) и Mantle (UK/Commonwealth) през юли 2021 г.

 

Бонус 2

Ariadne / „Ариадна“ от Дженифър Сейнт

Резюме

Ариадна, принцесата на Крит, расте, поздравявайки зората от красивия си дансинг и слушайки историите на своята бавачка за богове и герои. Но под златния ѝ дворец отеква вечно присъстващият тропот на копитата на нейния брат, Минотавъра, чудовище, което изисква кръвни жертви.
 
Когато Тезей, принцът на Атина, пристига, за да победи звяра, Ариадна вижда в зелените му очи не заплаха, а бягство. Опълчвайки се на боговете, предавайки семейството и страната си и рискувайки всичко заради любовта, Ариадна помага на Тезей да убие Минотавъра. Но ще осигури ли решението на Ариадна нейния щастлив край? А какво да кажем за Федра, любимата по-малка сестра, която тя оставя?
 
Хипнотична, пропулсивна и изключително пренасяща ни в друго време, „Ариадна“ на Дженифър Сейнт изковава нов епос, който поставя забравените жени от гръцката митология отново в сърцето на историята, докато се стремят към един по-добър свят.
 

„Не бих позволил на човек, който не знае стойността на нищо, да ме накара да се съмнявам в собствената си стойност.“

„Веднъж ми каза, че еднин живот изпълнен с човешка любов си струва загубата.“

„Танцувах за края на всичко, което знаех, и началото на всичко, което не знаех.“

За Автора

Дженифър Сейнт е автор на бестселъри на Sunday Times. Дебютният ѝ роман, ARIADNE, е избран за книга на годината на Waterstones за 2021 г. и е финалист в категорията за фентъзи на Goodreads Choice Awards през 2021 г. Вторият ѝ роман, ELEKTRA, излиза през 2022 г. и е друг преразказ на гръцката митология, разказана с гласовете на жените в сърцето на древните легенди.

„Ние живеем и дишаме. Умираме и все още ни се диша. Не винаги е епична смърт. Има малки смъртни случаи, защото това е скръбта.“

„Какво са няколко години пред лицето на вечността?“

 

За Автора

TJ KLUNE е автор, носител на литературна награда Lambda (Into This River I Drown) и бивш проверяващ искове в застрахователна компания. Неговите романи включват The House in the Cerulean Sea и The Extraordinaries. Тъй като самият той е особен, TJ вярва, че е важно – сега повече от всякога – да има точно, позитивно, особено представяне в историите.

 

3. The ​Crown of Gilded Bones / „Короната от позлатени кости“ от от Дженифър Л. Арментраут

Резюме

Попи никога не е мечтала, че ще намери любовта, която намира с принц Кастийл. Тя иска да се наслади на щастието си, но първо трябва да освободят брат му и да намерят нейния. Това е опасна мисия и с огромни последици, за които никой не е предполагал. Защото Попи е Избраната, Благословената. Истинският владетел на Атлантия. Тя носи кръвта на Краля на боговете в себе си. По право короната и кралството са нейни.
 
Врагът и воинът…
 
Попи винаги е искала да контролира собствения си живот, а не живота на другите, но сега трябва да избере или да се откаже от първородството си, или да вземе позлатената корона и да стане Кралицата на плътта и огъня. Но докато тъмните грехове на кралствата и пропитите с кръв тайни най-накрая се разкриват, една отдавна забравена сила се надига, за да се превърне в истинска заплаха. И няма да се спрат пред нищо, за да гарантират, че короната никога няма да е на главата на Попи.
 
Любовник и сродник…
 
Но най-голямата заплаха за тях и за Атлантия е това, което ги очаква в далечния запад, където Кралицата на кръвта и пепелта има свои собствени планове, такива, които е чакала стотици години да изпълни. Попи и Кастийл трябва да помислят за невъзможното – да пътуват до Земите на боговете и да събудят самия крал. И докато шокиращи тайни и най-жестоките предателства излизат наяве и се появяват врагове, които заплашват всичко, за което Попи и Кастийл са се борили, те ще открият колко далеч са готови да стигнат за своя народ – и един за друг.

 

„ – Ти – каза той с плътен глас и равен тон. Всичко, от което имам нужда, си ти. Сега. Винаги.“

„ Животът не чака да ти даде нов пъзел, докато не разгадаеш последния.”

