"Червенохалата" от Цветелина Владимирова

“Червенохалата” от Цветелина Владимирова

“Червенохалата” от Цветелина Владимирова

Вещици, магьосници, вълшебство, древни богове, мистерии и битки…Това е светът, в който ни пренася българската авторка Цветелина Владимирова в книгата си “Червенохалата”. Романът ни приветства с уникални герои, случки, сюжет, описания и стил на писане, както и невероятен дизайн и външен вид.

Понесох се по едно от най-вълнуващите и необикновени преживявания до сега, четейки тази книга, тъй като историята е представена през погледа на мистериозен разказвач – мъртвец, бродещ из света на живите; единственият, който помни най-могъщата вещица от рода Червенохали с любов и нежност. Същата вещица, живяла преди цяло хилядолетие, предшественица на Аварис, и оставила във Ферисея единствено страх, хаос и омраза.

Впечатляваща история, проследяваща живота на Аварис – могъща вещица от рода на Перуновите дъщери, принудена да живее в света на човеците заедно със своята почитана, но и страховита баба Леона. След двадесет години бродене из света на човеците, криейки своята сила и мощ от мрачните тайни на рода си, младата Аварис е изгубила всякаква надежда да се върне в дома си – земята на магията, Ферисея, където бродят вещици, магьосници и други чудати създания, които обаче подклаждат различни конфликти и вражди помежду си, вместо да бъдат обединени. Въпреки обтегнатата обстановка по тези чудати земи, читателите няма как да не се влюбят в описанията и изрисуваните с думи пейзажи, които разказвачът представя.

В началото на книгата няма много диалози, динамични случки и обрати – разказвачът представя живота на двете Червенохали Аварис и Леона, трудностите, през които преминават и омразата на околните, заради различията им. Историята все пак остава вълнуваща и нямах никакъв проблем с липсата на действия. Дори напротив – бях възхитена от описанията на околностите, от представянето на героите, особено на героите от рода на могъщите вещици, и разкриването на ежедневието им в един неподходящ за тях свят – светът на човеците.

Всичко обаче се променя в един неочакван ден, когато на вратата на двете Червенохали се появява вестоносец от кралство във Ферисея, настояващ родствените дългове към краля да бъдат изплатени. Аварис за пръв път има възможността да се завърне в родното си място и поема на път с вестоносеца Оливър, готова най-накрая да се докосне до истинската магия вътре в нея. Плановете ú обаче не предвиждат препятствията и предизвикателствата, изпречили се на пътя ú, нито пък зашеметяващите обрати и тайни, които сякаш дебнат иззад всеки ъгъл в очакване да бъдат разкрити.

Героите, както и всичко останало, са написани по начин, който те кара да се влюбиш в тях още от първата среща, а мистериозният невидим разказвач прави описанието им още по-пленително, като споделя тайни, които героите никога не биха разкрили, представя чувствата им, действията им, мислите им и реакциите им и дори добавя собствени наблюдения за всеки от тях.

Финалът е също толкова зашеметяващ, колкото и останалата част от книгата. Това беше всичко, от което се нуждаеше историята – мащабна бойна сцена, която служи като “мост” между първата и втората книга, защото става ясно, че войната, хаосът и разгръщането на стари конфликти, тепърва започва.

Няма как да пропусна и фактът, че древните и могъщи богове, почитани в земята на магията – Ферисерия, са славянските богове, почитани в прабългарските земи преди покръстването на българите.

Богове изброени в книгата са Перун, Мора, Световит и Чернобог, част от славянския пантеон, които се славят в много днешни европейски страни, включително Русия, Полша, Босна и Херцеговина и други части от Източна Европа.

Наистина препоръчвам книгата с две ръце, особено на почитателите на магията, митичните и фантастични елементи, вещиците и магьосниците. А ако има нещо по-хубаво от уникално написана книга, то това е уникално написана книга от български автор!

 

Изготвил: Вероника Вълковска

375 Views
error: Content is protected !!