Топ 3 Най-добър УЖАС за 2021

Топ 3 Най-добър УЖАС за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

 

1. The Final Girl Support Group by Grady Hendrix / „Група за самопомощ на последните момичета’“

Резюме:

Вълнуващ роман на ужасите, който проследява група героини, за които трябва да умрете, от брилянтния автор на бестселъра на New York Times на The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires.

Във филмите на ужасите последното момиче е това, което остава, когато надписите започнат. Тази, която отвръща на удара, побеждава убиеца и отмъщава за приятелите си. Тази, коята излиза окървавена, но като победител. Но след като сирените избледняват и публиката излиза от салона, какво се случва с нея?

Линет Таркингтън е последно момиче от реалния живот, оцеляло след клане преди двадесет и две години, което определя всеки ден от живота ѝ досега. И тя не е сама. В продължение на повече от десетилетие тя се среща с пет други действителни „последни момичета“ и техния терапевт в група за подкрепа за онези, които са преживели немислимото, сглобявайки живота си отново, парче по парче. Това е така, докато една от жените пропусне среща и най-лошите страхове на Линет се сбъдват – някой знае за групата и е решен да съсипе живота им отново, парче по парче.

Но има нещо между тези последни момичета – те се подкрепят едно друго сега и без значение колко лоши са шансовете, колко тъмна е нощта, колко остър е ножът, те никога, никога няма да се предадат.

 

За Автора:

Грейди Хендрикс е автор на романите Horrorstör, за обитавана от духове IKEA, и My Best Friend’s Exorcism („ Екзорсизъм на най-добрия ми приятел“), който е като Beaches meets The Exorcist, само че се развива през 80-те години. Той също е автор на We Sold Our Souls („Продадохме душите си“), The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires („Южняшкия книжен клуб за убиване на вампири“) и Final Girl Support Group („Група за самопомощ на „последните момичета““)

Той също така печели и наградата Stoker Paperbacks from Hell, история на бума на ужасите от 70-те и 80-те години с меки корици, която съдържа повече информация за нацистките леприкони, бебетата убийци и злите котки, отколкото вероятно ви е необходима.

И той е сценаристът зад Mohawk, който е може би единственият филм на ужасите за Войната от 1812 г. и Сатанинската паника.

Можете да слушате безплатни, невероятни и безплатни подкасти на неговата фантастика.

Той също така прави подкаст, наречен Super Scary Haunted Homeschool.

 

2. Later by Stephen King / По-късноот Стивън Кинг

Резюме

Синът на бореща се за прехраната си самотна майка, Джейми Конклин просто иска обикновено детство. Но Джейми не е обикновено дете. Роден с неестествена способност, която майка му го кара да пази в тайна, Джейми може да види това, което никой друг не може  и да научи това, което никой друг не може да научи. Но цената за използването на тази способност е по-висока, отколкото Джейми може да си представи – както той сам открива, когато детектив от полицията в Ню Йорк (и бивша любовница на майка му) го въвлича в преследването на убиец, който е заплашил да нанесе последен удар задгробно.

„По-късно“ е роман на Стивън Кинг в най-добрия и чист вид, ужасяваща и трогателна история за изгубената невинност и изпитанията, които тестват чувството ни за правилно и грешно. С ехото на класическия роман на Кинг „ТО“, „ По-късно“ е могъщо, натрапчиво, незабравимо изследване на това какво е нужно, за да се изправиш срещу злото във всичките му форми.

 

За Автора

Стивън Едуин Кинг е вторият син на Доналд и Нели Рут Пилсбъри Кинг. След като баща му ги напуска, когато Стивън е на две години, той и по-големият му брат Дейвид са отгледани от майка му. Част от детството му преминава във Форт Уейн, Индиана, където по това време е семейството на баща му, и в Стратфорд, Кънектикът. Когато Стивън е на единадесет, майка му връща децата си обратно в Дърам, Мейн, за постоянно. Родителите ѝ, Гай и Нели Пилсбъри, са станали неработоспособни от старост и Рут Кинг е увещана от сестрите си да поеме грижата за тях. Други членове на семейството предоставят малка къща в Дърам и финансова подкрепа. След като бабата и дядото на Стивън умират, г-жа Кинг си намира работа в кухните на Pineland, близко жилище за хора с умствени увреждания.

