Класическите книги, които не трябва да пропускате

Класическите книги, които не трябва да пропускате

Класическите книги, които не трябва да пропускате

Въпреки че избягват да слагам етикети и класифицирам литературата, която като всяко изкуство, се характеризира със субективно възприятие, реших да споделя някои от класическите книги, които никой не трябва да пропуска. Това са книги, които съм чел и препрочитал, към които бих могъл да се върна във всеки един момент. Те обогатяват и дават много като познание и храна за размисъл.

„Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин

Романът е един от 100-те романа на BBC, които оформиха нашия свят, а екземпляр от „Гордост и предразсъдъци“ е достойно допълнение към всяка лавица. Историята показва как своенравната Елизабет Бенет и аристократичният г-н Дарси трябва да смирят гордостта си и да разбият предразсъдъците си, преди да могат да признаят любовта си един към друг. Джейн Остин предлага смях, романтика, остри наблюдения, житейски уроци и герои, които все още се чувстват живи и днес. Всеобщо призната класика.

„Приключенията на Шерлок Холмс“ – Сър Артър Конан Дойл

Приключенията на Шерлок Холмс е може би най-голямата колекция от детективски истории, писана някога. От резиденцията си на Бейкър стрийт 221B Шерлок Холмс разрешава поредица от объркващи и странни случаи, включително тези на мъж, ужасен от пристигането на плик, съдържащ портокалови семки, и жена, чийто годеник е изчезнал на път за сватбата им. Всяка история показва неподражаемите и необикновени дедуктивни способности на великия детектив, разказани ни от неговия верен приятел и колега д-р Уотсън. Прекрасна криминална литература, която залага рамките на жанра и все още е ненадмината.

„Дон Кихот“ – Мигел де Сервантес

Сатиричното наблюдение на Сервантес върху човешкото състояние е класифицирано като първия „модерен“ роман в Европа и е продадено в над 500 милиона копия, откакто е публикувано за първи път в началото на седемнадесети век. Действието проследява Дон Кихот и Санчо Панса – един от най-оригиналните комедийни дуети – докато пътуват из Испания от шестнадесети век в търсене на приключения. Те се изправят срещу духове, зли магьосници и великани в стремежа си да извършат доблест, достойна за Дулсинея, любовта на благородника. „Думите на Сервантес направиха впечатление по целия свят с книгата. „Дон Кихот“ навърши 400 години през 2005 година и това говори само по себе си за класическата му стойност.

Класическите книги, които не трябва да пропускате

„Брулени хълмове“ – Емили Бронте

Мрачна, натрапчива приказка за страстна и разрушителна любов, „Брулени хълмове“ е един от великите романтични романи на деветнадесети век. Кати и Хийтклиф са в страстна връзка, но въпреки любовта си момичето се омъжва за богат ухажор. Но никой не може да забрави другия и докато Кати става все по-нещастна, Хийтклиф е воден от жаждата за отмъщение, която ще отеква през поколенията. Разположен на фона на блатата на Йоркшир, това е мрачен роман със сложни герои, които ще витаят упорито в мислите ви дълго след последната страница.

„Франкенщайн“ – Мери Шели

Често копиран, но никога не подобряван, „Франкенщайн“ на Мери Шели е въздействащата и шокираща история за живот, създаден от технологиите, и се счита за първия научнофантастичен роман в историята. Роден от състезание между Мери Шели и поетите Шели и Байрон за това кой може да напише най-добрата история на ужасите, Франкенщайн е по-актуален от всякога в днешния свят на генетични експерименти, прокарващи граници.

„Джейн Еър“ – Шарлот Бронте

Шедьовърът на Шарлот Бронте представя на света един от най-запомнящите се герои на фантастиката. Като дете, сирачето Джейн Еър страда от жестоки настойници и сурово обучение, но нейният несломим дух блести въпреки най-големите трудности и когато заема позиция като гувернантка в Торнфийлд Хол, последното нещо, което очаква, е да се влюби в мрачния господар на къщата. Устойчива любовна история и безспорна класика, Джейн Еър е пълна със страст, мистерия, трагедия и силата на волята на главната героиня.

