А те прелитат нощем - Тео Буковски

Премиерата на “…А те прелитат нощем” от Тео Буковски

“… А те прелитат нощем”

Тео Буковски

 

Със залеза на слънцето, на 24.03.2022г. започна и премиерата на новата книга на автора на криминални психотрилъри Тео Буковски. Сгушеният в тесните централни улички на столичния град, “Клуб Грамофон” отвори врати за почитателите на жанра и за всички ценители на съвременната българска проза. Там се разигра един своеобразен спектакъл с участието на издателите на книгата Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от издателство Библиотека България, поетесата с абаносово черна коса Айча Заралиева и самият автор, които влязоха в кожата на Буковските герои и разгърнаха част от сюжета на сборника по един малко по-абстрактен начин. А под звуците на нестандартни музикални семпли, хармониращи с мрачната атмосфера, детайли от 28-те разказа оживяха пред очите на всички присъстващи – птици, които гледат към безкрая през решетките на своя кафез, огън, превърнал се в озверен инструмент на съдбата, аромат на бадеми, носещ усещане за непреходност…

Тео Буковски определя себе си като човек с много страхове и ние сме склонни да му повярваме, защото само някой, който познава в дълбочина всеобхватността на емоцията, може въпреки тривиалността ѝ да я превърне в чисто вдъхновение – за пишещия, за героя, за убиеца и най-вече за Него – читателя. В текстовете му на преден план е поставена онази, нелицеприятната същност на човека, която всеки от нас притежава, но всячески се опитва да пренебрегне. Дали заради родството му с Едгар Алън По и Клифърд Доналд Саймък, за което ще разбере повече в предговора на книгата, или защото естеството на лекарската професия, която той практикува, е оказало своето влияние, писателят успява с прецизност да заплете историите на своите контрастни персонажи, превръщайки ги в сложна мрежа от душевни нюанси.

Или иначе казано, “…А те прелитат нощем” е книга за неделните следобеди, когато искаш да избягаш от реалността само, за да сблъскаш с една друга, по-сурова действителност. Но и за моментите, в които имаш нужда от нещо цветно в своята черно-бяла острота.

 

Може ли отмъщението да бъде хоби? Далтонист ли е животът? Как се колекционират убийства? На тези и на още много въпроси, намерете отговорите в новия сборник с разкази “…А те прелитат нощем” на Тео Буковски.

Автор: Сияна Грамадникова

 

 

 

373 Views
error: Content is protected !!