Автори

Яна Орлова

 

Яна Орлова е чешка поетеса и актриса, родена през 1986 година. Зад гърба си има публикувани три стихосбирки: “Подуши огъня” с нейни собствени илюстрации (2012), „Újedě“ от 2017 и “Няма да избягаш” от 2022 година. Нейни творби намират място в “Най-добрите чешки стихотворения” – антологии от 2014 и 2018 година.

Яна Орлова издава книга с поезия на полски език през 2021, на украински и румънски през 2019 г., а през 2020 публикува електронна книга на английски език в Индия. Нейни стихове са преведени на хинди, китайски, испански, арабски, беларуски, български, гръцки, италиански и английски.

Има участия в много представления в цяла Европа. Характерно за нея е “живата поезия”, т.е. Тя възприема тялото като поле на събитието, на поезията, на изживяването, използвайки ритуални и холистични подходи. Работата ѝ е белязана от комбинация от минималистична форма и необработен изказ.

Яна Орлова
Jana Orlová (c) Marek Novotný

През 2017 година на Next Wave Festival е оценена с награда като тази, “която предизвиква границите между литература, визуално изкуство и театър с естествена лекота”. През 2020 г. Печели наградата “Дарданица”!

Нейна работа може да бъде видяна на https://www.janaorlova.cz/

Photographer: Marek Novotný

 

Поезия: Поезия от Яна Орлова

361 Views
error: Content is protected !!