Четене с музика

Четене с музика

Четене с музика на Искра Ангелова, Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов

 

Среща: 3.05.22, вторник, 17:45 часа на моста „Раковски“, на ъгъла на бул. Сливница и ул. „Г. С. Раковски“
Публиката ще бъде отведена до скривалище-бомбоубежище, събитието ще трае 1 час, входът е свободен.

„ГОРАТА НА УЖАСИТЕ“ е идея на Искра Ангелова – актриса, журналист и филолог, заедно с музикантите Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов.

Това импровизирано четене ще се случи в скривалище-бомбоубежище, за да подсили паралела между текстове, писани преди много години и днешния ни ден, в контекста на войната в Украйна, която става все по-реална и постепенно завзема целия ни свят… на фона на малките ни тревоги, скандали, предателства и политически боричкания.
Събитието ще се базира на едни от най-актуалните и днес текстове на убития в Лондон български писател и журналист Георги Марков, и на неговите писма към жените му, както и на откъси от книгата на Стефан Бочев „Белене: сказание за концлагерна България“ и на откъси от самосбъдващите се есета-пророчества на Георги Господинов и Николай Грозни, както на печалните текстове на философа и журналист Иван Хаджийски, посветени на онази необяснима и срамна черта в нашата народопсихология, която предава, вместо да спаси; убива, вместо да се грижи; завижда, вместо да се възхищава и унищожава, вместо да гради.
В този дързък синтез между на пръв поглед несъвместимите стилове, жанрове, истории и епохи Искра Ангелова ще работи със средствата на нов вид политически пърформанs-четене, който ще изрази тревогата на днешния дистопичен свят чрез силата на словото и публицистиката в новата вселена – човекът на ръба на силите си, все по-самотен и объркан, затворен в мазе под земята, уплашен, предаден от своите и захвърлен на изкуствения интелект и неговата евентуална милост.
Засипван от (фалшиви) новини и информация, конспиративни теории и откровени клюки, на нашия съвременник вече му са му отказани и възможност за бягство в „обетованата земя“, и родина, той се скита из електронните сигнали на света и си спомня човещината през последните останали свидетелства за нея – а именно: през книгите. И през запазените писма.
Досущ като героят на Кафка („Метаморфози“, „Процесът“ и „Замъкът“), новият днешен човек в спектакъла ще чете в ужас и ще произнася заедно с публиката пророческите сбъдвания на българските автори от миналото и съвремието ни, ще изписва на компютъра си отделни фрази, които звучат все по-стряскащо днес.
Идеята е тези смразяващи със своята документалност разкази да се случат и да прозвучат на зловещо място, свързано с миналото ни и историята на България в един предишен период, на място-самото то свидетелство за други времена, когато свободата беше само мечта и заглушен вик.
Всички паралели с днешната действителност ще бъдат оставени на зрителите. Те ще изберат и подходящ финал на историите, ще напишат своите варианти за нови заглавия на нарочно кървавите и плашещи новини от медиите и вестниците днес, ще опитат да направят отчасти нов прочит на историята, която се пише отново и отново под натиска на новата реалност.
В контекста на разразилата се междувременно война тези текстове звучат още по-плашещо и невъзможно актуални. Но… надеждата на Искра Ангелова и нейните приятели е, че изкуството и писаното слово ще останат и след нас.
Събитието не би било възможно без подкрепата на НФК, директорката на 29 училище Маргарита Милева и кмета на район Сердика Тодор Кръстев. То се осъществява с медийното партньорство на cultureONE.

 

369 Views
error: Content is protected !!