Топ 3 Young adult 2021

Топ 3 Young adult 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Young adult e художествена литература за пораснали младежи ( YA ) Написана за читатели от 12 до 18 години, но макар да е насочен към юноши, значителна част от читателите на YA са възрастни.

Може би винаги имаме нужда да си припомянме младостта и щуротиите на тийнейджърството. Ценните уроци, кито научаваме в младините си се отразяват на целия ни живот. А и когато хормоните ти бушуват и емоциите са много по-засилени, то и спомените остават по-ярки и живи, и хубавите и лошите.

Нека видим накратко кои са фаворитите на публиката на Goodreads в жанра YA за 2021г.

Топ 3 Young adult 2021

1. Firekeeper’s Daughter ( „Дъщерята на огнения пазител“) от Анджелина Боули

Резюме

С рецензии с четири звезди, дебютният роман на Анджелин Бoули, „Дъщерята на огнения пазител“ , е новаторски трилър YA за тийнейджърка от местните жители, която трябва да изкорени корупцията в своята общност, идеален за читателите на Анджи Томас и Томи Ориндж.

Осемнадесетгодишната Даунис Фонтейн никога не се е вписвала напълно, както в родния си град, така и в близкия резерват Оджибве. Тя мечтае за ново начало в колежа, но когато се случва семейна трагедия, Даунис отлага бъдещето си, за да се грижи за крехката си майка. Единствената свтлинка в живота ѝ  е срещата с Джейми, очарователният новобранец в хокейния отбор на брат ѝ Леви.

И все пак, дори когато Даунис се влюбва в Джейми, тя усеща, че дръзката хокейна звезда крие нещо. Всичко излиза наяве, когато Даунис става свидетел на шокиращо убийство, което я въвлича в разследване на ФБР за нов смъртоносен наркотик.

Неохотно Даунис се съгласява да отиде под прикритие, черпейки от познанията си по химия и традиционната медицина на Оджибве, за да открие източника. Но търсенето на истината е по-сложно, отколкото си е представяла Даунис, разкривайки тайни и стари белези. В същото време тя става все по-обвързана в разследване, което изглежда по-фокусирано върху наказанието на нарушителите, отколкото върху защитата на жертвите.

Сега, тъй като измамите — и смъртните случаи — продължават да нарастват, Даунис трябва да научи какво означава да бъдеш силна Anishinaabe kwe (жена оджибве) и колко далеч ще стигне за своята общност, дори ако това разкъса единствения свят, който някога е познавала.

„Когато някой умре, всичко за него става в минало време. С изключение на скръбта. Скръбта остава в настоящето.“

„Някои лодки са направени за реката, а други за океана. И има някои, които могат да отидат навсякъде, защото винаги знаят пътя към дома.”

За Автора:

Анджелин Боули, член на Sault Ste. Marie – племето на индианците Чипева, е разказвач, който пише за своята общност на Оджибве в горен Мичиган. Тя привлича внимание с програмата за наставничество „Нуждаем се от разнообразни книги“. Анджелин е бивш директор на Службата за индианско образование към Министерството на образованието на САЩ. Нейният агент е Фей Бендър от The Book Group. „Дъщерята на огнения пазител“ е избрана за сериал на Netflix от продуцентската компания на Obamas’ Higher Ground.

2. The Hawthorne Legacy (Наследството на Хоторн) от Дженифър Лин Барнс

Резюме

Игрите за наследството завършват с погром и сега наследницата Ейвъри Грамбс трябва да събере парчетата и да намери мъжа, който може да пази  отговорите на всичките ѝ въпроси – включително защо Тобиас Хоторн остави цялото си състояние на Ейвъри, виртуален непознат, вместо на собствените му дъщери или внуци.

Благодарение на ДНК тест, Ейвъри знае, че не е от семейство Хоторн по кръвна линия, но се натрупват улики, намекващи за по-дълбока връзка със семейството, отколкото някога си е представяла. Докато мистерията се разраства и сюжетът се сгъстява, Грейсън и Джеймсън, двама от загадъчните и магнетични внуци на Хоторн, продължават да теглят Ейвъри в различни посоки. И има заплахи, които дебнат зад всеки ъгъл, тъй като се появяват противници, които няма да се спрат пред нищо, за да извадят Ейвъри извън картинката с всички необходими средства.

„Тръкът при това да си изоставен е никога да не си позволяваш да копнееш за някой, който те е напуснал.”

„Аз съм експерт в това да не искам да искам неща.“ Вдигнах меча си за момент, след което го спуснах, като и той спусна своя. „Но започвам да осъзнавам, че човекът, който трябва да бъда, човекът, в който се превръщам – тя вече не е това момиче.“

За Автора

Дженифър Лин Барнс (която се нарича предимно Джен) е родена в Тулса, Оклахома. Тя е била състезателна мажоретка, волейболистка, танцьорка, дебютантка, изследовател на когнитивното развитие при примати, тийнейджърски модел, любител на комиксите и почитател на лемури. Тя пише, откакто се помни, завършва първата си пълна книга (която сега нарича „упражнение“ и която никой от вас никога няма да види), когато все още е в гимназията, а след това написва „Golden“ лятото след първата ѝ година в колежа, когато е на деветнадесет.