Стивън посещава гимназията в Дърам и гимназията в Лисбон Фолс, която завършва през 1966 г. От втората си година в Университета на Мейн в Ороно, той пише седмична колонка за училищния вестник THE MAINE CAMPUS. Той също е активен в студентската политика, като е член на Студентския сенат. Той се обявява в подкрепа антивоенното движение в кампуса Ороно, стигайки до позицията си от консервативна гледна точка, че войната във Виетнам е противоконституционна. Завършва през 1970 г. с бакалавърска степен. С бакалавър по английски език е квалифициран да преподава на гимназиално ниво.

Той срещна Табита Спрус в библиотеката Фоглър в университета, където и двамата работят като студенти; те се женят през януари 1971 г. Тъй като Стивън не успява да намери работа веднага като учител, семейството живее от неговите печалби като работник в индустриална пералня и от нейния студентски заем и спестявания, с периодичен бонус от продажба на разкази за мъжки списания.

Стивън прави първата си професионална продажба на кратки разкази („The Glass Floor“) на Startling Mystery Stories през 1967 г. През ранните години на брака си той продължава да продава истории на мъжки списания. Много от тях са събрани в колекцията Night Shift („Нощна смяна“) или се появват в други антологии.

През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски в Hampden Academy, държавната гимназия в Хампдън, Мейн. Пишейки вечер и през уикендите, той продължава да пише разкази и да работи върху романи.

Кралят ни радва и до днес с фантастични и ужасяващи истории! А дали са само фикции?

 

3. The Last House on Needless Street by Catriona Ward / „Последната къща на улица Ненужна“ от Катриона Уорд

Резюме

Това е историята на един сериен убиец. Откраднато дете. Отмъщение. Смърт. И обикновена къща в края на обикновена улица.

Всички тези неща са верни. И все пак всички са лъжи…

Мислиш си, че знаеш какво има вътре в последната къща на Needless Street. Мислите, че сте чели тази история преди. Ето къде грешите.

В тъмната гора в края на Needless Street лежи нещо заровено. Но не е това, което си мислите…

 

За Автора:

КАТРИОНА УОРД е родена във Вашингтон, окръг Колумбия и е израснала в Съединените щати, Кения, Мадагаскар, Йемен и Мароко. Тя учи английски в Сейнт Едмънд Хол, Оксфорд и е завършила магистърска степен по творческо писане в Университета на Източна Англия. Четвъртият ѝ роман, готическият трилър „Слънчев часовник“ (2022 г. – Viper, Tor Nightfire) е Observer Thriller на месеца и селекция на USA Today, CNN и Apple Books за най-добра нова фантастика. Стивън Кинг нарече „Слънчевия часовник“:  „Автентично ужасяващ… Не пропускайте тази книга.“

Третият пробив на Уорд The ​​Last House on Needless Street (2021 г. – Viper, Tor Nightfire) печели наградата August Derleth и е избран за наградите Kitschies, British Book Awards, South Bank Award и World Fantasy Award. Списание Esquire го класира като един от 25-те най-добри романа на ужасите на всички времена. Правата са продадени в двадесет и девет територии, това е селекция на Ричард и Джуди Бук Клуб, Книга на месеца на Таймс, Книга на месеца за Observer Thriller, Избор на редактора за март в Open Book на Radio 4, селекция на Книжния клуб на BBC2 Между кориците и бестселър на Sunday Times. The Last House on Needless Street се разработва за филм от Анди Съркис и продуцентската компания на Джонатан Кавендиш, The Imaginarium. Стивън Кинг казва за The Last House on Needless Street, „Бях поразен. Това е истинско късане на нерви, което пази умопомрачителните си тайни до самия край. Не съм чел нещо толкова вълнуващо от GONE GIRL.“

