Kакво значи да пишеш като жена?

Kакво значи да пишеш като жена?

Има ли стереотипи в очакванията към жените писателки?

Съществува ли явлението „да пишеш като жена“?

Дата: 25 Април (четвъртък)
Час: 18:30
Място: On the Rocks Bar, ул. Шести септември № 8

Дискусията „Стереотипи и очаквания към жените в литературата“ събира пет участнички, които ще нищят въпроса:
Съществува ли явлението „да пишеш като жена“?

Ще обсъдим:
→ Битуват ли клишета в литературата, създавана от жени?
→ Предразсъдъците към жените-писателки и нужно ли е да се борим с тях?
→„Новата вълна“ от дебютантки и смелостта им да говорят за травми, зависимости, сексуалност и различия.
→ Израстване на локалните теми в литературата.

Участници в дискусията:

Антония Антонова е създател на проекта за социална сатира и поезия „Вайръл стихове за секс и драма“. Заедно с творческата си партньорка в него – Цветелина Вътева, е автор на едноименната книга, по текстове, от която са създадени спектакълът „Самотата в съвременния човек/свят“ на режисьорката Веселка Кунчева и поетичната акция „Секс и драма“ в Театрална работилница „Сфумато“.

Виолета Радкова е управляващ директор на българо-американската фондация „Елизабет Костова“ – литературна организация с нестопанска цел, която подпомага професионалното развитие на писатели и преводачи, и насърчава междукултурния обмен. Виолета е съавтор на книжен подкаст и организатор на танцов флашмоб, с който осигурява безплатни психотерапевтични консултации на жени в нужда.

Евгения Динева пише поезия и проза на английски. Магистър е по Културна дипломация и Геополитика, завършва Индология. Има публикации в Oxford Poetry Library, The Hong Kong Review, Ethel и др. Чете поезия за Sarabande и Autumn House Press. „Животните нямат бащи“ (изд. „Скрибенс“, 2023) е дебютната й стихосбирка. Ръкописът й с поезия „Саул се дави“ предстои да излезе на испански език.

Паулина Георгиева е автор на романа „Симулацията“ (изд. „Книгомания“, 2022). Носителка е на голямата награда на V национален конкурс „Атанас Липчев“, както и на специалната награда на журито от конкурса „Кутия с неизпратени писма“ на българската културна общност в Атина. Стипендиант е на Фондация „Елизабет Костова“ от Созополските семинари 2023 г. Паулина е магистър по История към СУ.

Модератор на дискусията:

Гергана Панчева oт близо три години е основното действащо лице в Литературна агенция „София“, чиято цел е да работи за превода и издаването на българска литература в чужбина. Гергана е поет и преводач. Пише и публикува стихове от над 10 години, автор е на стихосбирката „След дланите“ (ИК „Жанет 45“, 2021).

Kакво значи да пишеш като жена?
Kакво значи да пишеш като жена?
138 Views

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!