Походът на книгите 2022

Каузата на Асоциация „Българска книга“ e повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите.
XI издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“ през 2022 г. ще стартира на 2 април – Международния ден на детската книга, и ще приключи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.
🔺 Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.
▶️ Участници в „Походът на книгите“ отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин ги мотивират да четат. В тазгодишното издание са поканени политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова – патрон на събитието; заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов; министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.
🔴 Официалното откриване на „Походът на книгите“ ще бъде на 2 април (събота) от 11:00 ч. в Детския център на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4а) с участието на организаторите и партньорите на кампанията. Основен партньор и съорганизатор на официалното откриване на събитието е Столична библиотека, която е подготвила пъстра програма от литературни събития за деца.
Денят за старт на кампанията не е избран случайно – това е Международният ден на детската книга, който се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „Малка Нобелова награда“.
В рамките на кампанията „Походът на книгите“ тази година ще се проведат поредица от интересни събития в цялата страна:
👉 „Маратон на четенето“ от 2 до 21 април 2022 г. в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др., за да се утвърдят отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Тази година националният „Маратон на четенето“ ще e с акцент 15 април и ще бъде посветен на Емилия Милкова – дългогодишен член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна „Маратон на четящите хора“ в национално събитие.
👉 Десетото издание на Национална награда “Бисерче вълшебно” отново е част от “Походът на книгите” и дава отлична възможност на децата от 5 до 16 г. да разгледат номинациите и да изберат своите любими книги.
👉 „Известни българи четат на децата“ – в инициативата на АБК тази година участват журналисти и политици, които ще се срещнат с деца от училища и детски градини, за да ги насърчат с примера си да четат книги.
👉 Празник на книгата ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др.
👉 Регионални кампании „Походът на книгите“, които се организират съвместно с НСОРБ с участието на кметовете на различни общини и населени места в България.
❗️ ПОВЕЧЕ ЗА КАУЗАТА НА АБК:
Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град.
Тя стартира ежегодно на празничния 2 април и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.
За десетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални и любими заглавия.
„Походът на книгите“ се организира всяка година от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична библиотека, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ – България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието – София-град, Министерството на образованието и науката.
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и е финансово подкрепен от Столична община.
СЛЕДЕТЕ СЪБИТИЕТО В СТРАНИЦАТА НА АБК ВЪВ FACEBOOK:
Асоциация „Българска книга“
Столична библиотека
Столична община
Детски книги / Detskiknigi.com
Българска библиотечно-информационна асоциация
Фондация Глобални библиотеки – България
Европейската комисия в България /
European Commission in Bulgaria
Народно Събрание на Република
България (Официална страница)
Президентство на Република България
Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ
Министерство на културата
Министерство на образованието и науката
Министерство на образованието и науката
337 Views
error: Content is protected !!