Вторият роман на Уорд „Малката Ева“ (2018 – W&N, Tor Nightfire) печели наградата „Шърли Джаксън“ за 2019 г., наградата „Август Дерлет“ на Британските награди за фентъзи и е най-добрата книга на Guardian за 2018 г. Nightfire ще публикува „Малката Ева“ за първи път в САЩ през 2022 г. Дебютът на Уорд Rawblood (2015 – W&N, Sourcebooks) също печели August Derleth (Август Дерлет) за 2016 г., което я прави единствената жена, печелила наградата три пъти. Нейните разкази са включени в множество антологии и са избирани за различни награди. Тя живее в Лондон и Девън.

 

 

Бонус 1

A Dowry of Blood by S.T. Gibson / Зестра от кръвот С.Т. Гибсън

Резюме

Лирично и замечтано преосмисляне на булките на Дракула, A Dowry of Blood е история за желание, мания и еманципация.

Спасена от ръба на смъртта от мистериозен непознат, Констанца се превръща от средновековна селянка в годна съпруга за крал. Но когато Дракула въвлича коварен аристократ и гладуващ художник в мрежата си от страст и измама, Констанца осъзнава, че нейният любим е способен на ужасни неща. Намирайки утеха в обятията на съперничещите си съпруги, тя започва да разкрива тъмните тайни на съпруга им.

Тъй като животът на всички, които обича, е поставен на карта, Констанца ще трябва да избира между собствената си свобода и любовта към съпруга си. Но връзките, изковани от кръв, могат да бъдат прекъснати само от смъртта.

 

За Автора

С.Т. Гибсън е поет, писател и жена, която се учи да е селска мъдра жена.

Тя има бакалавърска степен по творческо писане от Университета на Северна Каролина в Ашвил и магистърска степен по богословски науки от Принстънската теологична семинария. В момента тя живее в Бостън с годеника си, разглезена персийска котка и ретро колекция блейзъри.

 

Бонус 2

My Heart Is a Chainsaw by Stephen Graham Jones / „Сърцето ми е верижен трион“ от Стивън Греъм Джоунс

Резюме

В нейния бързо облагородяващ се езерен град Джейд вижда скорошни събития, за които само нейните енциклопедични познания за филмите на ужасите биха могли да я подготвят.

Джейд Даниелс е ядосана, полуиндианска изгнаница с баща насилник, отсъстваща майка и цял град, който не иска да има нищо общо с нея. Тя живее в свой собствен свят, свят, в който защитата идва от необичаен източник: филми на ужасите…особено тези, в които маскиран убиец търси отмъщение на свят, който ги е онеправдал. И Джейд разказва странната история на Proofrock, сякаш е един от тези филми. Но когато кръвта наистина започва да се разлива във водите на индианското езеро, тя ни въвлича в нейния шеметен, енциклопедичен ум от кръв и маскирани убийци и предсказва как точно ще се развие сюжетът.

И все пак, докато Джейд ни въвлича в своя тъмен трескав сън, се появява изненадващ и много личен портрет… портрет на уплашеното и травматизирано малко момиченце под маската на Джейсън Вурхис: ядосано, да, но също и момиче, което лесно плаче, яростно обича, и отчаяно иска дом. Момиче, чиито чувства са твърде големи за да се поберат в нея.

My Heart Is a Chainsaw е нейната история, нейната почит към ужаса, отмъщението и триумфа.

 

За Автора

Стивън Греъм Джоунс е най-продаваният автор на NYT на над двадесет и пет. Той наистина харесва върколаците и слешърите. Любимите романи се намират всеки ден, но „Валис“ и „Любовното лекарство“, и „Самотният гълъб“ и „То“ и „Нещата, които те носеха“, обикновено са някъде там, винаги дебнещи. Стивън живее в Боулдър, Колорадо. Това е голяма промяна в сравнение със Западен Тексас, в който е израснал. Той е женен с деца и вероятно твърде много камиони.

598 Views
error: Content is protected !!