“Хипотеза за любов“ от Али Хейзулууд

“Хипотеза за любов“ от Али Хейзълууд

Като учен и биолог младата Олив Смит вярва в науката и фактите и за нея любовта е страничен приоритет, който не успява да се вмъкне в някоя от рамките. За нея науката не е просто страст, а начин на живот и път към съдбата, която тя сама чертае. Олив е докторант трета година в известният университет „Станфорд“ и се е отдала на учене и развиване в сферата на биологията. Приятелите ѝ от друга страна обаче са точно обратното.

Малкълм и Ан са се отдали на забавленията в живота и не го залагат толкова много на ученето. Ан се влюбва в бившия приятел на Олив и колкото и да я убеждава тя, Ан не може да повярва, че между тях всичко е свършило. За да ѝ докаже,че е преодоляла раздалата си с Джереми (бившия ѝ) Олив лъже най-добрата си приятелката, че отива на среща с човек, в когото е влюбена. Вместо това обаче младата госпожица Смит отива в лабораторията си късно вечер, за да работи върху така важния за нея проект, а именно докторантурата ѝ върху ранните диагностики на  рака на панкреаса. Олив го разучава от известно време и търси знаци, които да ѝ помогнат да установи по-ранните диагностики на болестта. За нейно нещастие обаче Ан се появява в университета по същото време, в което и Олив е там.

Тя се паникьосва и в опит да скрие лъжата си, Олив целува първия срещнат, пък и нали Ан е учен, а те вярват само и единствено на фактите. Той се оказва не кой да е, а именно познатият професор Адам Карлсън – известен с репутацията си на меко казано задник. Адам или още познат като тиранин на гимназия Станфорд учудва Олив като не само не се отдръпва от целувката, но и някак я разкрасява и я прави достоверно изглеждаща за Ан. След като моментът, който двамата едва познаващите се колеги споделят приключва, той все пак изглежда разгневен. Докторантката се стряска от гнева в очите му и се извинява. Гневът не отминава, а след като Адам заплашва Олив, че ще се оплаче от нея, тя замръзва.

Умолява го да не напише доклад как една почти напълно непозната студентка му се е нахвърлила посреднощ в университета. Той все пак се съгласява да не прави нищо след като Олив му разказва с детайли цялата история и как се е стигнало до този нейн тъп изблик. Ан, разбира се, забелязва с кого се е целувала най-добрата ѝ приятелка и няма как веднага на следващия ден да не спомене факта, че това е било прочутият Адам Карлсън. Малкълм изобщо не е доволен от това, защото професор Карлсън е поставил лоша оценка върху работата, върху която е работил със седмици. Все пак Олив трябва да продължи да лъже за аферата си с Адам и даже я учудва като казва, че е съгласен да ѝ помогне в тази плетеница. Олив разбира, че единственото по-сложно нещо от това да изследва и проучва любовта, е това да я изпита лично и да погледне собственото си сърце под микроскоп.

Книгата е любовен роман с 416 страници. Издадена е през 2022 година и има 1 гледна точка в нея, а именно на младата Олив Смит. В романа романтиката си личи във въздуха и знам, че е клише да го казвам, но е така. Книгата е страшно приятна за четене и разпускане от реалността. Тя те пренася направо в университета и те дарява със затаяващи дъха моменти. Интересно е да следим историята и какво се случва между Олив и Адам. Всъщност се оказва, че целувката в коридора далеч не е била първата им неочаквана среща. Чувствата на Олив, които тя самата не може да определи са нещо ново за нея и определено не са желани в тежко записаната ѝ програма. За нейна радост тя открива подкрепа в Ан, Малкълм и неочаквано за нея в Адам.

Книгата бързо намери място в сърцето ми и ми стана една от любимите. Самата история те впуска  в незабравими преживявания и те запознава с неочаквани врагове. Сюжетът ѝ е вълнуващ и определено е за хора,  които обичат романтиката. По принцип не си падам романтик, но книгата ми допадна не само заради любовта, но и заради приятелските отношения на докторантите, науката, която е описана чрез различни хипотези в началото на  всяка глава определено ме заинтригуваха, но и ако трябва да бъда честна, проектът на Олив ме впечатли. Беше ми интересно да проследя как тя процедираше в намирането на факти и как развиваше проучването си. Препоръчвам я с 2 ръце и ви обещавам, че няма да се разочаровате.

 

Автор: Катя Илиева

604 Views
error: Content is protected !!