Някои книжни препоръки

Книжни препоръки

Няколко книжни препоръки от екипа на списание “Литературен дизайн”

 

Бъдеще - Дмитрий ГлуховскиБЪДЕЩЕ – Дмитрий Глуховски

“Бъдеще” на Глуховски е силно въздействаща: впечатли ме бруталната реалност, съставена от контрастиращи действителности. Героите, действието, всичко е измислено до съвършенство. Четох я трудно, много ме сдуха, но финалът беше щастлив.

Нев

 

 

 

Всичко живо е трева - Клифърд СаймъкВСИЧКО ЖИВО Е ТРЕВА – Клифърд Саймък

“Всичко живо е трева” е книга, която тотално ми строши главата. Саймък е Кинг без хорър частта! Все пак, щом самият Крал на ужаса го е копирал, значи има защо. Създава една кавалерска паралелна вселена, в която нищо не е невъзможно. Кавалерска, защото мъжете са мъже, дамите са дами, злодеите са злодеи, залезите са залези, а извънземните са точно онзи безкомпромисен хладнокръвен ум, който винаги сме си представяли, щом се спомене думата космически интелект.

Нев

 

 

 

Трите стигми на Палмър Елдрич от Филип К. ДикТРИТЕ СТИГНИ НА ПАЛМЪР ЕЛДРИЧ – Филип К. Дик

В недалечното бъдеще, търсейки път към безсмъртието, хората заселват Слънчевата система. И докато повечето хора се опитват да забавят времето, един човек достига до същността на безсмъртието, превръщайки се почти в Божество. Но на каква цена?

Меги

 

 

 

Мечтаят ли роботите за електроовце от Филип К. Дик МЕЧТАЯТ ЛИ РОБОТИТЕ ЗА ЕЛЕКТРООВЦЕ – Филип К. Дик (или “Беглец по острието”/ “Bladerunner”)

В  “Мечтаят ли роботите за електроовце” от Филип К. Дик има морална дилема, ако андроидите покажат емпатия, то това прави ли ги хора? Новите модели стават все по-съвършени, но няма как да се научат да чувстват. Може ли човек да забрави, че има срещу себе си робот и да се влюби?

Меги

 

 

 

Аз съм легенда от Ричард МатисънАЗ СЪМ ЛЕГЕНДА – Ричард Матисън

“Аз съм легенда” от Ричард Матисън – единственият оцелял след масовото превръщане на хората във вампири мисли, че единственият начин да оцелее е да ги избива един по един до кроя на живота си. Той не осъзнава, че съществата може да са разумни и всъщност ги е страх от него. Той дори не може да си представи, че те са съставили общество, което си спомня, че до скоро е било човешко и се бори с болестта, но за тях, той се е превърнал в истинското чудовище.

Меги

 

 

 

Домът на гарвана от Валентина Йорданова

ДОМЪТ НА ГАРВАНА – Валентина Йорданова

Истинско и пълнокръвно фентъзи, което носи наслада с всяко следващо изречение. Перфектно изграден свят, жестокост и, дръжаща в напрежение, фабула. Възможно ли е едно момиче да наруши традициите и да бъде избрано? Колко е нужно, за да постигнеш целите си? Светът готов ли е за това?

Майсторски написана история с много магия, приключение и магически същества. А страстите и емоциите са подправките, които правят “Домът на гарвана” задължително четиво. А продължението предстои!

Вотан

 

Принцът на мрака от Габриела Плочева

ПРИНЦЪТ НА МРАКА – Габриела Плочева

Отново прекрасно изградена вселена, стъпила на исторически податки, много митология и вихрено действие, гарнирани със сложни взаимоотношения и обран еротизъм и страст.

Поредицата “Огън и злато” на Габриела Плочева е перфектен фентъзи коктейл, който носи наслада на любителите на този жанр.

Вотан

 

 

Подмененият от Брена Йованоф

ПОДМЕНЕНИЯТ – Брена Йованоф

Изключително приятна с тежката си и тягостна атмосфера книга, чието четене ми достави ударна доза удоволствие. В едно спокойно и привидно спокойно градче живее Маки Дойл. Момчето е странно, а това не идва само от различието му от децата в училище. Маки Дойл постепенно започва да открива нови неща за себе си, а същевременно разкрива и тайната на градчето Гентри.

Хорър бижу за ценители на жанра.

Вотан

403 Views
error: Content is protected !!