Детски литературен маршрут

Детски литературен маршрут: „Пътешествието на книгата“

водещ: Зорница Христова

Университетска ботаническа градина

28.05.2022/ 11:00

Водещ на Детския литературен маршрут през май ще бъде писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова, която вече четвърта година измисля най-различни подходи към децата, за да разкрие връзката между литературните факти и градските пространства. Този път маршрутът ще започне от Ботаническата градина, но ще оставим изненадата защо именно от там. Зорница Христова ще разкаже за пътя на книгата до печатницата, както и какво отличава Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от другите библиотеки, ще включи най-разнообразни теми за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и както вероятно се подразбира от началната точка – за растенията.

За авторката на Литературния маршрут

Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: “Ваканция в Средните векове”, “Вкусна география”, “Градска география”, “Сладоледена реторика”, “Когато искам да мълча”, “Блок №4”, “Кратки приказки за досънуване”, “История за краля и дъжда”.
Родена в Добрич, тя завършва английска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод „Кръстан Дянков“ за работата си по превода на „Кладата на суетата“ от Том Улф (изд. „Лист“).

За Литературните маршрути

Това е четвъртият сезон на „Литературните маршрути“ на Фондация „Прочети София“. Тази година „Литературните маршрути“ ще бъдат през май, юли и септември. Във всеки от месеците ще има четири тура и съпътстващи събития.
Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
И тази година нито едно от събитията и нито един от водещите в програмата няма да се повторят.

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“.
Всички събития от „Литературните маршрути“ се реализират с подкрепата на Столична община

 

305 Views
error: Content is protected !!