Класическите книги, които не трябва да пропускате

„Невидимият“ – Х.Г. Уелс

В този шедьовър на научната фантастика мистериозен непознат пристига в селска странноприемница в Съсекс в студена зимна нощ с лице, скрито от превръзки, и тяло, забулено в дълго, тежко палто. Той се заключва в стаята си и прекарва престоя си в работа над химикали в сложни стъклени бутилки. Селяните, объркани от това, което се крие под превръзките, никога не могат да бъдат подготвени за ужасната истина: че мъжът е учен, който се е превърнал в невидим и отчаяно се бори да намери противоотрова. Той бяга към скалистото крайбрежие, обградено със скали, където, преследван от полицията и разгневена тълпа, той се стреми към убийствено отмъщение. Класиката на Уелс е един от най-филмираните романи, а идеята е експлоатирана през годините.

„Сто години самота“ – Габриел Гарсия Маркес

Блестящият, бестселър, забележителен роман, който разказва историята на семейство Буендиа и описва непримиримия конфликт между желанието за самота и нуждата от любов – в богата, богата на въображение проза, която е дошла да дефинира цял жанр, известен като „магически реализъм“.

Oбхващащият няколко поколения магнум опус на Габриел Гарсия Маркес e забележителност в испанската литература. „Сто години самота“ е магически реализъм в най-добрия му вид. Едновременно забавна и вълнуваща, тази книга ме накара седмици наред да размишлявам върху неумолимия ход на времето.

„Много години по-късно, докато се изправяше пред разстреляния взвод, полковник Аурелиано Буендия трябваше да си спомни онзи далечен следобед, когато баща му го заведе да открие леда.“

„Дивото зове“ – Джек Лондон

Американската класика от Джек Лондон разказва живота на Бък, което трябва да се адаптира като част от впряг на шейна. Хвърлен в нова сурова реалност, той трябва да се довери на инстинктите си, за да оцелее. Когато попадне в ръцете на мъдър, опитен човек на открито, ще стане ли верен на новия си господар или най-накрая ще отговори на повика на дивата природа?

„Престъпление и наказание“ – Фьодор Достоевски

Майсторски клас по развитие на героите, самото заглавие на „Престъпление и наказание“ на Достоевски е по същество идиом за „епична литература“. Той се съсредоточава около Разколников, незабележителен човек, който произволно убива някого, след като се убеди, че мотивите му са достатъчно възвишени, за да оправдаят действията му. Оказва се, че никога не е толкова просто и съвестта му започва да го гризе все повече и повече.

Класическите книги, които не трябва да пропускате

„Дюн“ – Франк Хърбърт

Ослепителна епична класика на научната фантастика, Дюн създаде вече увековечено междузвездно общество, включващо конфликт между различни благородни семейства. На пустинната планета Аракис, Домът на Атридесите контролира производството на високо търсено лекарство, известно като „подправката“. Докато политическите конфликти нарастват и се появяват разкрития, свързани с подправките, младият наследник Пол Атридес трябва да се наложи до абсолютния предел, за да спаси своята планета и своите близки.

„Гроздовете на гнева“ – Джон Стайнбек

Следвайки пътуването на едно семейство от Оклахома в търсене на по-добър живот в Калифорния, класиката на Стайнбек е ярка моментна снимка на Америка от епохата на Депресията, и то толкова опустошителна, колкото може. Едновременно трагична и вдъхваща страхопочитание, „Гроздовете на гнева“ е широко смятана за най-добрата книга на Стайнбек и фаворит за титлата „Великият американски роман“.

„Аз, роботът“ – Айзък Азимов

Не е нужно да сте любител на научната фантастика (или фен на Уил Смит), за да разберете емблематичния статус на „Аз, роботът“. Но ако сте такъв, ще знаете въздействието, което сборникът с разкази на Айзък Азимов е оказал върху следващите поколения писатели. Остри като бръснач и провокиращи размисъл, тези истории за роботизираното съзнание са все още дълбоко актуални днес.