„Няма да заменя булото, което ненавиждахте, с корона, която мразите.“

 

За Автора:

# 1 New York Times и # 1 международен бестселър автор Дженифър живее в Чарлз Таун, Западна Вирджиния. Всички слухове, които сте чули за нейното състояние, не са верни. Когато не ѝ е трудно да пише, тя прекарва времето си в четене, гледайки наистина ужасяващи филми за зомбита, преструвайки се, че пише, излизайки със съпруга си и нейния Джак Ръсел  – Локи. В началото на 2015 г. Дженифър е диагностицирана с ретинит пигментоза, група от редки генетични заболявания, които включват разрушаване и смърт на клетки в ретината, което в крайна сметка води до загуба на зрение, наред с други усложнения. Поради тази диагноза обучението на хората за различните степени на слепота се превръща в нейна страст, наред с писането, което тя планира да прави, докато може.

 

 

Бонус 1

She Who Became the Sun / Тя, която стана слънце от Шели Паркър-Чан

Резюме

През 1345 г. Китай е под сурово монголско управление. За гладуващите селяни от Централните равнини величието е нещо, което се намира само в историите. Когато на осмородения син на семейство Джу, Джу Чонгба, е дадена съдба на величие, всички са озадачени как ще се случи това. Обричането на нищета, получено от умната и способна втора дъщеря на семейството, от друга страна, е съвсем очаквана.

Но когато бандитска атака осиротява двете деца, Джу Чонгба е този, който се поддава на отчаянието и умира. Отчаяно опитвайки се да избегне неизбежната си смърт, момичето използва самоличността на брат си, за да влезе в манастир като млад послушник. Там, тласкана от горещото си желание да оцелее, Джу научава, че е способна да направи всичко необходимо, без значение колко безчувствено е, за да остане скрита от съдбата си.

След като нейното светилище е унищожено заради подкрепата на бунта срещу монголското управление, Джу използва шанса да претендира за съвсем друго бъдеще: изоставеното величие на брат си.

 

„Колкото и да съм уморена, колкото и да е трудно: знам, че мога да продължа, защото съм жива.“

„Колкото по-голямо е желанието, толкова по-голямо е страданието, а сега тя пожела самото величие.“

„Той беше направил това, което трябваше да направи, и по този начин унищожи света.“

 

За Автора

Шели Паркър-Чан е азиатско-австралийски бивш дипломат и съветник по международно развитие, прекарала почти десетилетие в работа по правата на човека, равенството между половете и правата на ЛГБТ в Югоизточна Азия. Кръстена на поета-романтик, тя е отгледана с гръцки митове, легенди за Артур и китайски приказки за страдание и трагична романтика. Нейното писане е повлияно повече или по-малко и на тримата. През 2017 г. тя получава стипендия на Otherwise (Tiptree) за работа със спекулативен разказ, който разширява нашето разбиране за пола. Нейното дебютно историческо фентъзи, „ТЯ, КОЯТО СТАНА СЛЪНЦЕ“ (The Radiant Emperor #1), предшества Tor (Северна Америка) и Mantle (UK/Commonwealth) през юли 2021 г.

 

Бонус 2

Ariadne / „Ариадна“ от Дженифър Сейнт

Резюме

Ариадна, принцесата на Крит, расте, поздравявайки зората от красивия си дансинг и слушайки историите на своята бавачка за богове и герои. Но под златния ѝ дворец отеква вечно присъстващият тропот на копитата на нейния брат, Минотавъра, чудовище, което изисква кръвни жертви.
 
Когато Тезей, принцът на Атина, пристига, за да победи звяра, Ариадна вижда в зелените му очи не заплаха, а бягство. Опълчвайки се на боговете, предавайки семейството и страната си и рискувайки всичко заради любовта, Ариадна помага на Тезей да убие Минотавъра. Но ще осигури ли решението на Ариадна нейния щастлив край? А какво да кажем за Федра, любимата по-малка сестра, която тя оставя?
 
Хипнотична, пропулсивна и изключително пренасяща ни в друго време, „Ариадна“ на Дженифър Сейнт изковава нов епос, който поставя забравените жени от гръцката митология отново в сърцето на историята, докато се стремят към един по-добър свят.
 

„Не бих позволил на човек, който не знае стойността на нищо, да ме накара да се съмнявам в собствената си стойност.“

„Веднъж ми каза, че еднин живот изпълнен с човешка любов си струва загубата.“

„Танцувах за края на всичко, което знаех, и началото на всичко, което не знаех.“

За Автора

Дженифър Сейнт е автор на бестселъри на Sunday Times. Дебютният ѝ роман, ARIADNE, е избран за книга на годината на Waterstones за 2021 г. и е финалист в категорията за фентъзи на Goodreads Choice Awards през 2021 г. Вторият ѝ роман, ELEKTRA, излиза през 2022 г. и е друг преразказ на гръцката митология, разказана с гласовете на жените в сърцето на древните легенди.

569 Views
error: Content is protected !!