ползите от пренаталното четене

ПОЛЗИТЕ ОТ ПРЕНАТАЛНОТО ЧЕТЕНЕ

ПОЛЗИТЕ ОТ ПРЕНАТАЛНОТО ЧЕТЕНЕ

 

Пренатално четене

 

Между 23 и 27 гестационна седмици бебето в корема на майката вече започва да чува различни звуци. Най-важният звук за него е този на сърцето на майката. Но с всеки ден от развитието на детето, то започва да различава и звуци, които идват от околната среда извън утробата. Това е моментът, когато трябва да се започне комуникацията с него. Можете да му говорите, да споделяте чувства и мисли, да му пеете и дори да му четете книга. Да, четенето на хубава книга на бебето, докато е още в утробата ви, носи невероятни ползи в по-нататъшното му развитие. То стимулира емоциите на бебето и му помага да реагира на различни стимули. Освен това четенето успокоява вашето собствено дишане и регулирането на сърдечния ритъм. Но най-важната полза е, че подготвя бебето за живота след неговото раждане.

Ползите от четене на бебето в утробата

 

Развива мозъка на детето

Докато бебето в утробата ви чува какво се случва отвън с около 10 децибела по-ниско от вас, ритъмът, мелодията и другите езикови модели, които служат като основа на речта, са кристално ясни. Ако се чудите как звучи света на вашето бебе, опитайте да поставите ръка на устата си и да говорите. Това, което чувате, е много подобно на това как звучи гласа ви в утробата. Научни изследвания показват, че бебетата в третия триместър не само възприемат езиковите модели, но и след раждането могат да разпознават думите, които са чули за първи път в утробата. Четенето, докато сте бременна е прекрасен начин да дадете тласък на здравословното развитие на мозъка.

Намалява стреса

Отделянето само на няколко минути на ден, за да се отпуснете с добра книга, е чудесен начин да си отпочинете и е особено полезно за бъдещите майки. Дейностите за релаксация като четенето на глас са от съществено значение за здравословна бременност.

Връзка с бебето

Проучвания показват, че бебетата в третия триместър не само чуват, но и разпознават звука на гласа на майка си. Успокояващите тонове причиняват понижаване на сърдечната честота на бебето и спомагат за установяване на слуховите връзки в главния мозък, което съзряване продължава след раждането. Чуването на това как мама и татко четат затвърждава тези ранни връзки, а и насърчава семейното участие в помощ за грижа в грижа на бъдещия член на семейството.

Изгражда добри навици

Четенето заедно е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да помогнете на детето си да израсне читател и успешен ученик. Защо тогава да не започнете от сега, за да превърнете четенето в навик. Така ще осигурите по-добро бъдеще на детето си.

Някои съвети

Не се тревожете за времето

Четенето на вашето бебе винаги трябва да бъде положително изживяване. Задайте си гъвкав график, който работи за вас. Четенето само по 10 минути през ден може да е чудесен начин да се възползвате от ползите за релаксация и изграждане на взаимоотношения.

Четете книгите, които обичате

Повтарящите се книги с ритми и рими са чудесен избор за слуха на бебето. Въпреки това, най-важното е да избирате книги, които обичате и се надявате, че ще станат любими и на вашето дете.

Включете цялото семейство

Пренаталното четене е чудесна възможност за сближаване не само на майката, но и на цялото семейство с бебето. Поканете вашия партньор, родителите си или любимите хора да четат на вашето бебе. Ако имате по-големи деца, помолете каката или баткото да изберат книги, които да четат на бъдещото си братче или сестриче.

Не четете прекалено високо

Въпреки че можете да се изкушите да усилите гласа си, за да помогнете на бебето да чува, експертите съветват да не го правите. Твърде силната аудио стимулация не е добра за развиващия се мозък на бебето или за циклите на съня.

Забавлявайте се

Не се притеснявайте за гласа си, за неправилно произнесените думи или за пропуснатите изречения. Вашето бебе няма да ви се сърди или да ви съди, така че оставете несигурността настрана и използвайте четенето като забавна дейност за вас, бебето и цялото семейство.

Автор: Валентин П. Попов

 

 

564 Views
error: Content is protected !!