Топ 3 Най-добра нехудожествена книга за 2021

Топ 3 Най-добра нехудожествена книга за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Понякога имаме нужда някой да ни предтсави ясно описани и систематизирани собствените ни емоции и мисли. Не че изцяло е по силите на когото и да било, но много авотри сред които и специалисти психолози и поведенчески когнитивисти, имат много добри попадения. И макар не всяка книга да е за всеки ( което важи за всеки жанр*) тук Ви представяме 5 от най-четените в света, та сигурно не са лоши.

 

1. The Anthropocene Reviewed by John Green /  Преглед на антропоцена от Джон Грийн

Резюме:

Дълбоко вълнуваща и разширяваща кръгозора колекция от лични есета в първото по рода си нехудожествено произведение от автор номер 1 на международни бестселъри Джон Грийн.

Антропоценът е настоящата геоложка епоха, в която човешката дейност е оформила дълбоко планетата и нейното биоразнообразие. В тази забележителна симфония от есета, адаптирани и разширени от неговия новаторски, аплодиран от критиката подкаст, Джон Грийн прави преглед на различни аспекти на човекоцентричната планета – от QWERTY клавиатурата и Халеевата комета до Пингвините от Мадагаскар – в петзвездна скала.

Сложни и богати на детайли, рецензиите на Anthropocene са възхвалявани като „наблюдения, които се удвояват като упражнения за мемоарна емпатия“, с над 10 милиона изтегляния. Дарбата на Джон Грийн да разказва истории блести в тази изкусно подбрана колекция за споделеното човешко преживяване; включва любими есета заедно с шест изцяло нови произведения, ексклузивни за книгата.

За Автора:

Първият роман на Джон Грийн, „Търсейки Аляска“, печели наградата Майкъл Л. Принц за 2006 г., връчвана от Американската библиотечна асоциация. Вторият му роман, „An Abundance of Katherines“, е почетна книга на наградата Michael L. Printz за 2007 г. и е финалист за наградата Los Angeles Times Book Prize. Следващият му роман, „Paper Towns“ („Хартиени градове“, е бестселър на New York Times и печели наградата Едгар Алън По за най-добра YA мистерия. През януари 2012 г. най-новият му роман „Вината в нашите звезди“ беше посрещнат с широко одобрение от критиката, безпрецедентно в кариерата на Грийн. Похвалата включва възторжени отзиви в списание Time и The New York Times, на NPR и от наградения автор Маркъс Зусак. Книгата също оглавява списъка на бестселърите с меки корици за деца на New York Times в продължение на няколко седмици. Грийн също е съавтор на книга с Дейвид Левитан, наречена „Уил Грейсън, Уил Грейсън“, публикувана през 2010 г. Филмовите права за всички негови книги, с изключение на „Уил Грейсън, Уил Грейсън“, са предоставени на големи холивудски студия.

През 2007 г. Джон и брат му Ханк са домакини на популярен интернет блог „Братство 2.0“, където обсъждат живота, книгите и текущите си събития всеки ден в продължение на една година, с изключение на почивните дни и празниците. Те все още поддържат видео блог, който сега се нарича „The Vlog Brothers“, който може да бъде намерен на уебсайта на Nerdfighters.

 

2. The Comfort Book by Matt Haig / Книгата за комфорт от Мат Хейг

Резюме

Новата вдъхновяваща книга от Мат Хейг, автор на бестселъра на New York Times на „Среднощна библиотека“, за всеки, който търси надежда, търси път към по-смислен живот или има нужда от малко насърчаване.

„Странно парадоксално е, че много от най-ясните и утешителни житейски уроци се научават, докато сме на най-ниското ниво. Но никога не мислим за храна повече от колкото когато сме гладни и никога не мислим за спасителни салове повече от колкото когато сме изхвърлени зад борда.

„Comfort Book“ е спасителният сал на Хейг: това е колекция от бележки, списъци и истории, писани в продължение на няколко години, които първоначално са служили като деликатни напомняния на бъдещето на Хейг, че нещата не винаги са толкова мрачни, колкото изглеждат. Включвайки разнообразен набор от източници от целия свят, история, наука и собствен опит, Хейг предлага топлина и увереност, напомняйки ни да забавим темпото и да оценим красотата и непредсказуемостта на съществуването.