Джен завършва гимназия през 2002 г. и Йейлския университет със степен по когнитивни науки през май 2006 г. Тя прекарва учебната 2006-2007 г. в чужбина, като прави изследвания за аутизма в университета Кеймбридж в Обединеното кралство.

3. Ace of Spades ( Асо спатия) от Фарида  Абике-Июмиде

Резюме

Gossip Girl ( „ Клюкарката“) среща Get Out („Вън) в Ace of Spades („Асо спатия“), съвременен трилър за YA от дебютната авторка Faridah Àbíké-Íyímídé за двама студенти, Девън и Чиамака, и техните битки срещу анонимен побойник.

Когато двама студенти от частната академия на Niveus, Девън Ричардс и Чиамака Адебайо, са избрани да бъдат част от префектите на старшите класове на елитното училище, изглежда, че годината им започва невероятно. В края на краищата, не само изглежда страхотно в кандидатури за колеж, но и официално поставя всеки от тях в надпреварата за утвърждаване.

Малко след като съобщението е направено обаче, някой, който е известен като „Асата“, започва да използва анонимни текстови съобщения, за да разкрие тайни за двамата, които обръщат живота им с главата надолу и заплашват всеки аспект от внимателно планираното им бъдеще.

Тъй като „Асата“  не показва признаци, че смята да спре това, което изглежда като извратена шега, бързо се превръща в опасна игра и всички карти са подредени в техен ущърб. Могат ли Девън и Чиамака да спрат „Асата“, преди нещата да станат невероятно смъртоносни?

С разтърсващо напрежение и уместни социални коментари – един невероятно вълнуващ трилър от дебютната авторка Фарида Абике-Июмиде.

„Спрях да се извинявам, защото за какво изобщо бих съжалявал? Че съществувашщм твърде силно?“

„И няма да падна по гръб и да оставя някой друг да вземе короната ми. Не и след милион години.“

За Автора:

Faridah Àbíké-Íyímídé е забележителният  New York Times – международен носител на награди за бестселър, автор на ACE OF SPADES. Тя е запалена пиячка на чай, колекционер на странни чаши и наскоро завършила университета в Scottish Highlands, където учи английска литература. Когато не заплита тъмни истории, Фарида може да бъде намерена да изследва по-дълбоките значения в оригиналните филми на канала на Дисни. Неин агент е  Zoë Plant в The Bent Agency.

Бонус 1

Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World („Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“) от Бенджамин Алире Саенц

Резюме

В „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ две момчета в граничен град се влюбват. Сега те трябва да открият какво означава да останеш влюбен и да изградят връзка в свят, който поставя пред изпитание самото им съществуване.

Ари е прекарал цялата гимназия, отричайки кой е всъщност, мълчалив и невидим и в очакване и последната му година да бъде същата. Но нещо в него се пропуква когато се влюбва в Данте и той не може да се върне към предишния си живот. Внезапно той установява, че започва да търси нови приятели, изпълчва се срещу насилници от всякакъв вид и прави така, че гласът му да бъде чут. И, разбира се налице е Данте, мечтаният и остроумен Данте, който може да изнерви Ари и да го изпълни с желание и копнеж едновременно.

Момчетата са решени да проправят път за себе си в свят, който не ги разбира. Но когато Ари е изправен пред шокираща загуба, той ще трябва да се бори както никога досега, за да създаде живот, който е истински, радостен негов собствен.

Дългоочакваното продължение на адмирирания от критиката, многократно награждаван роман „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ е болезнено романтична, нежна история, която със сигурност ще завладее феновете на Адам Силвера и Мери Х.К. Чой.

„Съжалявам, че светът е такъв, какъвто е. Но ще се научиш как да оцеляваш – и ще трябва да създадеш твое си място, където ще си в безопасност и ще трябва да се научиш да се доверяваш на правилните хора. Тогава ще намериш щастието.“

„Историите живеят а в нас. Мисля, че сме родени да разказваме историите си. След като умрем, нашите истории ще оцелеят. Може би нашите истории захранват вселената с енергията, от която се нуждае, за да продължи да дава живот.

Може би всичко, което трябва да правим на тази земя, е да продължаваме да разказваме истории. Нашите истории — и историите на хората, които обичаме.“

За Автора

Бенджамин Алире Саенц (роден на 16 август 1954 г.) е почетен американски поет, романист и писател на детски книги.

