Kaк се разделих с майка ви

Как се разделих с майка ви – скандално или мотивиращо четиво

В последните седмица назря поредния литературен скандал на родната ни сцена.

Предистория

Едва ли някой щеше да е запознат с книгата “Как се разделих с майка ви” от Калоян Явашев, ако преди 6 дни или на 06.06.2024 във фейсбук страницата на издателство “Софтпрес” не беше излязла кратка анотация, гласяща:

Издателство „Софтпрес“ взе нелекото решение на този етап да спре разпространението на книгата „Как се разделих с майка ви“ с автор Калоян Явашев. Издателските и морални принципи ни задължават да сме изключително отговорни към всяко издание, особено при съмнения, че то би могло да нанесе вреди на автора и/или на лица, свързани с книгата. Извиняваме се на всички, направили предварителни поръчки онлайн, книгата няма да бъде изпратена. Благодарим за разбирането.

Moжете да проследите всичко ТУК.

Разбира се, този прецедент беше подхванат от литерурни и новинарски сайтове, които раздухаха историята и “скандалното” решение на издателството да спре готов и отпечатан роман, а коментарите на публиката бяха в двете крайности – от това, че е разумно решение, до това, че ограничават свободата и нямат право да се отнасят така с автора на книгата.

Пречупването на издателските и морални принципи

Ако се чудите колко време е нужно, за да изгубят своето значение не само издателските, но и моралните принципи, отговорът е … (не, не е 42), а 6. Словом: ШЕСТ. Дни. Разбира се това е факт след публикация в страницата на автора (по-надолу можете да я видите).

На 12.06.2024 излезе новото становище на “Софтпрес”, което е:

На 6 юни в официалната фейсбук страница на издателство „Софтпрес“ бе обявено нелекото решение да спрем разпространението на книгата „Как се разделих с майка ви“ с автор Калоян Явашев (Tatko Kaloyan) ден преди планираното официално пускане на пазара. С пълното съзнание за всички негативи, пред които ще бъдем изправени, направихме избора да постъпим правилно. Обявихме решението си, без да оповестяваме причините за него. Тези причини бяха свързани с външни фактори, независещи от издателството и станали ни известни в последния момент. За да сме максимално коректни към автора Татко Калоян/Tatko Kaloyan, неговата бивша съпруга, семейството му и всички лица, свързани с книгата, решихме да им дадем възможността да преценят дали и кога да оповестят публично споменатите по-горе фактори. След днешния пост на Калоян Явашев имаме моралното право да внесем необходимата яснота около своето решение.
На 5 юни – след обявяване на книгата „Как се разделих с майка ви“ онлайн и два дни преди планираната датата за разпространение, бяхме информирани, че с решение от края на месец май 2024 г. българският съд се е произнесъл по спор между автора Калоян Явашев и неговата бивша съпруга относно твърдения за осъществено домашно насилие.
Като издатели не беше наше право да оповестяваме и коментираме тези факти, но е наше убеждение, че издаването на една книга само по себе си е коментар, заемане на позиция. И като издатели, и като хора категорично осъждаме всяка форма на домашно насилие. Именно по тази причина решихме да понесем всички негативи и да спрем разпространението на книгата, макар в самото издание темата за насилието да отсъства.
Днес, 12 юни, в своя профил във фейсбук Калоян Явашев оповести публично информацията за заведеното срещу него дело.
Фактите вече са известни и „Как се разделих с майка ви“ ще бъде налична за продажба от днес, 12 юни.
Продължаваме да смятаме, че темата за развода , застъпена в книгата, е изключително актуална и важна. Писан преди финализиране на раздялата и със знанието на неговата вече бившата съпруга, текстът на Kaloyan Yavashev проследява началото на края на един доскоро щастлив брак и опитите на двамата партньори да спасят онова, което години наред са градили заедно, и да защитят максимално най-ценното – децата. Именно защото е личен, несъвършен и емоционален, разказът на Татко Калоян е ценен със своята гледна точка, пречупена през призмата на познатото чувство за хумор, превърнало предходните му две книги в любими за хиляди читатели.
Същевременно „Софтпрес“ държи да запази неутралност в семейния спор между двама души, с които ни свързват две успешно издадени книги, и осъжда категорично всяка форма на психическо и физическо насилие.
Всеки читател има правото на избор дали да прочете „Как се разделих с майка ви“. А ние като издатели си запазваме правото да дарим нашите нетни приходи от книгата в подкрепа на каузи за превенция на домашното насилие.

