Ревю на Били Съмърс от Стивън Кинг

„Били Съмърс“ на Стивън Кинг

Ревю на Били Съмърс от Стивън Кинг

Почти всяка книга на Краля на ужаса – Стивън Кинг е като шамар в тъмното. „Били Съмърс“ („Бард“, 6.12.2021) не прави изключение.

От едно клише – като последен удар и оттегляне, мафиотски образи, войната в Ирак, Стивън Кинг е успял отново да забърка майсторско повествование и да изгради героите си така че да не се сещате за холивудска екшън-боза, докато съпреживявате житието на Били Съмърс – неговото минало, мислите му, настоящето, опасенията и угризенията.

Биографични данни за Стивън Кинг

Стивън Едуин Кинг е вторият син на Доналд и Нели Рут Пилсбъри Кинг. Роден е на 21.09.1947 г. Баща им ги напуска, когато Стивън е на 2 години и децата са отгледани от майката. Ранното детство живеят във форт Уейн и Стратфорд, Кънектикът, а после се завръщат в Дърам, щата Мейн. По това време баба му и дядо му по майчина линия са вече стари и сестрите на майка му убеждават Рут да се грижи за тях срещу финансова подкрепа и жилище. Когато те умират, майка му започва работа в кухнята на близкото учреждение за хора с умствени увреждания – Пайнленд.

Бъдещият писател посещава гимназията в Дърам, а след това и тази в Лисбон Фолс. Учи в Университета на Мейн в Ороно, където подръжа седмична колонка в училищния вестник. Активен член е на студентския сенат и подкрепя антивоенното движение в кампуса. Завършва през 1970 с бакалавърска степен и вече може да преподава на гимназиално ниво. Донаборна комисия го изследва веднага след дипломирането му, но той е с високо кръвно налягане, намалено зрение, дюстабан и проблеми със слуха.

Стивън Кинг среща Табита Спрус в библиотека Фоглър в университета, където и двамата работят по време на следването си. Женят се през януари 1971 г. В първите години на съвместния си живот се издържат от заплатата му като работник в пералня, студентски заем и суми от продадени разкази на мъжки списания.

Стивън прави първата си професионална продажба на кратки разкази („The Glass Floor“) на Startling Mystery Stories през 1967 г. През ранните години на брака си той продължава да продава истории на мъжки списания. Много от тях бяха събрани в колекцията “Нощна смяна” или се появяват в други антологии.

През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски в държавната гимназия в Хампдън, Мейн. Пише вечер и през уикендите.

Анотация

Били Съмърс седи сам в стая с пушка в ръце. Той е наемен убиец. Но приема поръчки само ако мишената е наистина лош човек. Сега Били иска да се оттегли. Преди това обаче му предлагат един последен удар. Били е сред най-добрите снайперисти в света, отличен с медали за храброст ветеран от войната в Ирак, който може да изчезне като Худини след удар. Тъй че какво би могло да се обърка?

Ревю

И така “Били Съмърс” на Стивън Кинг е криминален роман с елементи на трилър, който започва някак по южняшки, леко и бавно, провлачено. Но това само кара читателя да затъне в историята и да влезе в кожата на главния герой – Били Съмърс. Едва ли редовите фенове на краля ще бъдат изненадани от умелото му извайване на героя Били – неговото минало като дете, жестоката му съдба, която предначертава пътя му към армията, Ирак и последващата му професия – елитен снайперист. Това е работата на Били Съмърс – да убива срещу пари, но наистина лоши хора. Това са двете черти на съвършения герой – убива лошите за пари и е безпогрешен със снайпера си. Поне това е ясно от самото начало. В течение на разказа се оказва, че Били Съмърс изобщо не е чудовище и читателя неусетно го обиква и харесва.

Повествованието се движи между настоящето, когато Били трябва да направи своя последен удар и да се пенсионира, детството му и годините в Ирак – всички тези нахвърляни карти като от колода при раздаване за игра на покер, разкриват различни черти и различни аспекти от истинския Били Съмърс.

