ТОП 3 Романтика 2020

ТОП 3 Романтика 2020

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2020

„А! Любов!“, каза Дейви Джоунс с онзи британски акцент на Бил Наи и после развъртя меча и пипалата си. Но да не се отплесваме из видовете изкуства и Карибски острови. Време е за малко романтика или пък за много - за някои дори 3 е твърде много, като цифра за брой прочетени романтични книжки, като брой участници в любовен романс, като брой карантини. “Три“ не е никак малко, а ТОП 3 направо е грандиозно наситен със страст и премеждия! 
В този ред на мисли, според една психологическа теория любовта е триъгълник, макар не и в онзи смисъл, който пръв изниква в ума на повечето хора. Робърт Щернберг - професор в университета в Йейл и бивш президент на АПА- обяснява каква е любовта посредством така наречената си теория на триъгълника. Според въпросната теория любовта се състои от три основни компонента, които комбинирани по различен начин, водят до съответен вид романтични взаимооотношения. За Стърнберг любовта винаги се състои от трите елемента: страст, интимност и ангажираност, които символизират ъглите на пирамидата, чрез която теорията презентира любовта. Това – чисто информативно, а сега – по същество:

ТОП 3 РОМАНТИКА 2020

1. From Blood and Ash (От кръв и пепел) от Дженифър Л.Армънтроут

Резюме

Дева

Избрана от раждането си, да ни въведе в нова ера, животът на Попи никога не е бил неин собствен. Животът на Девата е самотен. Никога да не се бъде докосвана. Никога да не бъде видяна. Никога да не ѝ се проговори. Никога да не изпитва удоволствие. В очакване на деня на своето Възнесение, тя предпочита да бъде с пазачите, да се бори срещу злото, което е отнело семейството ѝ, отколкото да се готви да бъде призната за достойна от боговете. Но изборът никога не е бил неин.

Дълг

Бъдещето на цялото кралство лежи върху раменете на Попи, нещо, което тя дори не е съвсем сигурна, че иска. Защото девицата има сърце. И душа. И копнеж. И когато Хоук, златоок охранител на честта, длъжен да подсигури нейното Възнесение, влиза в живота ѝ, съдбата и дългът се примесват с желание и нужда. Той подбужда гнева ѝ, кара я да поставя под съмнение всичко, в което вярва, и я изкушава със забраненото.

Кралство

Изоставено от боговете и будещо страх у смъртните, падналото кралство се издига отново и решени да си върнат това, което вярват, че е тяхно чрез насилие и отмъщение. И когато сянката на тези прокълнати се приближава, границата между забраненото и правилното се размива все повече. Попи не само е на ръба да загуби сърцето си и да бъде набедена за недостойна от боговете, но и живота си, когато всяка пропита с кръв нишка, която държи света ѝ, започва да се разплита.

„С моя меч и с живота си се заклевам да те пазя, Пенелафе“, проговори той с дълбок глас, напомняйки ми за разтопен шоколад. „От този момент до последния момент аз съм твой.“

„Когато ме слушаш, имам чувството, че звездите ще паднат.“

2. Beach Read (Плажно четиво) от Емили Хенри

Писателка на романси, която вече не вярва в любовта, писател на фантастика, който е в творчески блокаж, се впускат в едно лятно предизвикателство, което може да преобърне представите им за „…и заживели щастливо“.

Огъстъс Еверет е известен автор на литературна фантастика. Януари Андрюс пише романтичен бестселър. Докато тя пише за щастлив край,той от друга страна избива всичките си персонажи.

Те са противоположности.

Всъщност единственото общо между тях е, че през следващите три месеца те живеят в съседни къщи на плажа, разбити и затънали в писателски блок.

Докато една мъглива вечер едното води до друго и те сключват сделка, предназначена да ги избави от творческите им застои: Август ще прекара лятото в писане на нещо щастливо, а Януари ще напише следващия Велик американски роман. Тя ще го води на екскурзии, достойни за основа на романтични комедии, а той ще я заведе да интервюира оцелели членове на култ към смъртта (очевидно). Всеки ще завърши книга и никой няма да се влюби. А дали?

„Когато обичаш някого,” каза той „. . . искаш да накараш този свят да изглежда различен за тях. Да придадеш смисъл на всички грозни неща и да дадеш сила на добрите. Това правиш ти. За читателите си. За мен. Правиш красиви неща, защото обичаш света и може би светът не винаги изглежда така, както изглежда във книгите ти, но… . . Мисля, че давайки ги на света, го правиш малко по-добро място. И светът не може да си позволи да загуби това.“

„Ако смяташ, че историята има тъжен край, това е, защото все още не е приключила.“

3. In Five Years (След пет години) от Ребека Сърл (Rebecca Serle)

Къде се виждаш след пет години?

Когато на престижния адвокат от Манхатън Дани Кохан е зададен този въпрос на най-важното интервю в кариерата ѝ, тя има подготвен прецизно изработен отговор. По-късно, след като интервюто минава блестящо приема предложението за брак на приятеля си, Дани заспива, знаейки, че е на прав път да постигне своя петгодишен план.

Но когато се буди, тя изведнъж е в различен апартамент, с различен пръстен на пръста си и до много различен мъж. Новините идващи от телевизора са на звучат на заден план и тя вижда датата. Това е същата нощ – 15 декември – но 2025 г., пет години напред в бъдещето.

След много напрегнат, стресиращ час, Дани се събужда отново в полунощ, през 2020 г. Тя не може да се отърси от случилото се. Със сигурност се усеща много повече от просто някакъв си сън, но тя не е от хората, които вярват във виденията. Тази глупост е очарователна, идваща само от свободолюбиви типове хора, като най-добрата ѝ приятелка Бела. Решена да игнорира странното преживяване, тя го заравя някъде отзад в съзнанието си.

Но само четири години и половина по-късно, Дани случайно среща същия мъж от нейното отдавна отминало видение.

Изпълнен с радост и разбито сърце, „In Five Years“ е незабравима любовна история, която ни напомня за силата на лоялността, приятелството и непредвидимата природа на съдбата.

„Постоянно се опитвам да науча правилата, само за да осъзная, че хората, които печелят, изглежда не спазват никакви.“

„Грешиш за любовта. Мислиш, че трябва да има бъдеще, за да има значение, но не е така. Това е единственото нещо, което изобщо не е нужно да има бъдеще. Има значение само докато съществува. Тук. Сега. Любовта не изисква бъдеще.“

268 Views
error: Content is protected !!