Принцесата, Лечителката и котката

За принцеси, лечителки и рунтави котки

„Принцесата, Лечителката и котката“ от Контадин Кременски

 

В един свят, успореден на секунда от нашия (а понякога и по-малко) една касиерка от супермаркета става принцеса. (Идеята е от разказа „Почукването“ на Валентин Попов – Вотан, който е използван начало на книгата). Лечителката е отвлечена, за да бъде продадена на пазара за роби. А един кухненски робот става корсар. Катя също. Мърка става пиратска котка.

Магьосникът Мерло печели войната. Илф отива за лъжичка кисело мляко… от далечна планета.

„Земята е ада на някой друг свят. Но къде ли беше адът на Земята?“ Контадин Кременски отново ни хвърля в паралелен свят, един от многото свързани светове, а ние разбираме, че до сега сме живели в най-лошия. Дали не е бил един от типичните, забравени от Бога светове, от които никой не се интересува? Свят, в който „бедността и отчаянието е довело хората до оглупяване и вечни идиотски спорове“. Свят, в който „всеки дребен политик живее в стъклен небостъргач и през живота си не е стъпвал с крак на земята“. Свят, в който роботът се превръща в човек, а ние се питаме дали не сме роботи, програмирани на толерантност до такава степен, че да не можем да се защитим от злото.

След „Лечителката и нейната рунтава котка“ и „Бягство от щастието“, майсторът на хумористичната фантастика Контадин Кременски, продължава да лекува душите ни с богатата си палитра от изразни средства. „Когато една програма се събуди и порасне, тя вече няма нужда от компютър. Както една душа в даден момент вече няма нужда от тяло.“ Паралелният и реалният свят, в който си мислим, че живеем, се сливат в едно, за да можем да си представим каква е тая програма, пазеща гравитационния кристал, еволюирала до степен, че е станала разумна. Реалният свят… Не е ли това старият свят, в който разумните хора са превърнати в програми…

Дори и в стила на хумористичната фантастика, героите на Кременски са сладкодумни селяни, какъвто е и той самият („Контадин“ – селянин, ит.), носители на оная житейска мъдрост, на която учи единствено тежкия и изпълнен с препятствия живот. Те са по своему бунтари, с изострено чувство за справедливост и солидарност, някак находчиви, винаги избират верния път за действие. От човекоядци, пирати, варварски орди, принцеси и принцове, мъже и жени с нестандартна сексуална ориентация до юнаците с калпаци с техния специфичен македонски диалект – всички тези образи са обрисувани с голяма топлота и яркост на характерите им. Авторът обича всички свои герои и набляга на любовта между хората и хармонията им с природата. Илф е готов да прелети стотина парсека (повече от 3 светлинни години разстояние) и да премине през какви ли не препятствия заради лъжичка кисело мляко, намиращо се на място, където бактериите, необходими за получаването му – lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus, са все още в нормален немутирал вид. Малкият Томи знае, че ако се смесят две опасни вещества се получава сол, която не е опасна, ако с нея не се прекалява. Магьосникът Мерло е готов да ни научи как се вади квадратен корен от шестцифрени числа, а умният Дебил може с часове да говори за времеви колапси и черни дупки.

 

„Това, което умея да правя, е да разказвам истории“, скромно споделя Кременски в неофициален разговор. А аз съвсем официално ще добавя – не просто „истории“, а „какви истории !!!“ От динамика и напрежение до любов и смърт с тяхното странно преплитане в човешкото битие. Неподправен и различен стил на писане. Стил, който трудно би бил квалифициран, дори и от специалисти езиковеди, лингвисти и филолози. Огромно богатство от изразни средства и игра на думи, реалност във фантастиката – „Хората и ситуациите се повтаряха, независимо от времето и пространството.“, вечната надежда за един по-добър свят, макар и паралелен на нашия: „Ако измрат всички идиоти, светът ще стане по-добро място.“. Всичко това и още много изненади и завладяващи истории – събрани и разказани по най-увлекателния начин от писателя с бурно въображение, който не се страхува да експериментира с думи и изразни средства, Контадин Кременски.

 

Приятно четене!

Автор: Елка Веселинова

Линк към книгата „Лечителката и рунтавата ѝ котка“.

624 Views
error: Content is protected !!