Николина Барбутева

„В тишината“ – бурята от емоции в творчеството на Николина Барбутева

„В тишината“ – бурята от емоции в творчеството на Николина Барбутева

Покана

Заповядайте на 19.04.2022 г. в университетската библиотека при ПУ „Паисий Хилендарски“ в 18:00 часа. Нека заедно се потопим в света на поезията в компанията на най-новата ми стихосбирка „В тишината“.

В тишината - Николина Барбутева
В тишината – Николина Барбутева

За поезията на Николина Барбутева

„В тишината се казват най-силните думи, звучат най-ясните гласове. Можем да кажем толкова много с мълчанието си и същевременно да изпитваме всяка емоция на този свят. Емоция, която можем да прехвърлим и на тези около нас.“ Това са думите на Николина Барбутева по повод най-новата й стихосбирка. В книгата й можете да намерите палитра от емоции за всеки ден – от най-минорните до най-мажорните.

„В тишината“ е пета поред стихосбирка за Барбутева. Описва я като най-зрялата си творба в своето Петокнижие (другите стихосбирки на авторката са със заглавия „Пътят към любовта, страданието и надеждата“, „Силата на жената“, „Звезда на любовта“ и „Близост“), отразяваща житейския й опит, израстването й като личност и изповед за мирогледа на една жена в зората на третото десетилетие от живота й.

Стихосбирката е създадена след двугодишно затишие от страна на авторката. „Пандемичната обстановка рефлектира и върху мен като творец, но пък това време оставих за себеизграждане и подготовка да предложа нещо ново на аудиторията си“ коментира Николина. Основното, което провокира поетесата за написването на тази й творба е желанието да сподели със света някои от тайните на сърцето си, за който преди това не е имала възможност или смелост да го направи, но със сигурност не е искала да ги остави в тишината. А най-големият стимул в литературата и в живота за нея си остава любовта с всичките й сладости и горчилки. „Какво повече от любовта може да мотивира една жена? Ако съществува, искам да го изпитам!“ заявява тя.

Някои критици определят поезията на Николина Барбутева като ориентирана по-скоро към женската аудитория, отколкото към мъжката, но поетесата не е съгласна с това твърдение. „Мъжете често заявяват, че не ни разбират нас, жените. Смятам, че ако те се обърнат към литературата, създадена от дами, ще се докоснат по-близо до нашата душевност и до това кои сме ние и от какво имаме нужда. И накрая ще разберат, че мъже и жени търсим едно и също, преминаваме през еднакви емоции и трябва да градим живота си заедно в хармония“ споделя Барбутева.

Николина Барбутева е от авторите, които смело заявяват, че тя и лирическият герой в стиховете й са едно. „Винаги съм смятала, че няма разграничение между автора и неговия лирически герой. Те са едно. Героят пресъздава мислите, а може би и етюди от живота на автора. За себе си мога да кажа, че лирическият герой в моите стихове съм аз самата. Всичко описано „В тишината“ е истинско, споделено и мое“ разкрива тя.

А какви са предизвикателствата пред Николина Барбутева като творец? Да провокира аудиторията не просто да чете нейните произведения, а изобщо да мотивира да се увеличава броят на четящите хора у нас, но и на пишещите, защото според нея всеки писател първо е бил активен читател, а след това преоткрива твореца в себе си. За нея би било истинско щастие да провокира младите хора да създават литература, която да е стойностна и обогатяваща, защото всеки има какво да изкаже и даде на света.

Ако трябва Николина Барбутева да опише с три думи стихосбирката си „В тишината“ това са: страст, емоции и опитност. Страстта и емоциите са от изживянето, а опитността е следствие от тях. Изживейте всичко това в компанията на тази книга!

 

503 Views
error: Content is protected !!