Елена Владова и Огнян Антов в Русе

Елена Владова и Огнян Антов в Русе

Елена Владова и Огнян Антов в Русе

С „Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ от Елена Владова (книга с разкази с притурка вестник) и романът „#вавилон“ от Огнян Антов ще се срещнат русенци на 13 март (сряда), в 18:00 ч., в Читалня (синя) зала на І етаж на библиотеката. Двамата автори са от Варна и за пръв път гостуват в Русе.


Книгата „Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“: съдържа 20 разказа, посветени на живота в един крайморски град. Действието се развива в наши дни. Голяма част от героите живеят в Морската градина, където се намират техните къщи. Главен герой е господин Амигов, трето поколение гражданин и собственик на къща, който винаги е основен участник или инициатор на случващото се. Чрез поредицата от житейски събития читателят ще се разходи из алеите на Морската градина, ще се срещне с туристи, плажуващи и рибари, ще порисува на асфалта, ще си помечтае на фона на градския духов оркестър, ще се върне към миналото, понякога изпълнено с неподправена романтика. То намира място и във вестника, издаден с участието на всички герои: господин Амигов, неговите двама наематели, съседката Иванова, полицаят на района, диригентът на духовия оркестър, пенсионираният библиотекар, съседът меломан и госпожа Флора.

Елена Владова и Огнян Антов в Русе

Вестник „Крайморска среща“ е следствие от книгата, но е официално самостоятелно издание.
„Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ е втората книга на Елена Владова с илюстрации на Радостина Загорова. Първата е „Нови 20 истории на Иванка Иванова“, когато и двете работят във вестник „Черноморие“.
За автора: Елена Владова е родена във Варна, където живее и работи. Журналист, преводач от френски и английски, автор на книги за деца и възрастни и на пиеси за куклен театър. Преводач на комикси за френската асоциация „Savoir sans frontières“. Редактор на електронното издание Градското списание (www.urban-mag.com). В качеството си на Монтесори педагог провежда ателиета за деца, свързани с творческо писане, езиково обучение и комикси самостоятелно и съвместно с художници.
За романа „#вавилон“:


Годината е 2017, появила се е нова „социална“ мрежа #вавилон, централата ѝ е във Варна. От тази мрежа можеш да се откачиш единствено ако свързаният с теб „приятелски“ профил изчезне физически. Умре.
Действието на романа приключва през есента на 2019, фабулирането често е на базата на очерков и хроникьорски поглед към съвременна България. Освен България в тематичната „лупа“ са още Варна, кучето Марси и др. Понякога биват ползвани и „външни“ жанрове: литературнокритическа статия, приказката „Червенокосата от Чаирите“ и цикълът „Стихове за една старонемска овчарка“.
Романът има три сюжетни линии. (Почти) всички техни персонажи са част от #вавилон и подлежат на отрицателно селектиране.

Елена Владова и Огнян Антов в Русе

Огнян Антов е роден, живее и работи във Варна. Има пет издадени книги: изследване „Вапцаров на български“, две стихосбирки – „Него го няма от няколко часа“ и „Автопортрети и писма“, роман „Тате отива за колело“ и сборник пиеси. „#вавилон“ е петият му роман. Работил в регионалната библиотека във Варна, както и в училищни и университетски библиотеки, а от 10 години – в издателството на Медицински университет.

Кога: 13.03.2024

Час: 18:00

Място: Регионална библиотека “Любен Каравелов”, Русе

 

114 Views
error: Content is protected !!