Ден на съединението

Ден на съединението

 

Ден на съединението

На 6 септември България празнува съединението между Княжество България, което е официалното име, дадено на България при приемането на Търновската конституция и Източна Румелия, която е автономна провинция на Османската империя, създадена съгласно Берлинския договор.

Но знаете ли, че съединението е било планувано да стане на 15 септември? Действията се развиват през 1885г. Българският таен централен революционен комитет е планувал да свали правителството в Пловдив чрез атентати, дори са потърсили подкрепата от министър-председателя на Княжеството Петко Каравелов. Той отказва да ги подкрепи, но и прави планове да осуети акциите по съединяването на БТЦРК. Бунтове, възникнали и потушени в различни села в Румелия, дават старт на действията. 

Знаете ли кой е майор Данаил Николаев? Това е човекът, чиито са заслугите за успешно сваляне на правителството, без да се дадат жертви. Той отхвърля първоначалните планове за атентат. Майор Николаев е носител на Орден „За храброст“ III ст. за участието му в Руско-турската война, а след войната е назначен като командир на Източнорумелийската милиция. 

Вестта за бунтовете в Източна Румелия стигат до Пловдив, от там директорът на милицията Август фон Дригалски издава заповед за арестуване на бунтовниците. Военните, на чело с Данаил Николаев, не се подчиняват на заповедта и така в ранните часове на 6 септември майор Николаев установява контрол над Пловдив и сваля правителството.

До тук нещата изглеждат бързи и лесни, но трудното идва след Съединението. Съединена България е заплашена от войни от две страни, без да разчита на подкрепата на някоя Велика сила. От едната страна е Османската империя, която иска да си върне Румелия. Проблемът там е решен дипломатически с българо-турската спогодба, при която България получава признание, но отстъпва на Османската империя Кърджалийската околия и Тъмръшките села. От другата страна е Сърбия, която има териториални претенции. Този проблем предизвиква Сръбско-българската война. Сърбия получава подкрепа от Австро-Унгария, но въпреки това губи войната при решаващата битка при Сливница.

Съединението е окончателно признато с обявяването на българската независимост на 22 септември 1908 г.

Меглена Лазарова

 

276 Views
error: Content is protected !!