 

За Автора

Мат Хейг е роден в Шефилд, Англия. Той пише книги както за възрастни, така и за деца, като често смесва световете на домашната реалност и откровената фантазия, със странен привкус.

 

3. The Book of Hope: A Survival Guide for Trying Times by Jane Goodall, Douglas Carlton Abrams, Gail Hudson / Книгата на надеждата: Наръчник за оцеляване в трудни времена от Джейн Гудъл, Дъглас Карлтън Ейбрамс и Гейл Хъдсън

Резюме

В свят, който изглежда толкова размирен, как да запазим надеждата?

Гледайки заглавията – глобална пандемия, влошаваща се климатична криза, политически катаклизми – може да е трудно да се почувствате оптимисти. И все пак надеждата никога не е била по-отчаяно необходима.

В тази задължителна книга Джейн Гудъл, най-известният жив натуралист в света, и Дъг Ейбрамс, автор на международни бестселъри, изследват – чрез интимен и провокиращ размисъл диалог – един от най-търсените и най-малко разбираните елементи на човешката природа: надеждата. В „Книгата на надеждата“ Джейн се фокусира върху своите „Четири причини за надежда“: Удивителния човешки интелект, Устойчивостта на природата, Силата на младите хора и Неукротимия човешки дух.

Разказана чрез истории от забележителна кариера и завладяващо изследване, „Книгата на надеждата“ засяга жизненоважни въпроси, включително: Как да останем обнадеждени, когато всичко изглежда безнадеждно? Как да култивираме надежда в нашите деца? Изпълнена с увлекателни диалози и снимки от легендарната кариера на Джейн, „Книгата на надеждата“ е дълбоко личен разговор с една от най-обичаните личности в днешния свят.

И за първи път Джейн разказва историята за това как е станала пратеник на надеждата: от преживяването на Втората световна война през годините в Гомбе до осъзнаването, че трябва да напусне гората, за да пътува по света в ролята си на защитник за екологична справедливост. Тя дава подробности за силите, които са оформили нейния изпълнен с надежда светоглед, мислите ѝ за миналото ѝ и разкритията ѝ за нейното следващо – и може би последно – приключение.

Все още има надежда и тази книга ще ни насочи към нея.

 

За Автора:

Д-р Джейн Гудъл, DBE, основател на Института Джейн Гудъл и Пратеник на мира на ООН е световноизвестен етолог и активист, вдъхновяващ по-голямо разбиране и действия в полза на естествения свят всеки ден.

Д-р Гудъл е най-известна с новаторските изследвания на диви шимпанзета в Националния парк Gombe Stream, Танзания, изследвания, които продължават и до днес като най-продължителното изследване на диви шимпанзета в света. Д-р Гудъл е основател на Института Джейн Гудъл, глобална организация за опазване, застъпничество, хуманно отношение към животните, изследвания и овластяване на младежта, включително нейната глобална програма Roots & Shoots.

Д-р Гудъл е работила интензивно по въпросите на действията в областта на климата, правата на човека, опазването и хуманното отношение към животните в продължение на десетилетия и продължава да бъде централен глас в работата за напредък на екологичния прогрес.

Днес тя е глобален феномен, който разпространява надежда и я превръща в значимо положително въздействие за създаване на по-добър свят за хората, другите животни и планетата, която споделяме.

 

Бонус 1

Cultish: The Language of Fanaticism by Amanda Montell / „Култове: Езикът на фанатизма“ от Аманда Монтел

Резюме

Авторът на широко хваления Wordslut анализира социалната наука за влиянието на култовете: как култовите групи от Jonestown и Scientology до SoulCycle и гурутата на социалните медии използват езика като най-добрата форма на власт.

Какво прави „култовете“ толкова интригуващи и плашещи? Какво ги прави могъщи? Причината, поради която толкова много от нас „преяждат“ с дузина документални филми на Менсън и пропадат в заешки дупки, изследвайки изчезнали майки от предградията, е защото търсим задоволително обяснение за това какво кара хората да се присъединяват – и което е по-важно, да остават в – екстремни групи. Тайно искаме да знаем: може ли да се случи на мен? Аргументът на Аманда Монтел е, че на някакво ниво вече се е случило и на нас . . .

