Политици на книгите

Политици на книгите

На 2 април, рожденния ден на Ханс Кристиян Андерсен, обявен и за световен ден на детската книга, бе окрито и тринадесетото издание на Похода на книгите. Главен организатор е Асоциация „Българска книга“, които организиран редица важни и съществени културни и литературни събития.

Това, което се случва на литературната сцена и конкретно на Похода, показва че политическата върхушка с удоволствие яха „модния тренд“, но лично аз се съмнявам на нощните им шкафчета да има книги. По-скоро наподобяват онази картина от неизвестен дрон с намесена Мата Хари.

И все пак тези политици, които в повечето случаи се държат като гамени, с радост позират с книга в ръка, до писател, до поет, до човек, който е отдал живота си на книгите. Можем ли да сравним „под патронажа на Илияна Йотова“ с делото, което един Христо Блажев прави?

Можем ли да сравним един софийски общински съветник, които е от тази пасмина, която месеци не избра свой председател, заради долни игрички за парички, с един издател, писател, творец и изобщо рицар на книгата като Явор Цанев?

А какво ще кажете за „Десант на книгата“? Инициатива от доброволци и ентусиасти, които правят литературна традиция и в Русе.

И като казвам рицар същите организатори са зад „Рицар на книгата“ – още една иницатива, която бих нарекъл спорна, но не тя е тема на днешната ми публикация.

В щатите съществува един термин – „outlaw“. Той не се отнася за буквалното „извън закона“, а за свободата и правото да правиш изкуство – музика, литература, рисуване и т.н. – по свой собствен начин без да те е еня какви са „трендовете“, кой ще те прочете, кой ще дойде на изложбата ти, кой какво мисли. Т.е. да твориш така, както ти успещаш изкуството.

Безкрайно належащо е в България също творците да станат независими. Независими от политиката, независими от асоциации, финансиране, нпо-та и т.н., за да стигнем до едно по-истинско и реално изкуство. Защото то е стойностното и смисленото. Това, което ще остане след нас.

Освен, ако целта на твореца не е да има снимка с риалити звезда, да се тагне на лъскаво събитие или да се докопа до тази или онази награда.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

68 Views

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!