Топ 3 Фантастика за 2021

Топ 3 Фантастика за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

За всички любители на заплетените и магични истории – миналогодишните ТОП 5 най-добри романа в жанра FICTION!

 

1.Beautiful World, Where Are You by by Sally Rooney / „Прекрасен свят, къде сиот Сали Руни

Резюме:

Алис, писателка, среща Феликс, който работи в склад, и го пита дали би искал да пътува до Рим с нея. В Дъблин най-добрата ѝ приятелка Айлийн преодолява раздялата и се завръща към лежерно флиртуване със Саймън, мъж, когото познава от детството. Алис, Феликс, Айлин и Саймън са все още млади, но животът ги настига. Те се желаят един друг, заблуждават се, събират се, разделят се. Правят секс, тревожат се за секса, тревожат се за приятелствата си и за света, в който живеят. Дали пък не са в последната светла стая преди тъмнината да погълне всичко и дали ще станат свидетели на нещо необикновено? Ще намерят ли начин да повярват в красивия свят?

„И ние мразим хората заради грешките им толкова повече, отколкото ги обичаме за добрините им, че най-лесният начин да живееш е да не правиш нищо, да не казваш нищо и да не обичаш никого.”

„Но ако мислиш, че има някакъв шанс да те направя щастлива, бих искал да ми позволиш да опитам. Защото това е единственото нещо, което наистина искам да правя в живота си.“

„В такъв случай ние стоим в последната осветена стая преди тъмнината да ни погълне и ставаме свидетели на нещо…“

 

За Автора:

Сали Рууни е родена през 1991 г. и живее в Дъблин, където завършва колежа Тринити. Нейната работа се появява в Granta, The Dublin Review, The White Review, The Stinging Fly и антологията Winter Pages.

 

2.Dial A for Aunties by Jesse Q. Sutanto/ „ Набери „Л“ за лели“ от Джеси К. Сутанто

Резюме

Какво се случва, когато смесите 1 (случайно) убийство с 2 хиляди сватбари и след това хвърлите евентуално проклятие върху 3 поколения от имигрантско китайско-индонезийско семейство?

Получавате 4 вечно месещи се азиатски лели, които идват на помощ!

Когато Меделин Чан в крайна сметка случайно убива мъжа с когото има уредена среща (blind date), нейната натрапчива майка вика още по-натрапчивите ѝ лели, за да помогнат да се отърве от тялото. За съжаление, мъртво тяло се оказва много по-трудно за изхвърляне, отколкото може да се очаква, особено когато по невнимание е изпратено в охладител за торти на сватбата на свръх милиардера Меди, нейната майка и лели работят в островен курорт на бреговата линия на Калифорния. Това е най-голямата работа до момента за семейния сватбен бизнес – „Не оставяйте големия си ден на случайността, оставете го на семейство Чан!“ – и нищо, дори неудобен труп, няма да попречи на перфектните цветя от маслен крем на лелите ѝ.

Но нещата стават от неудобни в направо мъчителни, когато голямата любов на Меди от колежа – и най-голямото любовно разочарование – се появява изненадващо сред сватбения хаос. Възможно ли е да избягате от обвиненията в убийство, да привлечете бившия си обратно в живота си и да направите зашеметяваща сватба за един уикенд?

„Ти нямаш вина. Уби някого случайно. Лош късмет. Може да се случи на всеки.“

„- Сигурно познаваш добре чудовищата, вълче момиче.

-Никога не съм срещала чудовища в дивата природа. Те не живеят там.“

„Гневът на човека, неговото насилие не са нечия чужда отговорност, а негова собствена.“

 

За Автора

Шарлот МакКонаги е автор на международния бестселър „МИГРАЦИИ“, най-добра книга на годината на списание TIME и най-добрата художествена книга на годината на Amazon.com за 2020 г., която се превежда на над двадесет езика.

Тя има както магистърска степен по сценарий, така и магистърска степен по екранни изкуства и живее в Сидни, Австралия.

Новият ѝ роман, „Имало едно време вълци“, излиза през август 2021 г

 

Бонус 2

The Paper Palace by Miranda Cowley Heller / „Хартиеният дворец“ от Миранда Каули Хелър

Резюме

„Тази къща, това място знае всичките ми тайни.“

Перфектната юлска утрин е и Ел, петдесетгодишна щастливо омъжена майка на три деца, се събужда в „The Paper Palace“ – семейното лятно място, което тя е посещавала всяко лято от живота си. Но тази сутрин е различно: снощи Ел и най-старият ѝ  приятел Джонас се измъкват през задната врата в тъмнината и правят секс за първи път, докато съпрузите им си говорят вътре.

