Как да се научим да четем бързо

Как да се научим да четем бързо

Как да се научим да четем бързо

Въведение: Независимо дали четете учебниците в час по философия или четете сутрешния вестник, четенето може да ви се стори досадно. Обучете се на бързо четене, за да се справите с тези задачи много по-бързо. По-бързото четене води до по-малко разбиране, но с практика можете да преодолеете част от този ефект.  

Част 1/ Учене и субвокализиране

 
 1. Спрете да си говорите сами. Почти всеки четящ “субвокализира” или движи гърлото си, доакто си представя, че произнася думите. Това може да помогне при разбиране и запомняне на текста, но е основна пречка за скоростта на четене. Ето няколко начина да сведете този навик до минимум.
 
 • Дъвчете дъвка или си тананикайте, докато четете. Това заема мускулите, които използвате за субвокализация.
 • Ако движите устните си, когато четете, задръжте пръст върху тях.
 
 1. Закрийте думите, които сте прочели. Когато четете, очите често се връщат към предишни думи. През повечето време това са кратки движения, които вероятно не подобряват разбирането, а по-скоро отклоняват вниманието. Използвате картонче или лист, за да покривате думите веднага след като ги прочетете, като се старайте да не прекалявате с този навик. Тези визуални регресии се случват и когато не сте успели да разберете нещо. Ако очите ви скачат няколко думи или реда назад, това е знак, че може да се наложи да забавите темпото.
 
 1. Разберете движенията на очите. Докато четете, очите се движат отсечено, спирайки на някои думи, прескачайки други. Можете да четете само докато очите ви са спрели. Ако се научите да правите по-малко движения на ред, ще четете много по-бързо. Имайте предвид, че според изследвания, можете да прочетете приблизително осем букви вдясно от позицията на погледа, но само четири в ляво. Това са приблизително две или три думи наведнъж. По време на четене забелязвате между 9 и 15 букви с интервали вдясно, но не можете да ги прочетете ясно.
 
 1. Тренирайте очите си да правят по-малко движения. Вашият мозък обикновено решава накъде да премести очите ви въз основа на това колко дълги или познати изглеждат следващите думи. Можете да четете по-бързо, ако вместо това тренирате очите да се придвижват към определени места на страницата.
 
 1. Задайте темпо, което е по-бързо, отколкото разбирате. Много програми твърдят, че увеличават скоростта ви на четене, като първо тренират рефлексите ви, а след това се упражняват, докато мозъкът ви навакса. Това не е обстойно проучено, но със сигурност подобрява скоростта на четенето. За целта използвайте молив. Преместете го по текста със скоростта, с която казвате “едно едно хиляда” като се стараете да прочетете реда от книгата за същото време. Повтаряйте упражнението две минути като четете с темпото, с което движите молива. Дори в началото да не разбирате нищо, останете фокусирани. След изтичане на двете минути си дайте почивка от около минута. След това пробвайте с още по-бързо движение на молива (и съответно четене) за три минути.
 

Част 2/ Сканиране на текста

 1. Знайте кога да сканирате текста. Това сканиране може да се използва за получаване на повърхностно разбиране на текст. Може да се използва при прочит на вестник, интересен материал или за извличане на важните понятия от учебник при подготовка за тест. Сканирането не е добър заместител на задълбоченото четене.
 2. Прочетете заглавията и подзаглавията. Започнете като прочетете само заглавията на главите и всички подзаглавия в началото на големите раздели. Прочетете заглавията на всяка вестникарска статия или съдържанието на списанието.
 3. Прочетете началото и края на всеки раздел. Учебниците обикновено съдържат уводи и резюмета на всяка глава. За други текстове просто прочетете първия и последния параграф на главата или статията.
 4. Ограждайте важни думи в целия текст. Ако все пак искате да научите повече, плъзнете бързо погледа си по страницата, вместо да четете нормално. Сега след като знаете същността на раздела, можете да изберете ключовите думи, които маркират важни области. Оградете следните думи: – тези, които се повтарят няколко пъти; – основни идеи, често включващи думи от заглавието; – собствени имена; – курсив или получер текст или подчертани думи; – думи, които не познавате;
 5. Разгледайте снимки и диаграми. Те често представят много информация без да е необходимо много четене. Отделете минута-две, за да сте сигурни, че разбирате напълно всяка диаграма.
 6. Прочетете първото изречение на всеки параграф, ако сте объркани след прилагане на предходните похвати. Ако сте изгубили представа за темата, прочетете началото на всеки параграф. Първите едно или две изречения ще ви дадат основните точки.
 7. Учете като използвате вашите анотации. Върнете се назад, погледнете думите, които сте оградили. Можете да ги прочетете и да добиете обща представа за какво става въпрос в текста. Ако се объркате при определена дума, опитайте да прочетете няколко изречения около тази дума.
 

Част 3/ Използвайте периферно зрение

Това е ключва стъпка, която свързва всичко заедно. Използвайте техниките по-горе, за да видите и разберете няколко думи наведнъж. Вместо да разделяте на по-малки групи от думи, опитайте да четете ред по ред. Това включва гледане в центъра на реда и използване на периферното зрение, за да прочетете останалата част от него. Сканирайте страницата по този начин и когато стигнете до края ще откриете, че все пак сте разбрали прочетеното. А и сте го направили за рекордно кратко време.  

Част 3/ Измерете времето си

Говорейки за „бързо четене“ сега е моментът да тествате и да работите върху увеличаване на скоростта си на четене. Задайте таймер за една минута и вижте за тази минута колко страници сте прочели. Продължавайте да правите това като всеки път би трябвало да надминавате предишния брой прочетени страници. Поставете си дневна или седмична цел, към която да се стремите.  

Част 4/ Поставете си цел

Когато се подхожда отговорно, се постигат и истински резултати. Затова се придържайте към четенето с таймер. Поставете си цел и се стремете към нея ежедневно или ежеседмично. Когато я постигнете, поглезете се със сладко изкушение. Стимулът винаги помага!  

Част 5/ Четете ПОВЕЧЕ

Всеки професионалист – художник, музкант, спортист и т.н. практикува редовно. Читателят също трябва да прави това. Колкото повече четете, толкова по-добри и респективно по-бързи ще бъдете.  

Част 6/ Обогатяване на речника

Когато четете и попаднете на дума, която не знаете, спирате ли да четете? Или я прескачате? Или се опитвате да я разберете от контекста? Какъвто и курс на поведение да предприемете, значително ще намалите времето си на четене. Това забавяне е обравдано, защото колкото повече думи научите и добавите в речника си, толкова по-бързо ще започнете ад четете. А колкото по-бързо четете, толкова повече ще можете да прочетете.   Бързото четене е наистина голямо предимство, но важно е и да се чете с разбиране и осмисляне. Затова работете освен върху скоростта и върху разбирането на текста.    
Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

495 Views
error: Content is protected !!