Подмененият

„Подмененият“ – Брена Йованоф

Подмененият – Брена Йованоф

 

Краткото ми бягство от съвременна българска литература ме изпрати в нежните ръце на Брена Йованоф и нейния тийн хорър роман “Подмененият”.

Книгата е една от десетте най-добри тийнеджърски романи на ужасите за 2010 година. А причина за това има!

Историята ни запознава с Маки Дойл, който е изключително странно момче. Дори бих казал freak. Той живее в странното градче Гентри, което с течение на книгата се оказва, че още по-особено, отколкото предполагаме. Маки е алергичен към желязо, прилошава му от кръв и не може да стъпи на осветената земя. Сигурно си мислите, че е вампир, но не е. Или поне не по този начинм по който всички си представяме кръвопийците. Баща му е свещеник и заедно с майка му и сестра му се стараят той да изглежда нормален като останалите. Но в Гентри това е трудно, защото всеки има своите странности. Освен това изчезва сестричката на една от съученичките на Маки – Тейт, която не е от популярните момичета в училище. Защо изчезват деца? Защо ги погребват без да има разследване? Никой не си задава въпроси, а е просто примирен. Не и Тейт, която смята, че Маки Дойл знае повече по въпроса. А самото момче дори не знае кой е и какво е. Чувства се зле, а един плашещ човек му казва, че скоро ще умре. Какво е Гентри? Как се крепи и процъфтява?

Атмосферата в книгата е изключително мрачна и тежка в унисон със състоянието на главния герой, който търси себе си, истината за семейството си, своето място, какво е Гентри и любовта в най-чист вид.

Определено книгата е страхотно четиво за подрастващи, които обичат приказно-мрачни истории за живота. Метафорично историите и отношенията в книгата са такива като тези от истинския живот. Брена Йованоф е обърнала страхотно внимание на приятелството, което е една от най-големите ценности!

Не на последното място, работата на преводача и редактора са на високо ниво, така че книгата е истинско бижу за библиотеката Ви!

Автор: Валентин Попов

 

 

243 Views
error: Content is protected !!