Другите герои в романа на Стивън Кинг идват закономерно и са отново перфектно описани и изградени, така че читателят остава с усещането, че е жив свидетел на случващото се и на диалозите. Изненадващ елемент е нахлуването в повествованието на важен второстепенен герой – Алис Максуел (сещате ли се на кого попада Клей от “Клетка”? ;)). Бруталността и жестокостта на ситуацията на въвеждането ѝ е толкова истинска, жива и “възможна”, че я правят тежка за възприемане.

И в крайна сметка съдбите на двамата герои се преплитат по неповторим и донякъде романтичен начин, за да минат заедно през сценографично описано действие и ситуации, последствие от изпълнението на уж обикновената поръчка.

Въпреки обема си, книгата се чете бързо, защото е като водовъртеж, който повлича и засмуква, а емоциите, които предизвиква са от болка до гняв и непоносима тъга. Затова и Кинг си е крал, може да те уплаши, но може и да изтръгне някоя и друга сълза.

Великолепието на таланта му се разкрива в края на книгата, когато тъкмо си мислиш, че историята свършва и останали страници са ‘бля-бля-благодарности’, когато получаваш звучен плесник. И разбираш, че животът е шибано копеле.

Ревю на "Били Съмърс" от Стивън Кинг

Цитати от ревюта

Сюжетът в романа, както и при „Later“, на пръв поглед не е нещо революционно и невиждано – наемен убиец, поръчка, жертва на изнасилване, разплата и т.н. няма да навлизам в подробни преразкази. Но нещата са по-комплексни и детайлни, а разказът, който ни поднася Кинг, е много увличащ, като ключови за книгата намирам персонажите и тяхното изграждане.

Теодор Панов

В „Били Съмърс“ смяната на времената ни помага да навлезем по-интимно в паралелно течащите сюжетни линии – тази с перипетиите на наемния убиец от настоящето и другата – от черновата на романа, който той се опитва да напише, вплитайки миналото си в него. И да, определено си трябва известна нагласа, за да се нагодиш към ритъма на четивото, но след дузина страници нещата просто заспиват.

Димитър Цолов

Не мога да кажа обаче, че е на висотата, която съм свикнала да усещам в романите му. Не е тотална греда, но в никакъв случай не е нещо забележително. Всъщност очакванията ми бяха точно такива, така че не се чувствам разочарована. Както Later, така и Billy Summers, за мен лично, не са нищо особено. Жалко, че не мога да усетя онзи почерк на Кинг, който струеше ярко от любимата ми „22 Ноември 1963“ и много от неговите по- ранни произведения.

Диана Стоянова

Обаче слабите злодеи добавят минуси. Необоснованата, лично за мен, дължина на книгата я прави на моменти скучна и отнема от ударната сила. Свръхестественият елемент, макар и препратка към по-стара творба на Краля, е тотално ненужен и не на място. Това преди всичко е трилър и за него може да се каже всичко друго, но не и че е първокачествен. Откъм ентъртейнмънт нещата са OK, обаче няколко жестоки тъпотии така ме раздразниха, че едва си намерих място.

Георги Колев

Стивън Кинг е брилянтен разказвач и това е страхотна история. Може би това е всичко, което трябва да знаете, просто излезте и го купете, прочетете го или го слушайте – почти съм сигурен, че ще ви хареса.

Андрю Смит

„Били Съмърс“ е страхотен и многопластов роман, чрез който Стивън Кинг предлага на читателите много повече от стандартен криминален трилър! Освен това, в него е създал може би най-сложния си главен герой, който веднага ми стана любимец! Кинг е изпълнил историята с най-различни литературни препратки, както към своето „Сияние“, така и към творби на Емил Зола, Уилям Фокнър и други автори.

Велислав Върбанов

Допълнителна информация

През февруари 2022 г. Deadline Hollywood съобщaвa, че романът ще бъде адаптиран в телевизионен сериал от десет епизода с J. J. Abrams, King, Edward Zwick и Marshall Herskovitz като изпълнителни продуценти.

През февруари 2023 г. Warner Bros. придобиват проекта и го развиват в игрален филм, като Зуик и Херсковиц са автори на сценария. Филмът ще бъде продуциран от Bad Robot и Appian Way.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

268 Views
error: Content is protected !!