Нашата култура е склонна да предоставя доста крехки отговори на въпроси за влиянието на култовете, най-вече свързани с неясни разговори за „промиване на мозъци“. Но истинският отговор няма нищо общо със странната магия за контрол на ума или Kool-Aid. В „Cultish“ Монтел твърди, че ключът към производството на интензивна идеология, общност и нагласи към нас/тях се свежда до езика. Както по положителен, така и по сивкав начин, езикът на култовете е нещо, което чуваме – и от което се влияем – всеки ден.

Чрез пикантно разказване на истории и остро оригинално изследване, Монтел разкрива вербалните елементи, които правят широк спектър от общности „култови“, разкривайки как те влияят на последователите на групи, толкова прословути като Heaven’s Gate („Райските порти“), но също и как те проникват в нашите съвременни стартиращи фирми, класациите на Peloton , и емисии в Instagram. Проницателен и мрачно забавен, този завладяващ поглед към любопитната социална наука за властта и вярата ще ви накара да чуете фанатичния език на „култов“ навсякъде.

 

За Автора

Аманда Монтел е писател и лингвист от Балтимор, родена през зимата на 1992 г. Тя е автор на две нехудожествени книги: Cultish: The Language of Fanaticism и критикуваната Wordslut: A Feminist Guide to Taking Back the English Language (Harper Wave, 2019). Wordslut спечели похвала от New York Times, Kirkus Reviews и Publisher’s Weekly, наред с други, а Аманда в момента разработва книгата за телевизия с FX, като създател, писател и изпълнителен продуцент.

Като репортер и есеист, писането на Аманда е представено в Marie Claire, Glamour, Cosmopolitan, Nylon, Bustle, The Rumpus, Byrdie и Who What Wear, където преди това е била редактор на Features & Beauty. Аманда има диплома по лингвистика от Нюйоркския университет и живее в Лос Анджелис, където обича да учи „непрактични“ езици и да обича разглезените си домашни любимци.

 

Бонус 2

What Happened To You?: Conversations on Trauma, Resilience, and Healing by Bruce D. Perry, Oprah Winfrey / Какво се случи с теб?: Разговори за травма, устойчивост и изцеление от Брус Д. Пери и Опра Уинфри

Резюме

Нашите най-ранни преживявания оформят живота ни напред по пътя и „Какво се случи с теб?“ предоставя мощни научни и емоционални прозрения за поведенческите модели, които много от нас се борят да разберат.

„Чрез този обектив можем да изградим подновено чувство за лична самооценка и в крайна сметка да прекалибрираме отговорите си на обстоятелства, ситуации и взаимоотношения. С други думи, това е ключът към прекрояването на самия ни живот.“ – Опра Уинфри

Тази книга ще промени начина, по който виждате живота си.

Питали ли сте се някога “Защо го направих?” или “Защо просто не мога да контролирам поведението си?” Други може да преценят нашите реакции и да си помислят: „Какво му е на този човек?“ Когато поставяме под съмнение емоциите си, лесно е да хвърлим вината върху себе си; да държим себе си и хората около нас на невъзможен стандарт. Време е да започнем да задаваме различен въпрос.

Чрез дълбоко лични разговори Опра Уинфри и известният експерт по мозъка и травмите д-р Брус Пери предлагат новаторска и дълбока промяна от въпроса „Какво не е наред с теб?“ до „Какво се случи с теб?“

Тук Уинфри споделя истории от собственото си минало, разбирайки чрез опит уязвимостта, която идва от изправянето пред травма и несгоди в ранна възраст. В разговора в цялата книга тя и д-р Пери се фокусират върху разбирането на хората, поведението и себе си. Това е фина, но дълбока промяна в подхода ни към травмата, която ни позволява да разберем миналото си, за да разчистим пътя към нашето бъдеще – отваряйки вратата към устойчивост и изцеление по доказан утвърден начин.

 

За Автора

Брус Д. Пери е американски психиатър, понастоящем старши научен сътрудник на Child Trauma Academy в Хюстън, Тексас и помощник-професор по психиатрия и поведенчески науки в Файнбергското училище по медицина в Чикаго, Илинойс.

 

Автор на рубриката: Ана Драг

296 Views
error: Content is protected !!