Топ 3 Young adult Фентъзи и научна фантастика 2021

Топ 3 Young adult Фентъзи и научна фантастика 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Дойде време за ежемесечната ни рубрика, в която Ви представяме най-добрите книги за изминалата година в различни жанрове.
Продължаваме с категорията за млади възрастни, но малко по-фантастично и приказно, както си му е редът.

Топ 3 Young adult Фентъзи и научна фантастика 2021

 

1. Rule of Wolves, by Leigh Bardugo / “Владение на вълци” от Лий Бардуго

Резюме

Кралят на демони. Докато масивната армия на Fjerda се готви за нахлуване, Николай Ланцов ще призове всяка частица от своята изобретателност и чар – и дори чудовището вътре в себе си – за да спечели тази битка. Но се очертава тъмна заплаха, която не може да бъде победена с дарбата на младия крал да върши и невъзможното.

 

Бурята. Зоя Назяленски загуби твърде много от войната. Тя видя как наставникът ѝ умира и най-големият ѝ враг възкръсва, и отказва да погребе друг приятел. Сега дългът изисква тя да прегърне силите си, за да стане оръжието, от което страната ѝ се нуждае. Без значение каква ще е цената.

 

Кралицата на траура. Дълбоко под прикритие, Нина Зеник рискува да бъде открита и да умре, докато води война срещу Fjerda от вътрешността на нейната столица. Но желанието ѝ за отмъщение може да струва на страната ѝ шанса за свобода и на Нина шанса да излекува опечаленото си сърце.

 

Крал. Генерален. Шпионин. Заедно те трябва да намерят начин да изковат бъдеще в мрака. Или да гледат как една нация пада.

„Любовта беше разрушителят. Тя направи опечалени, вдовици, остави нещастия след себе си. Скръбта и любовта бяха едно и също. Скръбта беше сянката, която любовта оставя след себе си.”

Защо отиде при нея?

Защото с нея той отново беше човек”

За Автора:

Лий Бардуго е автор на бестселъри №1 на Ню Йорк Таймс на фентъзи романи и създател на Grishaverse (сега оригинална поредица на Netflix), която обхваща трилогията „Сянката и костите“, двулогията „Шестте врани“, двулогията „Кралят на белези“ и „Езикът на тръните“ с още предстоящи. Нейните кратки истории могат да бъдат намерени в множество антологии, включително най-добрата американска научна фантастика и фентъзи. Другите ѝ произведения включват Wonder Woman: Warbringer и Ninth House (Победител в Goodreads Choice за най-добро фентъзи 2019), който се разработва за телевизия от Amazon Studios. Тя живее в Лос Анджелис.

2. Chain of Iron, by Cassandra Clare / “Желзни окови” от Касандра Клеър

Резюме

Корделия Карстеърс изглежда има всичко, което някога е искала. Тя е сгодена за Джеймс Херондейл, момчето, което обича от детството си. Тя има нов живот в Лондон с най-добрата си приятелка Луси Херондейл и очарователните спътници на Джеймс, Веселите крадци. Предстои да се събере отново с любимия си баща. И тя носи меча Кортана, острието на легендарния герой.

 

Но истината е далеч по-мрачна. Бракът на Джеймс и Корделия е лъжа, уредена, за да спаси репутацията на Корделия. Джеймс е влюбен в мистериозната Грейс Блекторн, чийто брат Джеси загинал преди години при ужасен инцидент. Кортана изгаря ръката на Корделия, когато я докосне, а баща ѝ е станал огорчен и ядосан. И сериен убиец се насочва към лондонските ловци на сенки, убива под прикритието на мрака, след което изчезва безследно.

 

Заедно с Веселите крадци, Корделия, Джеймс и Луси трябва да следват следите на убиеца с нож през най-опасните улици на града. През цялото време всеки пази шокираща тайна: Луси, планира да възкреси Джеси от мъртвите; Корделия, че се е заклела в опасна клетва за лоялност към мистериозна сила; и Джеймс всяка вечер е въвлечен все повече в тъмната мрежа на дядо си, архидемона Белиал. И че той самият може да бъде убиецът, който търсят.

„Ние не сме перфектни и никой не очаква съвършенство. Но когато сте наранили някого, трябва да му позволите гнева. В противен случай това ще стане само още едно нещо, което сте се опитали да отнемете.”

“Джеймс никога не е предполагал, че най-трудното нещо, което някога ще направи в живота си, е нищо”

За Автора

Касандра Клеър е родена в чужбина и прекарва ранните си години, пътувайки по света със семейството си и няколко куфара с фантастични книги. Касандра работи няколко години като развлекателен журналист за Hollywood Reporter, преди да насочи вниманието си към художествената литература. Тя е автор на „Градът на костите“, първата книга от трилогията Mortal Instruments и бестселър на New York Times. Касандра живее с годеника си и двете им котки в Масачузетс.

3. Lore, by Alexandra Bracken / “Лор” от Александра Бракен

Резюме

На всеки седем години започва Агонът. Като наказание за минал бунт, девет гръцки богове са принудени да ходят по земята като смъртни, преследвани от потомци на древни кръвни линии, всички нетърпеливи да убият бог и да завземат тяхната божествена сила и безсмъртие.