Оригиналният пост във фейсбук ТУК.

Публикуваме и въпросният пост на Калоян Явашев, който е споменат в по-горния коментар от “Софтпрес” като причина все пак да започнат продажба на книгата (и който предхожда публикацията на издателството с 1 час):

Срещу мен и най-новата ми книга бе подета целенасочена кампания. Въпреки многократните ми опити да дам шанс клеветите да бъдат опровергани, те продължават и днес ще отговоря. Кого и с какво уплаши тази книга, може всеки да прецени, защото въпреки всичко ще бъде пусната в продажба.
Отричам всички обвинения в побой над бившата си съпруга! Няколко човека дори твърдят в соц.медии, че съм я проснал в безсъзнание и то ПРЕД ДЕЦАТА!!! Това няма даже и да го коментирам! Тя може да излезе и да го направи, където пожелае, включително и тук.
Срещу мен беше заведено гражданско дело, на което се явих без адвокат, тъй като предварително бях съгласен с изхода му. Предстои наказателно дело, на което ще се изясни всичко в най-дребни подробности. Зная, че след края му ще изляза с чисто име и ще продължа живота си с вдигната глава, защото съвестта ми е чиста.
Случаят с момичето от Ст. Загора активира обществения гняв и колкото и справедливо да е възмущението, за съжаление има хора, които се възползват от тази вълна. Нищо ново в човешката история, а и е съвсем естествено покрай гнилото да изгори и малко сурово. Само че никой не иска да е суровото, нали?!
В момента всички мъже вървим по тънко въже и всяка крива дума, жест или дори лъжливо обвинение, могат да те хвърлят в дълбока и тъмна бездна.
Александър Зверев ( финалист от последния Ролан Гарос) сключи извънсъдебно споразумение по обвинението за домашен тормоз и беше обявен за невинен … срещу известна сума. Думите на обвиняващата го, когато подаде жалба бяха “ правя го за всички момичета по света, за да не се чувстват сами и да намерят сили да живеят”. Коментар след като получи солидно парично обезщетение няма, а подозирам, че няма и да има. Баналност стара като света, но все така грозна и уродлива. Като мъж признавам, че има мъже, които бият жени и го осъждам. Време е и жените да признаят, че има жени, които лъжат, преувеличават и се възползват.
Преди да се отпечата “ Как се разделих с майка ви “ , беше прочетена от доста дами (включително и от главната героиня), за да се убедя, че наистина не съм залитнал в някоя крайност. Дори предложих на бившата си съпруга да се включи и да напише няколко глави от нейната гледна точка, но тя отвърна с мълчание и нулев интерес. Няколко пъти! Защо сега книгата е атакувана не мога да отговоря, а и не съм аз човекът за тази работа!
В нея описвам опитите си да спася нашия брак както и ужаса, че повече няма да живея с децата си. Дори накрая се опитвам да прокрадна надежда, че може би и в лошото ще се намери добро, за да осигурим на децата ни спокойно детство, макар и разделени. Уви, засега не ни се получава!
Готово ли е обществото да чуе и другата страна? Готови ли са много хора да приемат, че не само мъжете бягат от семейните отговорности, пренебрегват семействата и се държат като тинейджъри, макар вече да са станали родители? Трябва ли да премълча, че докато единият от съпрузите взимаше поредния заем, за да плати семейните сметки, другият също взе заем, но за да си сложи силиконови импланти? Явно ще разберем много и за самите нас, когато книгата излезе в продажба и се запознаете с нея.
Започнах да получавам съобщения от мъже, които са в отвратителната роля на заложници, заради любовта си към децата им. Работят, плащат за всичко, преглъщат всекидневните удари, защото може да им бъде отнето всичко. Знаете ли какво е да ви отделят от децата ви? Попитах много жени и почти всички отвърнаха “ Няма да го преживея! “. Е, аз и много други го преживяваме заедно с лъжи, клевети и всекидневно набиване на канчето колко сме лоши, защото сме се родили мъже!
