Какво да правим със старите книги

Какво да правим със старите книги

Старите книги – бреме или съкровище?

Имате ли библиотека, наследена от родителите ви или вашите баба и дядо? Книгите там са ретро, с твърди, дебели корици, на които най-често пише само заглавие и автор? Ако отговорът е „ДА“, то вие сте собственик на съкровище.

Какво да правим с ненужните книги?

1. Дарете ги на Обществена библиотека/читалище

Библиотеките винаги имат нужда от още книги, особено ако сте от по-малък град. Занесете излишните си книги и ги оставете да изживеят живота си в ръцете на вашите съграждани. В библиотеките и читалищата ще се зарадват на стари книги, защото те вече не се издават и е по-трудно да се сдобият с тях.

2. Продайте ги

Всъщност, това е най-логичната стъпка. Има много групи в социалните мрежи, в които можете да пуснете обява за продажба на стари книги. Търсене има, особено на стари книги, които са събирани от вашите родители. 

3. Дарете ги в болници

Болниците, особено тези със стационар, имат библиотеки. Болните, които изкарват дълго време в болницата на лечение, имат нужда от разнообразяване на трудното си ежедневие там. Книгите могат да направят така, че времето да тече по-бързо и престоят в болницата да мине неусетно. Отделете детските книги за дарение и ги занесете директно в детското отделение. Така ще помогнете много на болничния персонал, на когото няма да му се налага да сортира книгите по вид.

4. Дарете ги на домове за деца/старчески домове

Ако дарите книги на институция за деца, това със сигурност ще помогне на децата да разширят кръгозора си. Книгите ще бъдат първият им прозорец към широкия свят, ще развият въображението им и вродения им интелект.

Ако времето в старческите домове е спряло, то книгите със сигурност ще го накарат да тече. Старите хора са свикнали да четат и още една хубава книга никога няма да бъде в повече.

5. Оставете ги в Къщичка за книги

Не знам дали сте ги забелязали, но те съществуват в парковете на повечето по-големи градове. Там можете да вземете книга напълно безплатно и да я четете на някоя пейка или пък вкъщи, но можете и да оставите книги, за да може друг минувач да си вземе книга и да отдъхне с нея. Не забравяйте да върнете книгата, след като я прочетете.

6. Вехтошарници – книжарници за книги втора употреба

Хората ходят в такива книжарници, когато търсят книга, която вече не се издава. В големите книжарници продават само нови книги или преиздадени класики. Но стари издания или заглавия, които издателите са решили, че „не си струват“, могат да бъдат намерени само в такива малки, често невзрачни книжарнички. Занесете старите си книги там. Не знаете, кой търси точно това, което вие сте решили, че ви е излишно.

7. Рециклирайте – за увредени книги

Има книги, които са пострадали от наводнение, мухъл, изгризани от дребно или едро животно и няма как да бъдат върнати към живот. Не ги изхвърляйте в контейнера, не ги правете поредния боклук. Хартията може да се рециклира, за това ги занесете в най-близкия пункт за събиране на отпадъци за рециклиране. Информация за тези места можете да намерите в сайта на общината, в която живеете.

Друг вариант на рециклиране е да сътворите нещо „хенд мейд“ от увредените книги. В интернет има много информация във видеа и статии как да си направите тайник в книгата, да си направите поставка за нещо или пък да използвате страниците за декупаж на бутилки и чаши. Така ще създадете нов живот за старите книги.

8. Просто ги раздайте на приятели

Ами да! Ако имате някой приятел, който често иска да вземе на заем една или друга книга, следващият път просто му я подарете. Направете си парти с раздаване на книги. Дайте книгите си за награди в някаква игра или конкурс.

Има толкова много начини да освободите рафтовете си от излишните книги. Не ги унищожавайте без причина, не ги изоставяйте до контейнера за боклук. Книгите са съкровище, дори за вас да нямат стойност. Опитайте се да им намерите нов дом.

Всъщност няма стари книги. Има неостаряващи книги.

 

Автор: Меглена Лазарова

1 459 Views
error: Content is protected !!