Топ 3 Научна Фантастика за 2021

Топ 3 Научна Фантастика за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

 

1. Project Hail Mary by Andy Weir / „Проект Аве Мария“ от Анди Уеър

Резюме:

Райланд Грейс е единственият оцелял в отчаяна мисия с последен шанс – и ако той се провали, човечеството и земята ще загинат.

Само че в момента той не знае това. Той дори не може да си спомни собственото си име, да не говорим за естеството на задачата си или как да я изпълни.

Всичко, което знае, е, че е спал много, много дълго време. И току-що е бил събуден, за да се окаже на милиони километри от дома си, с два трупа за компания.

Сътрудниците му от екипажа са мъртви, спомените му се връщат бавно и трудно, Райланд осъзнава, че сега е изправен пред невъзможна задача. Препускайки през космоса на малък кораб, от него зависи да разгадае невъзможна научна мистерия и да преодолее заплаха, която застрашава съществуването на човешката раса.

И докато часовникът тиктака, а най-близкото човешко същество е на светлинни години от него, той трябва да го направи сам.

 

За Автора:

АНДИ УЕЪР изгражда кариера като софтуерен инженер, докато успехът на първия му публикуван роман „МАРСИАНЦЪТ“ му позволява да изживее мечтата си да пише на пълен работен ден. Той цял живот е маниак на тема космос и отдаден любител на теми като релативистична физика, орбитална механика и история на пилотираните космически полети. Той също така забърква злокобен коктейл. Анди живее в Калифорния.

 

2. Klara and the Sun by Kazuo Ishiguro / „Клара и Слънцето“ от Казуо Ишигуро

Резюме

От магазина Клара – изкуствен интелект – с изключителни наблюдателни качества, зорко следи поведението на влизащите да разгледат и на минаващите по улицата отвън хора. Тя остава с надежда, че някой клиент скоро ще я избере, но когато се появява възможността положението  ѝ да се промени завинаги, Клара е предупредена да не инвестира твърде много в обещанията на хората.

В „Клара и слънцето“ Казуо Ишигуро разглежда нашия бързо променящ се модерен свят през очите на незабравим разказвач, за да проучи един фундаментален въпрос: Какво означава да обичаш?

 

 

За Автора

Сър Казуо Ишигуро (カズオ・イシグロ или 石黒 一雄), OBE, FRSA, FRSL е британски писател от японски произход и Нобелов лауреат за литература (2017). Семейството му се мести в Англия през 1960 г. Ишигуро получава бакалавърска степен от Университета на Кент през 1978 г. и магистърска степен от курса по творческо писане на Университета на Източна Англия през 1980 г. Той става британски гражданин през 1982 г. Сега живее в Лондон.

Първият му роман, A Pale View of Hills („Бледа гледка към хълмове“), печели Мемориалната награда на Уинифред Холтби през 1982 г. Вторият му роман, An Artist of the Floating World („Художник на плаващия свят“), печели наградата Whitbread през 1986 г. Ишигуро получава наградата „Ман Букър“ за третия си роман The Remains of the Day („Останките от деня“) през 1989 г. Четвъртият му роман, The Unconsoled („Неутешимият“) печели наградата Cheltenham през 1995 г. Последният му роман е The Buried Giant („Погребаният гигант“), бестселър на New York Times. Удостоен е с Нобелова награда за литература за 2017 г.

Неговите романи „Художник на плаващия свят“ (1986), „Когато бяхме сираци“ (2000) и „Никога не ме пускай“ (2005) са избрани за наградата „Ман Букър“.

През 2008 г. The Times класира Ишигуро на 32-ро място в списъка си с „50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам“. През 2017 г. Шведската академия му присъжда Нобелова награда за литература, описвайки го в цитата си като писател, „който в романи с голяма емоционална сила е разкрил бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света“.

 

3. Light of the Jedi by Charles Soule / „Светлината на джедаите“ от Чарлс Соул

Резюме

Много преди Първия орден, преди Империята, преди Войните на клонираните… Джедаите осветяват пътя за галактиката във Висшата република.

Това е златна ера. Безстрашни хиперпространствени разузнавачи разширяват обсега на Републиката до най-далечните звезди, световете процъфтяват под доброжелателното ръководство на Сената и царува мир, наложен от мъдростта и силата на прочутия орден на на Силата, известен като Джедаите. С джедаите на върха на своята мощ, свободните граждани на галактиката са уверени в способността си да устоят на всяка буря. Но дори и най-ярката светлина може да бъде засенчена, а някои бури не могат да бъдат предвидени и не може да се подготвиш за тях.

Когато шокираща катастрофа в хиперпространството разкъсва кораб на парчета, вълната от шрапнели, излизащи от бедствието, заплашва цяла система. Веднага щом се разнася зовът за помощ, джедаите препускат към катастрофата. Обхватът на събитието обаче е достатъчен, за да тласне дори джедаите до предела им. Докато небето се разтваря и разруха се сипе върху мирния съюз, който те са помогнали да се изгради, джедаите трябва да се доверят на Силата, за да ги преведе през ден, в който една грешка може да струва милиарди животи.

