Tоп 3 ПОЕЗИЯ 2020

Tоп 3 ПОЕЗИЯ 2020

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2020

Какво е поезията, ако не още едно неразбрано изкуство, което е вкарано в норми и ограничения. То не бяха правила, то не бе римуване,сричкуване, бели стихове, катрени и прочее. Какво бил искал да каже авторът? Любимият въпрос на всеки средношколец! 

За творящите в този жанр няма правила. Правилата съществуват само в умовете на критиците. Дори един стих да не върви гладко на глас, не означава, че не носи достатъчно чувство – прочетен наум!

Но нека видим как са гласували читателите през изминалата година за поетичните изяви в световен план  и да изпратим 2021г. с малко повече романтика, с малко повече любов и с малко повече надежда.

Топ 3 Поезия за 2020

1. „Dearly“  от Маргарет Атууд

Резюме

В Dearly, първата стихосбирка на Маргарет Атууд от повече от десетилетие, Атууд разглежда теми като любов, загуба, отминаването на времето, природата на самата природата и – зомбита. Новата ѝ поезия е интроспективна и лична по ритъм, но широкообхватна по тематика. Стихотворение след стихотворение тя пресъздава своето уникално въображение и непреклонно наблюдателно око върху пейзажа на един внимателно и интуитивно изживян живот.

Макар че мнозина са запознати с художествената литература на Маргарет Атууд – включително нейните революционни бестселъри „Историята на слугинята“(The Handmaid’s Tale), „Заветите“( The Testaments), „Орикс и Крейк“, наред с други, тя е от началото на кариерата си един от най-значимите ни съвременни поети. И тя е един от малкото писатели, еднакво успешни в художествената литература и в поезията. Тази колекция е зашеметяващо постижение, което ще бъде оценено както от феновете на нейните романи, така и от читателите на поезията.

You’ll be here but not here,

a muscle memory, like hanging a hat

on a hook that’s not there any longer.

Превод:

„Ти ще си тук, но не съвсем,

мускулна памет, като да закачиш шапка

на закачалка, която вече я няма“

Това е стара дума, която сега избледнява. Скъпо аз мечтаех. Скъпо копнеех. Обичах го скъпо.”

2. „Violet Bent Backwards Over the Grass“ от Лана Дел Рей

Резюме

„Виолетка, наведена обратно над тревата“, е заглавното стихотворение на книгата и първото стихотворение, което написах от много. Някои от тях дойдоха до мен в тяхната цялост, които продиктувах и след това написах, а нд други работих усилено, разделяйки всяка дума, за да направя перфектното стихотворение. Те са еклектични и честни и не се опитват да бъдат нещо различно от това, което са и поради тази причина се гордея с тях, особено защото духът, в който са написани, беше много автентичен.” -Лана Дел Рей

Спиращата дъха първа книга на Лана я утвърждава още повече като „основната писателка на своето време“ (The Atlantic). Колекцията включва повече от тридесет стихотворения, много от които ексклузивни за книгата: „Никога в рая“, „Земята на 1000 та огньове“, „Покрай храстите кипарис процъфтява“, „Ел Ей кой съм аз, за ​​да те обичам?“, „Теса Ди Пиетро“, ​​„Щастлив“, „Раят е много крехък“, „Гол“ и много други. Това красиво издание с твърди корици представя машинописните ръкописни страници на Лана заедно с оригиналната ѝ фотография. Резултатът е необикновен поетичен пейзаж, който отразява духа на своя създател.

„Violet Bent Backwards Over the Grass“ също е оживена в безпрецедентна аудиокнига, в която Лана Дел Рей чете четиринадесет избрани стихотворения от книгата, придружена от музика от носителя на наградата Грами музикант Джак Антонов.

I measure time by the days I’ve spent away from you/ that thought occurred to me/ as i watched the sky go dark from blue

Превод:

Измервам времето по дните изживени далеч от теб/обзе ме  тази мисъл/докато виждах как небето се превръща в черно от синьо.

Избрах Сан Фрнациско, защото мъжът, кйто не ме обича живее там.

3. Break Your Glass Slippers (You Are Your Own Fairy Tale #1) от Аманда Ловлес

Резюме

„повече време за забравяне.

повече среднощни танци със себе си.”

Аманда Ловлес, автор на  наградените бестселъри от поетичната поредица „Жените са някаква магия“, представя нова придружаваща поредица, „Ти си своята собствена приказка“, първата част,“ Счупете стъклените си пантофки“ , е за преодоляването на тези които не виждат Вашата стойност, дори ако този човек понякога сте Вие самите. В епичната история на Вашия живот Вие сте най-важният герой, докато всички са само забравена бележка под линия. Дори принцът.

Има сила в уязвимостта и истинска смелост да приемеш това, което си.

Феята кръстница казва, че си безграничен. Можете да вземеш червилото. Можеш да вземеш меча

367 Views
error: Content is protected !!