Габриела Плочева

Фентъзи поредицата “Огън и злато” на Габриела Плочева

Остросюжетната литература в различните си измерения винаги ме е привличала като фатална жена, която знае какво да даде и какво да държи скрито. А за мен фентъзито като брат на любимите Хорър и Фантастика, е привлекателно измерение на приключенския дух, търсещ друг начин на изразяване. Факт е, че фентъзи, хорър и фантастика като жанрове са Светата Троица на остросюжетната литература, затова и не изгубих много време след задочното си познанство с авторката Габриела Плочева и се сдобих с нейните творби “Огън и Злато: Предсказанието” и Огън и Злато: Принцът на мрака”.

Огън и злато: Предсказанието
Огън и злато: Предсказанието

От интернет бях останал с впечатлението за авторката Габриела Плочева е, че е млад, ерудиран и здраво стъпил на земята човек с разнородни интереси и богата фантазия, прикрита умело зад “здраво стъпване на земята” и реалистични очаквания за света. В книгите ѝ открих размах, който (честно казано) не очаквах. Освен това тя е човек, който не се страхува от редактиране, а това качество най-много уважавам у всеки един творец. Така че нека разгърнем “Огън и Злато” и да се потопим в историята.

Действието се развива в една приказна страна – Фанагория и тук е първия сблъсък с препратките и умелото вплитане на митология, история, фантазия и историческа достоверност. В романите ѝ е запазена историческата достоверност на всяко едно от местата на действие с изключение на Фанагория, която е столицата на Велика България (според някои исторически източници). Смята се, че в нея е починал и хан Кубрат (хроника на Теофан Изповедник). Градът съществува от 6 век пр.н.е, та чак до 15 век и е бил важен търговски център. Докато в реалистичен план Фанагория да се намира в Краснодарския край, Русия, то във фентъзи картата на Габриела е изместена в земите на днешен Иран (на чиято територия, а и отвъд нея, е била Персийската империя и Вавилон). При създаването на народа на Фанагория, авторката смесва обичаи, традиции, бит и култура на прабългарите и тракийците, за да създаде една уникална атмосфера.

В тази среда са представени двете двойнички и братовчедки Габи и Ели, пред които се простира различен път и израстване. Двете момичета са като близначки, въпреки някои разлики като тази, че едната е с червена коса, а другата с руса коса, но това, поне лично за мен, беше символна подсказка за Ин и Ян и, както става ясно на по-късен етап, наистина доброто и злото се сблъскват. Няма да коментирам повече за двете героини, защото не искам да разкривам сюжета. Най-важното за мен като читател (а и като автор) е пълното изграждане на образите на героите, постепенното им разкриване и развитие. И не само тяхното, а и на другите образи.

В книгите има много митология, много свръхестествени същества и преплетени взаимоотношения, които на моменти могат да объркат читателя, но перфектно изградена схема, която с майсторското перо на Габриела Пл

Огън и злато: Принцът на мрака
Огън и злато: Принцът на мрака

очева, изгражда приключение, което увлича в бурен водовъртеж. Огромен плюс е наличието на обран романтизъм и еротизъм в отношенията на героите – част от истинския живот, която внася онези щипки подправки, които правят от добре написаната литература художествено произведение с висока стойност.

“Огън и злато” са две книги, които дават заявка за вдигане на нивото на българското фентъзи, а безспорно пред Габриела Плочева стои нелеката задача да докаже в следващата си творба минимум това израстване, което се наблюдава между първата “Огън и злато: Предсказанието” и “Огън и злато: Принцът на мрака”.

Ако обичате фентъзи, ако приключенията са във кръвта ви, ако митология, мистика, демони, вампири, вещици и други същества са в кръвта ви, ако мълвите заклинания и не ви пречат “пиперливи” сцени между героите, ако не страхувате от магия и от пълнокръвното зло, поредицата “Огън и злато” е точно за вас.

Битка на живот и смърт, гарнирана с шеметно действие, горещи страсти и много, много, няма да се уморя да повтарям, много дълбоки познания в митология, история, които правят творбата на Габриела Плочева наистина дълбоко, увлекателно и стойностно произведение – задължително четиво за всеки любител на остросюжетната литература.

Книгите можете да закупите от издателство “Лексикон”: ТУК

Трейлър на “Принцът на мрака”: ТУК

 

 

552 Views
error: Content is protected !!