Дори докато джедаите се борят храбро срещу бедствието, нещо наистина смъртоносно израства отвъд границите на Републиката. Хиперпространствената катастрофа е много по-зловеща, отколкото джедаите биха могли да подозират. Заплаха се крие в мрака, далеч от светлината на века, и крие тайна, която може да всее страх в сърцето дори на джедай.

 

За Автора:

Чарлз Соул живее в Ню Йорк – писател на комикси, романист, музикант и адвокат. Той е най-известен с това, че пише Daredevil, She-Hulk, Death of Wolverine и различни книги и комиксови поредици от Междузвездни войни от Del Rey Books и Marvel Comics, както и притежаваната от него поредица Letter 44, Curse Words и Undiscovered Country, в която той е съавтор на сценария със Скот Шнайдер и като съ-автор на героите от Marvel Comics и Star Wars Ren, Blindspot, Inferno и Lash. Дебютният му роман, The Oracle Year, е издаден от Harper Perennial на 3 април 2018 г. Неговият последващ роман, Anyone, е издаден на 3 декември 2019 г., също от Harper Perennial. Третият му роман, „Междузвездни войни: Светлината на джедаите“, е издаден от Del Rey Books на 6 януари 2021 г., дебютирайки под номер 1 в списъка с бестселъри на New York Times. През 2022 г. той става творчески консултант за Lucasfilm.

 

 

Бонус 1

The Echo Wife by Sarah Gailey / „Ехо на съпруга“ от Сара Гейли

Резюме

Все още се срамувам от това колко време ми отне да забележа. Всичко беше точно там – пред очите ми, точно там – пред мен, но все пак ми отне толкова време, за да видя човека, за когото се бях омъжила.

Отне ми толкова много време да го намразя.

„Мартин“ е генетично клонирана реплика, направена от награденото изследване на Евелин Колдуел. Тя е търпелива, нежна и покорна. Тя е всичко, което Евелин се заклева, че никога няма да бъде.

Тя има връзка със съпруга на Евелин.

Сега измамното копеле е мъртво и двете съпруги на Колдуел имат сметки за разчистване.

Добре, че Евелин Колдуел е свикнала да си цапа ръцете.

 

За Автора

Сара Гейли е американска писателка. Нейната новела за алтернативна история River of Teeth е финалист за наградата Nebula за 2017 г. за най-добра новела, за наградата Hugo за 2018 г. за най-добра новела и за наградата Locus за 2018 г. за най-добра новела. През 2018 г. тя печели наградата Хюго за най-добър фен писател.

Фантастиката на Гейли е публикувана в The Atlantic, Tor.com и Fireside Magazine. Нейни нехудожествени произведения се появяват в Tor.com, Mashable, The Boston Globe и Uncanny Magazine.

Гейли е добре позната с дуологията на новелата си от 2017 г., „Реката на зъбите“ и „Вкусът на мозъка“.  Първият ѝ пълнометражен роман, Magic for Liars, е публикуван от Tor Books през юни 2019 г. Buzzfeed News го нарича „едно от най-добрите фентъзи за 2019 г.“

През февруари 2020 г. е публикувана най-новата ѝ новела, Upright Woman Wanted („Търси се изправена жена“). Нейният дебютен роман за млади възрастни, When We Were Magic („Когато бяхме магия“), е публикуван от Simon Pulse през март 2020 г.

Вторият роман на Гейли за възрастни, The Echo Wife, е публикуван през февруари 2021 г. от Tor Books.

 

Бонус 2

Fugitive Telemetry by Martha Wells / „Беглец телеметрия“ от Марта Уелс

Резюме

Не, не съм убил мъртвия човек. Ако бях, нямаше да изхвърля тялото в търговския център на гарата.

Когато Murderbot открива мъртво тяло на Preservation Station, той знае, че ще трябва да помогне на охраната на станцията, за да определи кой е (беше) тялото, как е бил убит (това поне трябва да е сравнително ясно) и защо (защото очевидно това има значение за много хора – кой знае?)

Да, немислимото е на път да се случи: Murderbot трябва доброволно да говори с хората!

Отново!

 

За Автора

Марта Уелс е SF/F писател от публикуването на първия ѝ фентъзи роман през 1993 г. и работата ѝ включва Книгите от поредицата Raksura, „Смъртта на некроманта“, трилогията Fall of Ile-Rien, поредицата The Murderbot Diaries („Дневниците на Мърдърбот“), части от „Междузвездни войни“, Stargate: Atlantis и Magic: The Gathering („Старгейт Атлантис: Събирането“), както и кратка фантастика, YA романи и нехудожествена литература. Печелила е награда Nebula, две награди Hugo, две награди Locus, а работата ѝ е включена в бюлетината за наградата Philip K. Dick, за наградата BSFA, списъка на бестселърите на USA Today и списъка на бестселърите на New York Times. Книгите ѝ са публикувани на осемнадесет езика

439 Views
error: Content is protected !!