Джордж Оруел Хуеска

Синът на Джордж Оруел почита амбицията на писателя по време на гражданската война в Испания

Почит в Уеска: Синът на Джордж Оруел почита амбицията на писателя по време на гражданската война в Испания

Джордж Оруел никога не е изпълнил желанието си да посети Уеска, когато се е сражавал в Испанската гражданска война, но почти 90 години по-късно синът му Ричард Блеър е там, за да открие статуя в чест на известния си баща. С нежна целувка синът на Джордж Оруел прави тих жест към баща си: в известен смисъл писателят най-накрая си е у дома. Когато Оруел се бие на страната на републиканците в испанската гражданска война, неговата дивизия е готова да превземе източния град Уеска.

Уверени в победата над националистите, генералите обещават на войските, че ще пият кафе в града на следващия ден, но това така и не се случва.

Почти 90 години след като авторът на „Почит към Каталпния“ едва не загубва живота си, във войната от 1936-1939 г., синът му Ричард Блеър най-накрая реализира желанието на баща си да стигне до Уеска (поне символично) – издига се бронзов релеф на Оруел в негова чест. Блеър ръководи кампания с Виктор Пардо, испански историк, за запазване на паметта на баща му в източния испански град. Активисти във Великобритания и Испания организират кампания за набиране на около 25 000 евро за финансиране на мемориала.

След церемонията Блеър целува ръката му и я поставя върху лицето на баща си. Група изсвирва Viva La Quinta Brigada, републиканска песен от гражданската война, но с променени думи, за да включи членовете на контингента на Независимата лейбъристка партия, на която Оруел е бил член.

„Както писа Оруел в „Почит в Каталония“, генералите казваха всеки ден „утре ще пием кафе в Уеска“, но това, разбира се, никога не се случи. Сега той най-накрая го получава по много символичен начин“, казва Блеър пред Euronews Culture. „Чувствах се много горд и много емоционален. Това беше връхната точка на нашите посещения в Испания.“ „Това, което направи, разбира се, циментира отношенията ни с Уеска. Мисля, че много хора в Арагон признаха, че Оруел съобщаваше по честен начин какво се случва. Блеър описва себе си като „обикновен син на необикновен баща“. Той е осиновен от Оруел и съпругата му Айлийн през 1945 г., а след смъртта на писателя през 1950 г. живее при леля си и чичо си. На 75-ата годишнина от шедьовъра на Оруел „1984“, Блеър си припомня как книгата почти не е била написана, когато той и баща му едва не са се удавили в Шотландия. Оруел взима сина си да живее с него на остров Джура, край западното крайбрежие, докато завършва 1984 г. Но когато излязат с лодка, тя се преобръща и двойката почти се удавя. „Почти да се удавиш би било много сериозно. Ако го беше отвлякъл приливът. Седях на коляното му. Гумената лодка се обърна наопаки. Накрая всички оцеляхме. Ако беше умрял, сега нямаше да говориш с мен“, спомня си Блеър. Блеър казва, че баща му е имал дяволско чувство за хумор. „Когато бях на четири години, намерих счупена лула и я напълних с неговите угарки и поисках запалката му. Без прекъсване на разговора, той ми я даде и можете да познаете останалото. Започнах да пуша и обядът се появи отново, но не в първоначалния си вид. Мисля, че го смяташе за смешно“, казва 80-годишният Блеър, пенсиониран бизнесмен. При друг случай, когато чупи редица плочки, баща му се забавлява.

Защита на миналото

Днес регионът в източна Испания е въвлечен в съвременни противоречия относно конфликта, който разкъсва страната на части в епохата на Оруел. Регионалните правителства в Арагон, Кастилия и Валенсия се управляват от коалиция на консервативната Народна партия (PP) и крайнодясната Vox. Миналия месец тези десни коалиции бяха обвинени от ООН, че се опитват да „замажат“ диктатурата на генерал Франсиско Франко.

Преди две години правителството на Испания, ръководено от социалистите, въвежда закон за демократичната памет, предназначен да осигури „справедливост, обезщетение и достойнство“ на жертвите на гражданската война. Той съдържа десетки мерки, които имат за цел да “уредят дълга на испанската демокрация към нейното минало”. Сред тях са създаването на ДНК банка, която да помогне за намирането и идентифицирането на останките на десетки хиляди хора, които лежат в немаркирани гробове; забрана за хора, които прославят Франко и предефиниране на Долината на падналите, гигантската базилика и мемориал, където Франко е лежал 44 години. Коалицията PP и Vox обаче се опитва да замени това със „закони за хармония“ в регионите, където управляват. В писмо, изпратено до испанското правителство през април, експертите на ООН заявяват, че информацията, която са получили относно предложените закони, „може да повлияе на задълженията на испанската държава, когато става дума за човешки права, особено нейните задължения да гарантира запазването на историческата памет за сериозни човешки права нарушения”.

Изработка на мемориал

Въпреки участието на баща си, Блеър не е склонен да бъде въвлечен в испански политически спорове. Оруел се бие в испанската републиканска милиция POUM по време на гражданската война. Той е прострелян във врата през 1937 г. на фронта в Арагон, но оцелява благодарение на късмета си. Умира през 1950 г., когато осиновеният му син е на пет години. За да подпомогне кампанията, Блеър удвоява всеки дарен £1, като дава £1 от собствените си пари. Итън Колидж, алма матер на Оруел, също се включва в проекта. Пардо вярва, че за Оруел времето, прекарано в Испания, е било най-важното в живота му. „Оруел дойде в Испания през 1936 г. като журналист, но смени писалката с пистолет. Ние празнуваме човек, който търсеше истината и защитаваше свободата“, казва Пардо на възпоменателната церемония.

Куентин Коп, председателят на обществото Оруел, е бил ключова фигура в кампанията. Баща му Жорж Коп е бил командващ офицер на Оруел в гражданската война. По-късно, след войната, Коп се жени за семейство Оруел, така че Ричард Блеър и Куентин Коп са братовчеди, както и добри приятели. „Беше емоционално за мен по различен начин от Ричард. Това беше важен проект и това беше проект, който беше повече от необходим“, казва Куентин Коп пред Euronews Culture. „Беше много специално. Това означава почитта към Каталуния за тези от страната на републиканците по време на войната. Оруел говори ясно за това, което виждаше да се случва около него по това време. Това се цени много повече в Испания, отколкото навсякъде другаде.

По материал на Euronews

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

55 Views

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!