Сега, през следващите двадесет и четири часа, Ел ще трябва да избере между живота, който е създала с истински любимия си съпруг Питър, и живота, който винаги си е представяла, че ще има с любовта си от детството, Джонас, ако не се бе случило трагично събитие , което е променило завинаги хода на животите им.

 Докато Хелър оцветява преживяванията, довели Ел до днес, стигаме до нейното крайно решение с цялата му сложност. Нежен, но опустошителен, The Paper Palace разглежда напрежението между желанието и достойнството, наследеното насилие и престъпленията и провиненията на семействата.

„Да се пуснеш по течението означава ли да загубиш всичко, което имаш, или означава да спечелиш всичко, което никога не си имал?“

„Няма такова нещо като непростимо между хората, които се обичат. Но дори докато си го мисля, знам, че всъщност не е вярно.”

„- Хвърли монета, Елинор. Ако отговорът те разочарова, направи обратното. Вече знаем правилния отговор, дори когато си мислим, че не го знаем.“

За Автора

Миранда Каули Хелър е работила като старши вицепрезидент и ръководител на драматични сериали в HBO, разработчик и супервайзър на предавания като The Sopranos, Six Feet Under, The Wire, Deadwood и Big Love, наред с други. Това е първият ѝ роман. Тя е израснала, прекарвайки летата в Кейп Код, а сега живее в Калифорния.

„Да, глобалното затопляне“, аплодирам го вяло. Лошо е за околната среда, добро е за убийците.“

„Той ме е изиграл? Използвал ме, за да стигне до дъщеря ми!?” Голямата леля кима тържествено. „Чувала съм за този вид интернет измами и преди. Нарича се „златна рибка.“ — Сом (Catfish)— казвам аз. „Не, сигурен съм, че се казва златна рибка. Защото се преструваш, че имаш злато, а всъщност си само риба.“

 

За Автора

Джеси Кю Сутанто е израснала, пътувайки напред-назад между Джакарта и Сингапур вижда и двата града като свои домове. Тя има магистърска степен от Оксфордския университет, въпреки че все още не е измислила начин да каже това, без да звучи снобски. В момента тя живее в Джакарта на същата улица като родителите си и около седемстотин натрапчиви лели. Когато не скубе косите си заради последния си WIP, тя прекарва времето си в печене и игра на FPS игри. О, и също така е майка на двете си деца.

 

3.Cloud Cuckoo Land by Anthony Doerr / „„Земя на облачната кукувица“ от Антъни Доер

Резюме

Сред най-известните и обичани романи на 2021 г., великолепният трети роман на Антъни Доер е триумф на въображението и състраданието, извисента история за деца на прага на зряла възраст в свят на опасност, които намират устойчивост, надежда – и книга. В Cloud Cuckoo Land Доер е създал великолепен гоблен от времена и места, който отразява нашата огромна взаимосвързаност – с други видове, помежду си, с тези, които са живели преди нас, и с тези, които ще бъдат тук, след като си отидем.

Тринадесетгодишната Анна, сираче, живее зад неверотните стени на Константинопол в къща на жени, които си изкарват прехраната с бродиране на одежди на свещеници. Неспокойна, ненаситно любопитна, Анна се научава да чете и в този древен град, известен със своите библиотеки, тя намира книга, историята на Етон, който копнее да бъде превърнат в птица, за да може да отлети в утопичен рай в небето. Тя чете на болната си сестра, докато стените на единственото място, което познава, са бомбардирани по време на голямата обсада на Константинопол. Извън стените е Омеир, селско момче, на километри от дома, призван да е с любимите си волове насред армията на нашествието. Пътищата им с Ана се пресичат.

Петстотин години по-късно, в библиотека в Айдахо, осемгодишният Зенон, който е научил гръцки като военнопленник, репетира пиеса с пет деца в адаптация на историята на Етон, съхранена през вековете. Прибрана сред рафтовете на библиотеката е бомба, поставена от проблемен идеалистичен тийнейджър Сиймор. Това е поредната обсада. И в едно не толкова далечно бъдеще, на междузвездния кораб Аргос, Констанс е сама в трезора, копирайки и преписвайки от откъслячни парчета историята на Етон, разказана ѝ от баща ѝ. Тя никога не е стъпвала на нашата планета.

Подобно на Мари-Лор и Вернер във „Всичката светлина, която не можем да видим“, Анна, Омейр, Сиймур, Зенон и Констанс са мечтатели и аутсайдери, които намират изобретателност и надежда насред сериозна опасност. Животът им е великолепно преплетен и ослепителното въображение на Доер ни пренася в светове, толкова драматични и потапящи, че забравяме за известно време нашия собствен. Посветен на „библиотекарите тогава, сега и в следващите години“, Cloud Cuckoo Land е красив роман за запазването и пазенето – на книгата, на Земята, на човешкото сърце.