„Името на розата“ – Умберто Еко

Първоначално публикувана на италиански, „Името на розата“ е една от най-продаваните книги на всички времена – и има защо. Умберто Еко планира едно диво пътуване от началото до края: интелигентна мистерия за убийство, която съчетава теология, семиотика, емпиризъм, библейски анализ и слоеве от метаразкази, които създават брилянтен лабиринт от книга.

„Искрица живот“ – Ерих Мария Ремарк

Романът разказва историята на затворници и пазачи от „Малкия лагер“ на измисления концентрационен лагер Мелерн, няколко месеца преди края на Втората световна война. Малкият лагер е част от концентрационния лагер, в който се изпращат неработоспособни затворници. В повтарящите се бомбардировки на близкия град, група затворници от Малкия лагер, наречени ветерани за годините си престой, започват да се организират, тъй като виждат признаци на възможно освобождение. Това започва с неподчинение на заповеди, укриване на други затворници, за да избягат от хватката на пазачите, получаване на оръжие и накрая завършва с въоръжена битка за освобождаване на лагера. Показани са както нечовешките условия в лагера, като унижения, разстрели, нехигиенични условия и глад, така и престъпниците от средната класа. Допълнителен елемент е конфликтът с комунистическата част от съпротивата и техните цели.

Класическите книги, които не трябва да пропускате

„Под игото“ – Иван Вазов

Скандалната творба на Иван Вазов трябва да е във всеки списък със задължителна литература. Скандална? Защото става обект на обсъждане и дискусия дали трябва да се изучава, дали езикът на автора не е твърде архаичен, за да бъде разбран. Дали не е твърде далечен за днешните времена.

През 2009 година печели в Голямото четене първо място като най-любима книга на всички българи.

Подзаглавието на „Под игото“ е „Роман из живота на българите в предвечерието на Освобождението“. Влиянието на френския романтизъм е пропито в страниците, а историята е филм от една епоха – значима и болезнена за нас българите, от една страна героична, от друга пък разкриваща недъзите на обикновените хора, тяхното нравствено падение, срещу което Вазов възправя героизма, саможертвата и силата на духа на великите българи.

„Железният светилник“ – Димитър Талев

В романа, който е първа част от тетралогията, фокусът е върху българското Възраждане – времето, което нацията ни се оформя с идеали, пантеони от герои, самосъзнание, вяра, език… Всичко това вплетено и описано чрез сложните взаимоотношения на героите, техните съдби, борби, чувства, мечти. И по този начин романът (и тетралогията) да прерасне в истински епос.

„Нощем с белите коне“ – Павел Вежинов

Интересни факти за името на най-добрия роман на Вежинов.

Романът е пропит с меланхолия и обреченост след смъртта на съпругата на академик Урумов. Разглежда пропуснатите възможности, самооценката, отминалите времена и направените грешки, съвкупоността от които определя потока на житието. Образът е Урумов е противопоставен на образа на Александър – носител на новото, на пробивността, на липсата на ценности и морал, на идеята, че „целта оправдава средставата“. От там се заражда и сблъсъка между старото и новото, на честност и достойство срещу нагаждачество и желанието за бързо постигане на целите (още по-актуално в наши дни).

Както се досещате този списък далеч не е изчепателен. Съществуват стотици, ако не и хиляди заглавия, които си струват да бъдат прочетени, за да обоготят личността ни, да ни дадат информация за миналото, за порядките, за бъдещето, за възможностите на човешкия дух и сила, за световете, които се крият в образите на героите. Но пък от този списък можете да започнете да търсите своите любими автори. Защото четенето е модерно и здравословно. Във всеки един аспект.

10 книги, които всеки тийнейджър трябва да прочете!

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

182 Views
error: Content is protected !!