Топ 3 Най-добра поезия за 2021

Топ 3 Най-добра поезия за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Ех, поетите! Проклятие без мяра! Наричат ни с какви ли не имена и вярно – те са хиляди! Но точно затова, защото сме безумци, които живеят някъде във висините и долу в дълбините на всичко човешко, точно затова, човешката душа жадува за поезия…жадува за стихове, които описват толкова много с толкова малко. 

Недуми, грешно членуване, диалект и мързелив език, умишлени правописни грешки и стилове, които дори нямат имена все още, поетите са създатели! Всеки драскащ драскач е творец и бог на творенията си, ала поетите…са сякаш роби на собственото си слово, което сякаш са длъжни да предадат нататък, независимо от цената!

Няма норма, която да има власт над словото на поета! Няма раса, ни възраст, ни пол! Има само болка и сълзи, защото само в тях се ражда най-красивата поезия, а накъде ще реши да поеме оттам…стихотворна му работа…

Тук виждаме известни имена и ТОП 3 световна поезия! А дали пък не виждаме истинското лице на Поета – многолик?!

Приятно четене странни нормалности, черно-бели, кралици на светлата нощ! Един истински творец е кръвен брат на всеки оксиморон!

Слагайте лъскавите корони и започнете Новата година с малко повече блясък и много повече слово!

 

 

1. The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country by Amanda Gorman, Oprah Winfrey / Хълмът, който изкачваме: встъпителна поема за страната от Аманда Горман и Опра Уинфри

Резюме:

На 20 януари 2021 г. Аманда Горман стана шестата и най-млада поетеса, която изнесе поетично четене на президентска инаугурация. Излизайки на сцената след 46-ия президент на Съединените щати Джо Байдън, Горман плени нацията и донесе надежда на зрителите по целия свят.

Нейното стихотворение „The Hill We Climb: An inaugural Poem for the Country“ вече може да бъде закупено в това специално подаръчно издание. Включително предговор от Опра Уинфри, тази поема празнува обещанието на Америка и утвърждава силата на поезията.

За Автора:

Аманда Горман е първият млад поет, лауреат на САЩ. Тя също е активистка. Работата на Горман се фокусира върху проблемите на потисничеството, феминизма, расата и маргинализацията, както и върху африканската диаспора. През януари 2021 г. тя стана най-младата поетеса, която чете при встъпването в длъжност на президент, прочитайки стихотворението си „The Hill We Climb“ при встъпването в длъжност на Джо Байдън.

 

2. Black Girl, Call Home by Jasmine Mans / Черно момиче, обади се вкъщи от Ясмин Манс

Резюме

От поетесата Ясмин Манс идва незабравима стихосбирка за раса, феминизъм и особена идентичност.

С ехото на Гуендолин Брукс и Соня Санчес, Манс пише, за да призове себе си, а и нас, у дома. Всяко стихотворение изследва какво означава да си дъщеря на Нюарк и Америка – и болезнения, радостен път към зрелостта на млада, по-особена  чернокожа жена.

„Черно момиче, обади се вкъщи“ е любовно писмо до скитащото черно момиче и жизненоважен спътник на всяка жена на пътешествие, за да намери истината, принадлежността и изцелението.

 

За Автора

Ясмин Манс е чернокожа американска поетеса, художничка от Нюарк, Ню Джърси. Завършила е университета на Уисконсин Медисън с бакалавърска степен в афроамериканските изследвания. Дебютната ѝ поетична колекция, Chalk Outlines of Snow Angels, е публикувана през 2012 г. Манс е поет в Обществената библиотека на Нюарк. Тя е член на The Strivers Row Collective.

 

3. Shine your Icy Crown by Amanda Lovelace / Нека заблести ледената ти корона от Аманда Лавлейс

Резюме

„Накарай ги да съжаляват за деня, в който са те подценили.“

Това е история за това да не позволявате на обществото да диктува границите на вашия потенциал. Време е да си върнете силата и да осъзнаете, че нямате нужда от крал, за да бъдете кралица.

