Четенето е полезно

Четенето е полезно!

Изследване на Университета в Кеймбридж съвсем скоро определи колко е оптималното количество четене, за да се подобрят резултатите в училище, когнитивните възможности и качеството на живот като цяло.

Проф. Саакян, която е част от екипа провел изследването при над 10 000 деца, споделя, че освен, че това е евтина инвестиция с огромни ползи и:

“Също така е много приятно за родителите и децата да прекарват времето си в четене и обсъждане на историята.”

Проучването, което е публикувано в сп. Psuchological Medicine, твърди, че четенето стимулира социалните умения, творческото мислене и други форми на познание при малките деца.

Инструментариума на проучването включва интервюта, когнитивни тестове, умствени и поведенчески сканирания. Резултатите се сравняват при две контролни групи – такива, които са започнали да четат за удоволствие преди да навършат девет и такива, които са започнали да четат по-късно или изобщо не са започнали.

Устоновено е, че тези, които са започнали да четат за удоволствие в ранна възраст се представят по-добре на различни тестове и също така имат по-добро психическо благополучие, показват по-малко признаци на стрес и депресия, както и имат подобрено внимание и по-малко поведенчески проблеми като агресия. Те също са склонни да използват екранни устройства по-рядко и да спят по-дълго.

Крайъгълни камъни за бъдещо обучение

Учените също са анализирали резултатите от сканиране на мозъка на участниците в изследването, а изводите са, че при тези тийнейджъри, които са започнали да четат за удоволствие от ранна възраст, показват умерено по-големи мозъчни площи и обеми, а също и показват разлики в участъците на мозъка, свързани с психическо здраве, поведение и внимание.

“Четенето не е просто приятно изживяване – широко се приема, че то вдъхновява мисленето и креативността, повишава емпатията и намалява стреса”, казва проф. Саакян.

Проф. Фенг от университета Фудан в Шанхай добавя:

“Ние насърчаваме родителите да направят всичко възможно, за да събудат радостта от четенето у децата си в ранна възраст”.

„Направено правилно, това не само ще им достави удоволствие и наслада, но също така ще помогне за развитието им и ще насърчи дългосрочните навици за четене, което може да се окаже полезно и в живота на възрастните.“

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

331 Views
error: Content is protected !!