Диана Фъртунова

Диана Фъртунова

 

Диана Фъртунова

Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е бакалаварска степен по предучилищна педагогика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и магистърска степен по логопедия в БСУ. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Пулс“, „Черноморски фар“ и „Десант“, на който е отговорен редактор. Дългогодишен редактор в издателство „Делфин прес“. Работи и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Нейни творби са публикувани във в. „Септемврийче“, в. „Средношколско знаме“, в. „Народна младеж“, в. „Черноморски фар“, Алманах „Море“ и други издания. Носител е на множество литературни награди и отличия. Има десетки публикации в сборници и алманаси. Автор е на следните книги: „Момчето, което не можеше да казва „р“, 2017 г., терапевтични приказки; „Читалището в Ясна поляна – благословен храм на паметта“, 2018 г., историческа хроника; „Благословени дни от календара“, 2022 г., стихосбирка. Член на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.
Първата стихосбирка на Диана е посветена на народните празници и обичаи. „Благословени дни от календара“ представя цикъл от стихотворения, посветени на народните празници и обичаи.
Наред с най-тачените – Коледа, Великден, Цветница, Гергьовден, Никулден, Димитровден, Игнажден и т.н., в изданието са намерили място и стихове, посветени на Черешовата задушница, Горещниците, Първа пролет, нестинарите, кукерите, Бабинден и др.
Ценното в „Благословени дни от календара“ е, че всяко едно от стихотворенията е придружено с кратко описание на традиционната обредност, която съпътства отбелязването на всеки един от 28-е празнични дни, намерили място в страниците на книгата.

350 Views
error: Content is protected !!