Moят любим приказен герой Меглена Лазарова Златното момиче

Моят любим приказен герой – Меглена Лазарова

Любимият приказен герой на Меглена Лазарова

Моят любим приказен герой е Златното момиче.

Не ми беше необходимо да обиколя света с чуждестранните приказки, за да намеря това, което търся. Всичко, от което имаме нужда е вкъщи – в Българските народни приказки. 

Златното момиче ни учи на скромност и доброта. Тя е българската Пепеляшка. Страда от несправедливостите на живота, но търпи и уважава по-възрастните, независимо дали го заслужават или не. Днес това е забравено поведение, но хората също така забравят, че добрината рано или късно се отплаща.

Златното момиче ни показва, че най-голямата награда получаваме тогава, когато даваме всичко от себе си, без да чакаме нищо в замяна. Когато човек дарява себе си, той наистина се покрива със злато. Да, то не е видимо, но е по-осезаемо от всичко на света, защото се чувства със сърцето. Има ли по-голяма награда от тази, да знаеш, че си помогнал? Има ли по-голямо наказание от това, да помагаш, но с користни цели?

Златното момиче е безименно, но също така нямат имена бащата, мащехата и доведената й сестра. Това ни помага да се разпознаем по-лесно в ролите и да преценим какви искаме да бъдем в живота си.

Винаги съм се чудила, защо момичето не си е взело сандъчето със златото и не е заминало някъде, където ще го оценят. Защо се е прибрало вкъщи? След дълги размисли разбрах. Тя не е искала да остави баща си, независимо че той я е изоставил. Родителите не бива да се изоставят при никакви обстоятелства, защото те имат нужда от нас, както и ние от тях. Всеки прави грешки в живота си, най-близките трябва да подкрепят, ако не могат да предпазят. 

За това Златното момиче е моят любим приказен герой. Тя не е принцеса, не е най-силната, най-бързата или най-умната. Тя е просто добра, а това е най-великата сила. 

Трябва да бъдем добри, независимо колко ни е трудно.

 

Автор: Меглена Лазарова

409 Views
error: Content is protected !!