Братовчедите

“Братовчедите” на Карън М. Макменъс

„Братовчедите“ на Карън Макменъс

Обри, Джона и Мили Стори са братовчеди, но почти не се познават, както и не са виждали баба си. Тя е лишила родителите им от наследство и е спряла всякакви контакти с тях преди тримата да се родят. Те са почти сигурни, че на баба им просто не ѝ се занимава да отдели от ценното си време за тях, когато изведнъж се случва нещо необичайно. Получават официално писмо от баба си, в което ги кани да посетят семейния остров за лятото, както и да отидат да работят там. Мили, Обри и Джона първоначално не желаят да отидат, но родителите им са единодушни, че каквото и да става те трябва да приемат поканата и да се срещнат с майка им. Те смятат, че това може да е единствената им възможност да успеят да си върнат взаимоотношенията и да получат част от семейното богатство, а може просто да ѝ е скимнало да разтопи леденото си сърце и да опознае внуците си, които за толкова години дори не пожела да види. Знае ли човек?

В моментът, в който тримата тийнейджъри стъпват на острова обаче разбират,че старицата е подготвила съвсем различни планове за тях. Докато през цялото това време те са мислили, че лятото им ще е непоносимо скучно, то може би ще се окаже едно от най-вълнуващите в живота им. На острова се сблъскват със семейни приятели и близки колеги на баба им, които им помагат да разнищят истината. Те узнават ужасяващи истини и непоносими тайни, свързани с роднините им, та дори един за друг. На острова изживяват опасно приключение, заради което те трябва да са свръх внимателни и да не се доверяват на никого, включително на себе си. Оказва се, че трябва да разберат повече тайни отколкото някога са си мислили, че ще се наложи. Пазенето на такива определено е сложно и не за всеки, но явно тяхното семейство са експерти в това отношение.

Жанра на книгата е трилър и е роман с 384 страници. Книгата е много вълнуваща и никога не можеш да предскажеш следващия ход на героите. Разделена на глави в които всеки герои разказва сам за себе си. Това качество на авторката винаги ми е допадало, понеже е интересно да разбирам различните мнения на персонажите по този начин.

Романът започва с първата глава на Мили. Тя е отворен към света герой и обича да изразява мнението си дори там, където не е желано. Определено не обича да държи езика си зад зъбите и това нейно качество ми допадна. Първоначално си помислих,че тя е като лидер на братовчедите, тъй като разкриваше загадките прекалено бързо и навързваше уликите като детска загадка, но се оказа, че всъщност изгаря от нетърпение да се запознае с баба си, а всичките положителни черти в характера ѝ са, за да привлекат вниманието на Милдред (баба им). Все пак тя не изгуби куража си и продължи да разследва като истински професионалист. Фактът,че Мили споделя име с баба си я прави толкова жадна за вниманието ѝ. Винаги е смятала, че поради тази малка подробност Милдред би я забелязала.

Първоначално нямах добре изградено мнение за Джона, но с времето главите му ми станаха любими. Поради автоматичния защитен механизъм да се прави на грубиянин не можах да го обикна в началото, но с всеки изминал ден той разкриваше истинската си същност и реалната причина да дойде да острова. Колкото повече време прекарва с Мили и Обри, той все повече разбира,че с нищо не иска да ги нарани или злепостави. Джона е непредсказуем човек, на когото е трудно да се довериш, но колкото по-скоро го направиш, толкова повече съжаляваш,че не си го направил по-рано.

Обри е най-спокойна и затворена от тримата.Тя не обича да си вре носа на ляво и на дясно и не я интересуват скандали и интриги. Всичко, което иска тя е да се запознае с баба си и тя да я хареса. Обри обича спорта, любимият и е плуването, който тренира преди да замине за работата. Тя открива нова личност в себе си, докато е там – такава, която е любопитна и ѝ се ще да разбере какво са правили родителите им на тяхната възраст и защо Милдред е решила така спонтанно да спре отношенията си с тях. Тази нейна личност разбира, че не е нужно да прави баща си горд, за да се чувства тя щастлива. Обри обича да помага на хората, което допълва същността и перфектно. Нито за миг обаче не я помислих слабохарактерна, а напротив. Тя е умна и забелязва малките детайли,специално това нейно качество и помогна накрая да навърже важна част за историята с баба им.

Хареса ми, че има няколко специфични глави отделени в книгата, които са специално за Алисън на 18 години (майката на Мили). Чрез тях успяваме още повече да се впуснем в приключението и да разберем повече за тинейджърите Стори и остров Гъл. В главите се разказва няколко години по-рано преди Милдред да спре контактите си с тях. Интересно е да проследиш загадката от тогава и от дните на братовчедите Стори.

Препоръчвам книгата с две ръце на тези които обичат мистериите и загадките и им предлагам да се впуснат в едно ново и вълнуващо приключение пълно с незабравими моменти.

Официална анотация:

Семействата пазят тайна най-добре… дори един от друг.

Мили, Обри и Джона Стори са братовчеди, но почти не се познават и никога не са срещали баба си. Тя е лишила родителите им от наследство, още преди тримата да се родят. Не щеш ли всеки един от тях получава покана да работи в семейния курорт на острова през лятото. Родителите им са единодушни – няма начин да не отидат. Това е единственият им шанс да омилостивят старицата.

Но в момента, в който братовчедите стъпват на острова, разбират, че тя има съвършено различни планове за тях. И колкото повече стоят, толкова повече им става ясно колко мистериозно – и тъмно – е миналото на семейството им.

Цялото семейство Стори крие тайни. И братовчедите са на път да разкрият точно какви. Ако успеят да оцелеят, разбира се.

Най-добра книга за тийнейджъри на Амазон за 2020 г. (An Amazon Best Young Adult Book of 2020)

#1 Бестселър на New York Times 

Бестселър на USA Today 

Автор: Катя Илиева

501 Views
error: Content is protected !!