Той е роден в Олд Пикачо, Ню Мексико, четвъртото от седемте деца и е отгледан в малка ферма близо до Месила, Ню Мексико. Завършва гимназията в Лас Крусес през 1972 г. Същата есен той постъпва в семинарията Сейнт Томас в Денвър, Колорадо, където получава бакалавърска степен по Хуманитарни науки и Философия през 1977 г. Учи теология в университета в Лувен в Льовен, Белгия от 1977 до 1981 г. е свещеник в продължение на няколко години в Ел Пасо, Тексас, преди да напусне ордена.

През 1985 г. той се завръща в училище и учи английски език и творческо писане в Тексаския университет в Ел Пасо, където получава магистърска степен по творческо писане. След това прекарва една година в Университета на Айова като докторант по американска литература. Година по-късно той получава стипендия на Wallace E. Stegner. Докато е в Станфордския университет под ръководството на Дениз Левертов, той завършва първата си книга със стихове, Calendar of Dust ( „Календар от прах“), която печели American Book Award през 1992 г. Той влиза в докторантската програма в Станфорд и продължава обучението си още две години. Преди да завърши докторската си степен, се мести обратно на границата и започва да преподава в Тексаския университет в Ел Пасо в двуезичната MFA програма (База данни за MFA включва основна информация за програмите за творческо писане в Съединените щати и други англоговорящи страни, за да ви помогне да решите къде да кандидатствате).

Първият му роман „Носи ме като вода“ е сага, която обединява викторианския роман и латиноамериканския традиционен  магически реализъм и получава  нужното внимание от критиците.

В „Книгата на това, което остава“ (Copper Canyon Press, 2010), петата му книга със стихотворения, той пише за основната истина за непрекъснато променящите се спомени на живота. Разположен покрай мексиканската граница, контрастът между суровата красота на пустинята и бруталността на граничната политика отразява способността на човечеството както за щедрост, така и за жестокост.

През 2005 г. той е куратор на изложба от фотографии на Джулиан Кардона.

Продължава да преподава в катедрата за творческо писане в Тексаския университет в Ел Пасо.

Бонус 2

Concrete Rose от Анджи Томас

Резюме

Международният феномен Анджи Томас отново посещава Garden Heights седемнадесет години преди събитията от „The Hate U Give“ („Омразата, която даваш“) в това пламенно и трогателно изследване на едно чернокожо момче към откриване на мъжеството.

Ако има нещо, което седемнадесетгодишният Маверик Картър знае то е, че истинският мъж се грижи за семейството си. Като син на бивша легенда на бандата, Мав прави това по единствения начин, който знае: търгува за кралските лордове. С тези пари той може да помогне на майка си, която работи на две места, докато баща му е в затвора.

Животът не е перфектен, но с неповторимо гадже и братовчед, който винаги пази гърба му, Мав държи всичко под контрол.

Докато, Маверик не разбира, че е баща.

Изведнъж той има бебе – Седем, което зависи от него за всичко. Но не е толкова лесно да продаваш дрога, да завършиш училище и да отгледаш дете. Така че, когато му се предлага възможността да тръгне в правия път, той я приема. В свят, в който се очаква от него да няма нищо, може би Мав може да докаже, че е различен.

Когато кралската кръв на Лордовете тече във вените ти обаче, не можеш просто да си тръгнеш. Лоялността, отмъщението и отговорността заплашват да разкъсат Мав, особено след бруталното убийство на близък човек. Той ще трябва сам да разбере какво всъщност означава да си мъж.

 „Синко, една от най-големите лъжи, казвани някога е, че черните мъже не изпитват емоции. Предполагам, че е по-лесно да не ни виждат като хора и да си мислят, че сме безсърдечни. Истината е, че усещаме нещата. Болка, тъга, всичко това. Имаме право да им показваме чувства, колкото и всеки друг.

-Г-н. Уаят до Мав (стр. 164)”

 „Да си родител е трудно, ‘щото… Понякога ще се сриваш. Най-важното е да се събереш и да се върнеш обратно.“

За Автора

Анджи Томас е родена, израснала и все още живее в Джаксън, Мисисипи. Тя е бивш рапър, чието най-голямо постижение в тази сфера е статия за нея в списание Right-On с включена снимка. Има бакалавърска степен по творческо писане от университета в Белхейвън и неофициална степен по хип-хоп. Казва, че все още може да рапира, ако е необходимо. Тя е първият носител на нградата на Walter Dean Meyers 2015, присъдена от We Need Diverse Books. Дебютният ѝ роман, „The Hate U Give“ ( „Омразата, която даваш“), е купен от Balzer + Bray/Harper Collins и публикуван през пролетта на 2017 г. Правата за филм са възложени на Fox 2000 с Джордж Тилман, който е ангажирал актрисата от „Игрите на глада“, Амандла Стенберг, за главната роля.

313 Views
error: Content is protected !!