Топ 3 Фантастика за 2022 НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2022

Топ 3 Фантастика за 2022

НАЙ-ДОБРАТА ФА ЗА 2022

1. Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow by Gabrielle Zevin / „Утре, и утре, и утре“ от Габриел Зевин

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow

В този вълнуващ роман от автора на бестселъра на The Storied Life of A. J. Fikry двама приятели – често влюбени, но никога любовници – се събират като творчески партньори в света на дизайна на видеоигрите, където успехът им носи слава и радост , трагедия, двуличие и в крайна сметка – нещо като безсмъртие.

В един ужасно студен ден, през декември от първата си година в Харвард, Сам Масур излиза от вагон на метрото и вижда Сейди Грийн сред тълпата от хора, чакащи на перона. Той я вика по име. За момент тя се преструва, че не го е чула, но след това се обръща и започва една игра: легендарно сътрудничество, което ще ги изстреля към славата. Тези приятели, близки от детството, заемат пари, молят за услуги и дори преди да завършат колеж, създават първия си блокбъстър, Ичиго. Сякаш  в рамките на една нощ светът вече е техен. Дори ненавършили двадесет и пет години, Сам и Сейди са блестящи, успешни и богати, но тези качества няма да ги предпазят от собствените им творчески амбиции или предателствата на сърцата им.

Обхващайки тридесет години, от Кеймбридж, Масачузетс, до Венис Бийч, Калифорния, и земите между тях и далеч отвъд, „Утре, и утре, и утре“ на Габриел Зевин е ослепителен и интелигентен роман, който разглежда многообразната природа на идентичността, травмата, провала, изкупителните възможности в играта и преди всичко нашата нужда да се свързваме: да бъдем обичани и да обичаме. Да, това е любовна история, но не е такава, която сте чели преди.

Габриел Зевин

ГАБРИЕЛ ЗЕВИН е писателка на бестселъри от New York Times, чиито книги са преведени на четиридесет езика.

Нейният десети роман, Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, е публикуван от Knopf през юли 2022 г. и веднага става бестселър на New York Times, Sunday Times, бестселър на USA Today, номер 1 в националния Инди бестселър и селекция от Fallon Book Club на Tonight Show. Морийн Кориган от Fresh Air на NPR го нарича „голям, красиво написан роман… който успява да бъде едновременно сериозно изкуство и завладяващо забавление“. След търг с двадесет и пет наддаващи, правата за игрален филм на Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow са придобити от Temple Hill и Paramount Studios. В момента тя пише сценария.

Легендарният живот на A.J. Fikry в продължение на много месеци е в списъка на бестселърите на New York Times, достига номер 1 в Националния Инди списък на най-продаваните, бестселър на USA Today и бестселър по целия свят. A.J. Fikry е удостоен с Наградата на независимите книжари в Южна Калифорния за художествена литература, Наградата на японските търговци на книги и е дълго в списъка за Международната литературна награда в Дъблин, наред с други отличия. Към днешна дата книгата е продала над пет милиона копия по целия свят. Вече е игрален филм по сценарий на Зевин. Младата Джейн Йънг печели наградата Southern Book Prize и е едно от петдесетте забележителни художествени произведения на Washington Post.

Тя е сценарист на „Разговори с други жени“ (Хелена Бонам Картър), за който получи номинация за награда Independent Spirit за най-добър първи сценарий. Писала е критики за New York Times Book Review и All Things Considered на NPR и започва писателската си кариера на четиринадесет години като музикален критик за Fort Lauderdale Sun-Sentinel. Зевин е възпитаник на Харвардския университет. Тя живее в Лос Анджелис.

2. Wish You Were Here by Jodi Picoult / „Иска ми се да си тук“ от Джоди Пиколт

Дълбоко вълнуващ роман за устойчивостта на човешкия дух в момент на криза.

Даяна О’Тул е на път. Тя ще се омъжи до трийсет, ще има деца до трийсет и пет и ще се премести в предградията на Ню Йорк, докато се изкачва по професионалната стълбица в жестокия свят на аукционите на изкуство. Все още не е сгодена, но знае, че приятелят ѝ Фин, хирург, е на път да предложи брак за романтичното им бягство на Галапагос – дни преди тридесетия ѝ рожден ден. Точно на време.

Но след това в града се появява вирус и в навечерието на тяхното заминаване, Фин съобщава новината: Всички трябва да са на разположение в болницата. Той трябва да остане. Все пак трябва да отидеш, уверява я той, тъй като би било жалко цялото им платено пътуване да отиде на вятъра. И така, неохотно, тя отива.

Почти веднага мечтаната ваканция на Даяна се обърква. Сега целият остров е под карантина и тя е блокирана, докато границите не се отворят отново. Напълно изолирана, тя трябва да излезе извън зоната си на комфорт. Бавно тя установява връзка с местно семейство, когато тийнейджърка с тайна споделя с Даяна, въпреки подозренията на баща ѝ към външни хора.

Даяна открива, че изследва връзките си, изборите си и себе си – и се чуди дали, когато се прибере у дома, тя също ще е еволюирала и превърнала се в напълно различен човек.

Джоди Пиколт

Джоди Пиколт е автор на бестселъри номер 1 в New York Times на двадесет и осем романа, включително Wish You Were Here, Small Great Things, Leaving Time и My Sister’s Keeper, и с дъщеря си Саманта ван Леер, два романа за млади хора, Between the Lines и Off the Page. Пиколт живее в Ню Хемпшир.

MAD HONEY, нейният нов роман, написан в съавторство с Дженифър Фини Бойлан, е наличен в твърди корици, електронна книга и аудио на 4 октомври 2022 г.

3. The Winners by Fredrik Backman / „Победителите“ от Фредрик Бакман

Изминали са две години от събитията, за които никой не иска да мисли. Всеки се е опитал да продължи напред, но има нещо в това място, което му пречи. Жителите продължават да се борят с големите въпроси на живота: Какво е семейство? Какво е общност? И какво сме готови да пожертваме, за да ги защитим?

Докато местните жители на Беъртаун (bear – мечка; town – град) се борят да преодолеят миналото, голяма промяна е на хоризонта. Някой се прибира след дълго време. Някой ще бъде положен да почива. Някой ще се влюби, някой ще се опита да оправи брака си, а някой ще направи всичко, за да спаси децата си. Някой ще се подчини на омразата, някой ще се бие, а някой ще грабне пистолет и ще тръгне към ледената пързалка.

И така, какво са готови да пожертват жителите на Беъртаун за дома си?

Всичко.

Дългоочакваният завършек на любимия бестселър на New York Times и „вълнуващ“ (People) сериал Beartown – който вдъхнови едноименния сериал на HBO – проследява жителите на малкото хокейно градче, докато се борят с промяната, болката, надеждата и изкуплението.

Фредрик Бакман

Фредрик Бакман е №1 автор на бестселъри на Ню Йорк Таймс за „Човек на име Уве“ (скоро ще бъде филмова мегапродукция с участието на Том Ханкс), „Моята баба ме помоли да ти кажа, че съжалява“, „Брит-Мари беше тук“, „Беъртаун“, „Ние срещу теб“ , както и две новели, „И всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг и по-дълъг“ и „Сделката на живота“.“ Нещата, които моят син трябва да знае за света“, първото му нехудожествено произведение, е издадено в САЩ през май 2019 г. Неговите книги са публикувани в повече от четиридесет страни. Живее в Стокхолм, Швеция, със съпругата си и двете си деца.

Биляна Драгулова Ana Drag

Ana Drag

главен редактор

писател, корекор, предпечатна подготовка

https://draskai.com/

451 Views
error: Content is protected !!