Разбрах, че не трябва да си стъпваш на краката след като се разведеш, защото това дразни бившия ти партньор. Ако и се радваш на внимание от другия пол, това си е чиста провокация и трябва да бъдеш наказан. Наивно си мислех, че нашата цел ще е да отгледаме щастливи деца, а не да воюваме.
Докато течеше разводът ни се видях с една бракоразводна адвокатка и стана дума за някакъв тежък развод с домашно насилие. Според нея в 80% от случаите жените посягат първи. Ако мъжът хване ръката, която го удря и излезе синина, той е с готово обвинение и 24 часа в ареста. Тогава ми беше смешно и забавно (дори и днес си ми е смешно, но по-малко забавно!)! Сега познавам поне петима мъже, които редовно са налагани през лицето от жените си и просто излизат от стаята, защото … нали се сещате? ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ВСИЧКО! А ако го разкажат на някой, получават “ Е, тя ти е наполовина на килата, какво толкова ще ти направи?!”. Така, аз разбирам, че ако някой по-слаб от мен физически ми посегне, трябва да не се защитя. Ако е жена, трябва и да си сложа ръцете отзад, за да не ме съдят, макар че ако си насини ръката или счупи маникюра докато се опитва да ме одере през лицето – ставам подсъдим!
Може би е сюжет за нова книга, а може би е сигнал, че не сме мръднали много от времената на Инквизицията. Днес също има хора, които приемат само техния морал за праведен и с мисионерски плам се опитват да го наложат. Не ме е страх да изляза срещу тази вълна на псевдофеминизъм и няма да мълча, когато се съсипват животи, заради човешка злоба и алчност. Майка ми винаги се е шегувала, че съм се родил тъкмо навреме, защото през комунизма е нямало да оцелея! Далеч съм от ролята на политически дисидент, но “активен борец” срещу този абсурден, истеричен, неуправляем, тоталитарен и абсолютно неоправдан свръхфеминизъм може и да стана! А може и някой Ролан Гарос да спечеля, макар че предпочитам да мога отново да си виждам децата редовно, без да са спирани с абсурдни оправдания от майка им! Вярвам, че един ден и това ще стане ( за децата, а не за турнира!)!
Разбирам, че в момента много жени ме припознават в мъжете, които са ги разочаровали. Онзи, който я е ударил, който я е напуснал, унижавал, подценявал или наранявал. Приемам го, защото знам, че публичността понякога се заплаща високо и цената не подлежи на коментар!
Благодаря на всички, които проявяват здрав разум в тази буря от емоции и осъзнават значението на всяка дума и жест! Оценявам урока, който получавам и вярвам, че ще изляза по-разбиращ и по-смирен след него. А на всички, които са разделени от децата си или търпят със стиснати зъби в тяхно име, мога само да дам кураж и да им пожелая смелост!

Темата за домашното насилие и разводите е като да ходиш по тънък лед и да чуваш пропукването му под краката си. С тази публикация не целим да изкараме този или онзи прав, защото насилието и агресията не зависят от пол, раса, религия, материално положение, а да покажем как се прави един добър PR и се осигурява скандал, който да подкрепи продажбите на “Как се разделих с майка ви”. Сещате ли се за “Как се запознах с майка ви”? Един приятен комедиен сериал, който разглеждаше отношенията между мъжете и жените, между приятели и техните ситуации в социума. Втори добър ход за PR е ползването на това заглавие.

И определено тази маркетинг стратегия е далеч по-добра от това да издадеш “Под игото” на шльокавица. А дали книгата си струва четенето, дали е качествена литература, дали е полезна за осъзнаване на семейните решения, вярвам, че ще стане ясно от отзивите на читателите.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

207 Views

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!