Софийски магьосници-Мартин Колев

„Софийски магьосници” #1 от Мартин Колев

„Софийски магьосници” #1 от Мартин Колев

Какво ще ми отговорите, ако ви кажа, че част от българското общество реално са магьосници, бродещи из улици, невидими за обикновените обитатели и посещаващи заведения, скрити от погледа на минувачите? Предполагам ще ми препоръчате посещение при специалист… След като прочетете това ревю обаче няма да ме смятате за толкова смахната. Представям ви първата книга от поредицата „Софийски магьосници” от българският автор Мартин Колев.

В столичният град на пръв поглед е както винаги досега – забързан живот, непознати минувачи, запътили се в различни посоки, звуци от клаксони и крясъци на ядосани шофьори – нищо необичайно. Ние обаче ще погледнем отвъд цялата тази покривна пелерина, право в живота на някои наглед обикновени хора, същите като теб и мен, но притежаващи нещо, което ние нямаме– магия…

Свилен Воев, легенда в света на магьосниците, се заема с разследване на необичайни събития. В рамките на кратък период от време са подадени множество сигнали за изчезване на магьосници. Дори приятелят на Сливен – Саабир, работник в малка дюнерджийница, изчезва безследно в делничния четвъртък. Всички софийски магьосници са объркани и уплашени, а маг-милицията, отговорна за безопасността им, се шляе из улиците на София и не предприема нищо.

Случаят е заплетен и неразгадаем, а на Сливен и без това не му е до мистерии. Не го винете, все пак преминава през труден период – приятелката му наскоро го е зарязала заради някакъв си знахар-женкар. На всичкото отгоре съвсем случайно попада на невръстно хлапе в градския транспорт, твърдящо че може да прави магия…с шишарка. Не е учудващо, че всички в трамвая започват да се смеят. Всички освен Сливен… Разгадахте го вече – хлапето, Бриян, всъщност е магьосник!

Това обаче далеч не носи радост на Сливен. Сега освен със случая с изчезванията, той трябва да се погрижи и за новак-магьосник. Единствената бодра мисъл в цялата ситуация е, че неприятелите му, тъмните магове, здрачниците, не са го намерили първи. Сливен трябва да измисли подходящ план за действие. Това, което му предстои първоначално обаче е среща с шайката му в любимата кръчма на магьосниците на Шестте кьошета…

Бриян е главният герой в романа, тийнейджър, избягал от нестабилна домашна среда заедно с домашния си любимец – хамстерът Морков. Той е завлечен неочаквано към другата страна на София – тайнствената и изпълнена с магия страна, която разкрива всичките си прекрасни елементи. Бродещите из улиците на столицата магьосници обаче не са само добри. Бриян разбира за съществуването на тъмни магове, наречени здрачници, и е изправен пред важният избор да се присъедини към някоя от враждуващите фракции. Това, което не очаква обаче е че решението му ще е ключово към разгадаването на мистериозния случай, касаещ изчезването на магьосниците…

***

Историята в „Софийски магьосници” се почувства изключително приятна главно поради причината, че събитията протичат в български град. Бих предпочела обаче книгите да са по-дълги, за да има възможност за повече описания на околностите и по-качествено опознаване на героите. Друго нещо, което бих променила е също начина на представяне на героите. Вече стана ясно, че съществуват светли магьосници – зорници и тъмни магьосници – здрачници. Те обаче са прекалено стереотипизирани. Например, един тъмен маг се отличава с това, че слуша рок, носи единствено черни дрехи и има странна прическа. Светлите магьосници пък са твърде усмихнати, тихи и кротки и ненужно идеализирани.

Освен тези малки забележки обаче смело заявявам, че „Софийски магьосници” е книга, която със сигурност ще поддържа интереса ви. Тя е пълна с множество подробности, които са на пръв поглед ненужни, но може да играят голяма роля в историята. Всички скрити улички, магьоснически школи, специални професии и тайни сгради изграждат прекрасен вълшебен свят, в който ви препоръчвам да се потопите! Ще откриете, че София може да предложи повече, отколкото предполагате.

Изготвил: Вероника Вълковска

572 Views

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!