 „Понякога нещата, които смятаме за изгубени, са само скрити и чакат да бъдат преоткрити.”

 „Понякога нещата, които смятаме за изгубени, са само скрити и чакат да бъдат преоткрити.”

„Светът такъв, какъвто е, е достатъчен.“

 

За Автора:

Антъни Доер е автор на шест книги „Колекционерът на черупки“, „За благодатта“, „Стената на паметта“, „Четири сезона в Рим“, „Всичката светлина, която не можем да видим“ и „Земя на облачната кукувица“. Доер е двукратен финалист на Националната награда за книга, а неговата белетристика е спечелила пет награди „О. Хенри“ и редица награди, включително наградата Пулицър и медала Карнеги.

Бонус 1

Once There Were Wolves by Charlotte McConaghy / „Имало едно време вълци“ от Шарлот МакКонаги

Резюме

Инти Флин пристига в Шотландия със своята сестра близначка Аги, за да ръководи екип от биолози, натоварени да картотекират отново четиринадесет сиви вълка в отдалечените планини. Тя се надява да излекува не само умиращия пейзаж, но и Аги, натоварена от ужасните тайни, които прогониха сестрите от Аляска.

Инти също не е жената, която някога е била, променена от вредата, на която е станала свидетел – нанесена от хората както на дивата природа, така и един на друг. И все пак, докато вълците изненадват всички, като процъфтяват, Инти започва да я оставя нащрек, дори се отваря за възможността за любов. Но когато един фермер е намерен мъртъв, Инти знае къде ще стовари вината градът. Неспособна да приеме, че нейните вълци могат да бъдат отговорни, Инти взема безразсъдно решение да ги защити. Но ако вълците не са убили, тогава кой го е направил? И какво ще направи Инти, когато мъжът, в когото се влюбва, изглежда е главният заподозрян?

Завладяваща, „Имало едно време вълци“ на Шарлот МакКонаги е незабравимата история за жена, която отчаяно иска да спаси създанията, които обича – ако не е погълната от дивата природа, която някога е била нейно убежище.

„Всички същества познават любовта, казваше татко. Всички същества.“

„- Сигурно познаваш добре чудовищата, вълче момиче.

-Никога не съм срещала чудовища в дивата природа. Те не живеят там.“

„Гневът на човека, неговото насилие не са нечия чужда отговорност, а негова собствена.“

 

За Автора

Шарлот МакКонаги е автор на международния бестселър „МИГРАЦИИ“, най-добра книга на годината на списание TIME и най-добрата художествена книга на годината на Amazon.com за 2020 г., която се превежда на над двадесет езика.

Тя има както магистърска степен по сценарий, така и магистърска степен по екранни изкуства и живее в Сидни, Австралия.

Новият ѝ роман, „Имало едно време вълци“, излиза през август 2021 г

 

Бонус 2

The Paper Palace by Miranda Cowley Heller / „Хартиеният дворец“ от Миранда Каули Хелър

Резюме

„Тази къща, това място знае всичките ми тайни.“

Перфектната юлска утрин е и Ел, петдесетгодишна щастливо омъжена майка на три деца, се събужда в „The Paper Palace“ – семейното лятно място, което тя е посещавала всяко лято от живота си. Но тази сутрин е различно: снощи Ел и най-старият ѝ  приятел Джонас се измъкват през задната врата в тъмнината и правят секс за първи път, докато съпрузите им си говорят вътре.

Сега, през следващите двадесет и четири часа, Ел ще трябва да избере между живота, който е създала с истински любимия си съпруг Питър, и живота, който винаги си е представяла, че ще има с любовта си от детството, Джонас, ако не се бе случило трагично събитие , което е променило завинаги хода на животите им.

 Докато Хелър оцветява преживяванията, довели Ел до днес, стигаме до нейното крайно решение с цялата му сложност. Нежен, но опустошителен, The Paper Palace разглежда напрежението между желанието и достойнството, наследеното насилие и престъпленията и провиненията на семействата.

„Да се пуснеш по течението означава ли да загубиш всичко, което имаш, или означава да спечелиш всичко, което никога не си имал?“

„Няма такова нещо като непростимо между хората, които се обичат. Но дори докато си го мисля, знам, че всъщност не е вярно.”

„- Хвърли монета, Елинор. Ако отговорът те разочарова, направи обратното. Вече знаем правилния отговор, дори когато си мислим, че не го знаем.“

За Автора

Миранда Каули Хелър е работила като старши вицепрезидент и ръководител на драматични сериали в HBO, разработчик и супервайзър на предавания като The Sopranos, Six Feet Under, The Wire, Deadwood и Big Love, наред с други. Това е първият ѝ роман. Тя е израснала, прекарвайки летата в Кейп Код, а сега живее в Калифорния.

376 Views
error: Content is protected !!