Преди много време, Lore Perseous избягала от този брутален свят след садистичното убийство на семейството си от съперническа линия, загърбвайки обещанията на лова за вечна слава. Години наред тя отблъсквала всяка мисъл за отмъщение срещу мъжа – вече бог – отговорен за смъртта им.

И все пак, когато следващият лов изгрява над Ню Йорк, двама участници търсят нейната помощ: Кастор, приятел от детството на Лор, смятан за отдавна мъртъв, и тежко ранена Атина, сред последните първоначални богове.

Богинята предлага съюз срещу техния взаимен враг и най-накрая начин Лор да напусне Агона завинаги. Но решението на Лор да обвърже съдбата си с тази на Атина и да се присъедини отново към лова ще дойде на смъртоносна цена – и все пак може да не е достатъчно, за да спре възхода на нов бог със силата да постави човечеството на колене.

„Човек, който е сам може да бъде контролиран, но човек, обичан от другите, винаги ще бъде под тяхна защита.”

„Някои хора толкова свикват да гледат на живота от ръба на клетката си, че спират да виждат решетките.”

За Автора:

От автора на бестселъра №1 на New York Times на The Darkest Minds идва изключително амбициозна история за сила, съдба, любов и изкупление.

Бонус 1

Any Way the Wind Blows, by Rainbow Rowell / “Във всеки случай – вятърът вилнее” от Рейнбоу Роуел

Резюме

Саймън Сноу и приятелите му осъзнават, че всичко, което смятат, че разбират за света, може да е погрешно. А в Wayward Son те се чудеха дали всичко, което разбират за себе си, може да е грешно.

„Във всеки случай вятърът духа“ , Саймън и Баз, Пенелопе и Агата трябва да решат как да продължат напред.

За Саймън това означава да реши дали все още иска да бъде част от Света на магьосниците – и ако не го направи, какво означава това за връзката му с Баз? Междувременно Баз се разкъсва  между две семейни кризи и не намира време да говори с никого за новооткритите си вампирски познания. Пенелопе би искала да помогне, но тя е прекарала нелегално американец в Лондон и сега не е сигурна какво да прави с него. А Агата? Е, на Агата Уелбелов и е достатъчно.

„Any Way the Wind Blows“, отвежда бандата обратно в Англия, обратно в Уотфорд и обратно при семействата им за най-дългото им и най-емоционално мъчително приключение досега.

Тази книга е финал. Той разказва тайни и отговаря на въпроси и слага край на много двусмислици.

Carry On е замислен като книга за историите на Избрания; Any Way the Wind Blows е край за краищата. За катарзиса и затварянето и как избираме да продължим напред от травмите и триумфите, които се опитват да определят що за хора сме.

„Винаги се държа на косъм! Мислех, че важното е, че се държа!“

„Всичко, което наистина знам, е, че нищо, което съм преживял досега, не се сравнява с теб. Може би това ме прави гей. . . или може би това просто ме прави твой.”

За Автора

Рейнбоу Роуел пише книги. Понякога тя пише за възрастни, понякога пише за тийнейджъри, но тя винаги пише за хора, които говорят много. И хора, които чувстват, че се прецакват. И хора, които се влюбват.

Когато не пише, Rainbow чете комикси, планира пътувания в Disney World и спори за неща, които всъщност нямат значение в мащабен план.

Тя живее в Небраска със съпруга си и двамата си сина.

Бонус 2

How the King of Elfhame Learned to Hate Stories, by Holly Black / “Как кралят на Елфхейм се научи да мрази приказки” от Холи Блак

Резюме

Имало едно време едно момче със зъл език…

Преди Кардан да е бил жесток принц или зъл крал, той е бил дете на феята с каменно сърце. В тази разкошно илюстрирана история Холи Блек разкрива по-дълбок поглед върху драматичния живот на загадъчния върховен крал на Елфхейм. Тази приказка включва пикантни подробности от живота преди Жестокия принц, приключение отвъд „Кралицата на нищото“ и познати, но ключови моменти от трилогията „Народът от въздуха“, разказани изцяло от гледна точка на Кардан.

Тази нова част от поредицата Folk of the Air е завръщане към сърдечната надпревара романтика, опасност, хумор и драма, които очароваха читателите навсякъде. Всяка глава е съчетана с пищно и светещо пълноцветно изкуство, което го прави идеалният колекционерски артикул, на който да се наслаждават както млади, така и по-вещи читатели.

„Историите могат да оправдаят всичко. Няма значение дали момчето с каменно сърце е герой или злодей; няма значение дали е получил заслуженото или не. Никой не може да го награди или накаже, освен разказвача.”

„Не можеш да нахапеш една кнедла и да я върнеш обратно“, настоява Оук. — Това е отвратително….Кардан смята, че злодеянието има много форми и той е добър във всички тях.”

За Автора

Холи Блек е автор на бестселъри №1 на New York Times на над тридесет фантастични романа за деца и тийнейджъри. Била е финалист за наградата Айснер и наградата Lodestar, както и носител на наградата Mythopoeic Award, Nebula и Newbery Honor. Книгите ѝ са преведени на 32 езика по целия свят и са адаптирани за филми. В момента тя живее в Нова Англия със съпруга и сина си в къща с тайна библиотека.

306 Views
error: Content is protected !!