Автори

Татяна Йотова

Татяна Йотова
Татяна Йотова

Татяна Йотова е родена в град Айтос през 1961 година. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалности: Българска филология и Педагогическа психология.

Освен че е учител по Български език и литература в СУ „Христо Ботев” в родния си град, поетесата е дългогодишен ръководител на Школа за слово, мелодия, театър „Генгерче“. Татяна Йотова е автор на 15 поетични книги, 7 от които – за деца: „Антистоп” (1992), „Божури в снега” (1999 ), „Съм” (2002), „Веднъж ще ти се случа” (2008), „Опашати истории за любими муцунки” (1999), „От любов живей” (2000), лирическата новела „Между ада и рая” (2005), „Извор с очи на дете” (2014) „Кафето предстои” (2015), „Чудна весела история с баба Танка и Виктория“, „Роли, роли“ (2018, сценарии за деца), „Живата Странджа“ (2021) и др. В ролята си на бард поетесата превръща стихотворенията си в песни, които изпълнява с китара. Продукт на тази творческа дейност са двата ù авторски албума с изпята поезия: „Закъсняла молитва” (2007) и „Песента на токчетата” (2009).

Изключително плодотворна е творческата ù дейност с композитора Хайгашод Агасян, с когото създават незабравими песни по стихове на Татяна с адресат – детската аудитория. Любима песен на децата е „Вълшебните думи“. Участията ù в бардовски фестивали, в Международни и национални форуми на изкуствата, в педагогически, в поетични конкурси са оценявани високо. Нейни произведения са публикувани в литературни издания, учебници и помагала, алманаси; творчеството й печели много награди, признанието и любовта на публиката.

Сред завоюваните отличия от Татяна Йотова от участия в литературни конкурси са: Наградата за поезия „Николай Искъров“, Свищов, 2014, Първа награда в поетичния конкурс „Рада Казалийска“, 2016, I място за поезия и II за проза на КДК „Нов живец“, Атина, 2015 и 2017, Първи награди от Националните литературни конкурси „От учителя – с любов“ на МФП „Приятели на България“, 2016, 2017, Първа награда в конкурса „Ний всички сме деца на майката земя“ (за есе), 2021, Трета награда в конкурса „В полите на Витоша“, 2019, Втора награда в Националния конкурс „Каунь“, Хасково, 2021, Втора награда в конкурса „Горчиво вино“, 2021, Втора награда в конкурса, посветен на поета Кръстьо Хаджииванов и много други. През лятото на 2019 година в екип с композитора Мартин Антонов и певеца Александър Томов Татяна Йотова печели Наградата на публиката в събитието „Бургас и морето“. А бардовският фестивал „Солени ветрове“ я удостоява през 2020 г. с наградата за песен с гражданска тематика в конкурса „Срещу вятъра“ с песента „Заключено време“. През същата година е участник в Първия независим книжен фестивал Eunoia LitFest  в София и сред предложенията за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ на община Карлово и други. Носител е на Диплом I степен и Златна Муза в Международния конкурс „Возлюбленные музы“ за поезия, организиран от Международната литературна общност „Чернильница“, януари 2022 г.

С ШСМТ „Генгерче“, Айтос, Татяна Йотова участва в театрални фестивали: Албена, Бургас, Севлиево, Созопол, Поморие, София, където печели както призови места и лауреатски звания за групата, така и награди за авторски спектакли, Grand prix и др.

535 Views
error: Content is protected !!