Резултати от конкурса Хорър дизайн

Резултати от конкурса „Хорър дизайн“ 2022

Ужасите имат място в литературата! И вие, всички участници в конкурса „Хорър дизайн“ 2022, го доказахте! Получихме 58 разказа от автори във възрастов диапазон 14 – 72 години.

Благодарим!

Знаем, че всички очаквате резултатите. Вълнувате се на кое място сте, дали разказът ви ще бъде включен в евентуалния бъдещ сборник, дали можете да се надявате на публикация в сайта на списание „Литературен дизайн“….

Но всяко нещо с времето си….

Преди всичко искаме да благодарим на всеки един от вас, който се престраши да посмее да ни уплаши. И изобщо не е важно дали сте с първа награда или сте получили малко точки. Важното е, че се провокирахте, потрудихте и впрегнахте таланта си, отделихте от времето си, за да напишете разказ на ужасите, който да ни пратите.
Продължавайте да творите! Всеки един от вас! Не спирайте! Трудете се, пишете, четете, развивайте се и не спирайте!

Критериите

Заради субективизма в литературата, особено в оценяването, решихме да подходим по такъв начин, че да минимизираме ефекта от личните ни пристрастия.

Постигнахме го по два начина.

Имахме жури с трима членове: Виктория Баръмова, Невен Георгиева и Валентин Попов – Вотан, които независимо един от друг поставяха оценки на всяко произведение.

Оценките за всеки разказ бяха поставени по няколко критерия:

  • Креативност – тук максимумът точки получваше този разказ, който бе развит по оригинален начин.
  • Оригинална идея – уникалната идея е нещо изключително важно не само в жанра на ужасите, а в цялата литература.
  • Стил – всеки автор си има стил, но беше важно всеки от журито да оцени този стил, който му допада най-много.
  • Грамотност – няма как, в който и да е конкурс, да бъде оценен с добра оценка разказ, който изобилства с правописни, пунктуационни, стилови грешки.
  • Туист – неочакваният край е това, което може да направи от най-баналния разказ, от най-баналната идея – шедьовър.

Всеки разказ, който бе получен и отговаряше на условията, бе прочетен и оценен от членовете на журито, които поставиха своите оценки, а преди ден всички оценки бяха събрани, за да се получи крайната оценка, която да определи победителят/ победители – тези, които са се справили най-добре по зададените критерии.

Максималният брой възможни точки, които биха могли да бъдат получени от разказ, са 75. За изискванията и критериите на журито можете да съдите по това, че НЯМА разказ получил 75 точки.

Статистика

Ако се чудите защо искахме да получим възрастта на участника – това е заради любопитство. Интересно ни беше в каква възрастова граница ще са повечето участници и от какъв пол.

Оказа се, че възрастта е просто цифра – почти еднакъв брой хора в диапазоните 14-25, 26-39 и 40-59 участаваха. Логично най-малко (само двама) бяха над 60 годишни,

Не така равнопоставени са нещата, ако обърнем внимание на половия признак – получени бяха 44 разказа, написани от дами и само 14 от господа.

Очаквайте обновяване на публикацията на 20.08.2022 г., когато ще бъдат обявени авторите, които получават ГРАМОТА ЗА УЧАСТИЕ в КОНКУРСА „ХОРЪР ДИЗАЙН“ 2022!

И така, дойде време да публикуваме участниците и техните отличия:

Както обещахме, всички участници ще получат своите грамоти за участие в конкурса “Хорър дизайн” 2022 по имейлите. Това ще се случи в следващите дни.

Журито единодушно реши да даде:

Специална награда ГРАМОТА за най-млад участник: Мария Митова – 14 години

Специална награда ГРАМОТА за млад талант: Катерина Кацарова – 19 години

Специална награда за Галена Върбева

Специална награда за Николай Гешев

Специална награда за Стелиана Петкова

На трето място е Венета Славкова

На второ място е Антон Меляков

На първо място е Мариела Нанкова

Честито на всички победители, отличени в конкурса “Хорър дизайн” 2022, организиран от “Страшен разказ в две изречения” и е-списание “Литературен дизайн”.

Всички отличени ще получат своите грамоти/ сертификати на имейлите, от които са изпратили разказите си.

В следващите дни журито ще обсъди, реши и обяви кои разкази ще бъдат включени в сборник с разкази. Обявеният списък с разказите ще бъде добавен към тази статия.

 

 

 

831 Views
error: Content is protected !!