 

За Автора:

Аманда Лавлейс е американска поетеса с бестселъри, която стана известна с поезията си, публикувана в Tumblr и Instagram. Тя е автор на поредицата „Жените са някаква магия“, включително носителката на наградата „Избор на Goodreads“ „Принцесата се спасява“ в тази и „Жените са някаква магия“.

 

Бонус 1

You Better Be Lightning by Andrea Gibson / По-добре да си Светкавица от Андреа Гибсън

Резюме

You Better Be Lightning от Андреа Гибсън е странна, политическа и феминистка колекция, ръководена от саморефлексия. Стиховете варират от внимателно изследване на дълбоко личното до необятността на света, изследване на експанзивността на човешкия опит от любов до болест, от космоса до изменението на климата и много повече между тях. Един от най-известните поети и изпълнители през последните две десетилетия, запазената марка на Андреа Гибсън, честността и уязвимостта са напълно показани в You Better Be Lightning, приветствайки и канейки читателите да бъдат точно такива, каквито са.

 

За Автора

Андреа Гибсън е наградена поетеса и активистка, която живее в Боулдър, Колорадо. Последната им книга THE LORD OF THE BUTTERFLIES е публикувана от Button през ноември 2018 г.

Тяхната поезия се фокусира върху половите норми, политиката, социалните реформи и борбите, пред които са изправени LGBTQ хората в днешното общество. В допълнение към използването на поезия, за да изразява това, което чувства и да предоставя социални и политически коментари по реални проблеми, те участва в много активистки групи. Те често изпълнява на събития Take Back the Night, LGBTQ събития, прайдове, транс събития, антивоенни митинги, мирни митинги, организации срещу окупацията на Палестина и групи, фокусирани върху изследване на грешките на капитализма, патриархата и бялото превъзходство. Те също така работи с група, наречена Vox Feminista, чийто модел е да „утеши обезпокоените и да обезпокои удобните“ по всички тези въпроси. През цялата година те обикаля университети и други в цялата страна.

 

Бонус 2

I Hope This Finds You Well by Kate Baer / Надявам се това да те намира в добро здраве от Кейт Баер

Резюме

Авторката на бестселър номер 1 на New York Times What Kind of Woman се завръща с колекция от стихотворения за изтриване, създадени от бележки, които е получила от последователи, поддръжници и хулители – ритуал, който връща витриола от онлайн троловете и вдъхновява читателите да трансформират това, което е грозно или болезнено в собствения си живот в нещо красиво.

„Сигурен съм, че можете да се възползвате от скачане на бягаща пътека“

„Жените ИСКАТ мъж лидер. . . Това е честно за бога, основната човешка игра”

Това са някои от хилядите съобщения, които Кейт Баер е получила онлайн. Подобно на безброй други писатели – особено жени – с профили в интернет, с нарастването на онлайн присъствието на Кейт нарастват и по-мрачните съобщения, препълващи входящата ѝ кутия. Тези писма от непознати варират от „съвети“ и мнения до откровен тормоз.

Първоначално тези съобщения довеждат до незабавно изтриване и блокиране. Докато по прищявка Кейт не решава да превърне жестокостта в изкуство, използвайки го, за да създаде свежи и интригуващи стихове. Тези произведения, заедно с тези, направени от нотки на благодарност и любов, както и от думи на публични личности, се превърнаха в едни от най-обичаните ѝ творби.

I Hope This Finds You Well е извлечена от тези произведения: книга с поезия, родена в мрака на интернет, която предлага светлина и надежда. Като умело надгражда грубата негативност и омраза, които жените често получават – и ги комбинира със стоплящи сърцето послания на подкрепа, благодарност и връзка, Кейт Баер ни предлага урок по овластяване, показвайки как ние също можем да превърнем горчивината в красота.

 

За Автора

Кейт Баер е два пъти най-продаваният автор на Ню Йорк Таймс на What Kind Of Woman и I Hope This Finds You Well. Нейни творби също са публикувани в The New Yorker, Literary Hub, Huffington Post и The New York Times.

 

Автор на рубриката: Ана Драг

627 Views
error: Content is protected !!