аудиокниги vs. хартиени книги

Аудио vs. Хартиена книга

Аудио vs. Хартиена книга

Технологичен прогрес, противопоставящ или допълващ?

Дали хартиената книга ще устои на аудиокнигата?

Или по-скоро се страхувам да не стане като в песента по-горе…

Все въпроси, които ме вълнуват като писател и като издател. Защото напоследък в България стана тенденция аудио книгите да заливат пазара. Разбира се при нас са редки случаите, когато аудио книгата е първородена, но пък един „Мамник“ на Васил Попов е чудесен пример за това. Безспорен хит (книгата е великолепна, така че или си я пуснете, или я прочетете). И все пак….?

Какви ползи носи „четенето“ на аудиокниги

Така че потърсих информация какви са ползите от аудиокнигите, изключвайки финансовите за големите платформи като Сторител и си позволих да ги систематизирам с кратък мой коментар (в червено). Основните 10 предимства са взети от чужди медии.

Аудиокнигите са чудесни за физическото и психическото здраве

Четенето на добра книга може да помогне на хората да се справят разнообразни проблеми от психическо естество. Например, някои хора, които страдат от депресия или тревожност, откриват, че техните проблеми с психичното здраве се справят по-лесно с аудиокниги. Освен това аудиокнигите могат да помогнат на хората, като пазят очите им. Ако прочетете книга от началото до края, може да започнете да развивате главоболие и зрението ви може да страда. При аудиокнига това не е непременно проблем.

Аудиокнигите могат да ви помогнат да заспите

Ако ви е трудно да спите през нощта, аудиокнига може да е в състояние да ви помогне. Когато слушате аудиокнига, можете да затворите очи. При аудиокнига звукът на гласа обикновено е успокояващ, което може да ви улесни да заспите вечер.

Аудиокнигите имат същите предимства като четенето

Въпреки че много хора обичат да четат книги, аудиокнигите осигуряват същата полза. И двете опции са чудесен начин да се запознаете с нов автор, да разширите речника си и да се потопите в невероятен сюжет. Аудиокнигите също са чудесен вариант за препрочитане. Може да откриете нещо, което не сте забелязали първия път.

Аудиокнигите спестяват време

Когато четете физическа книга, не можете да правите нищо друго. Ако обичате книги и искате да ги четете, докато тренирате или пътувате, не можете. Трябва да държите книгата в ръка, независимо дали е научна фантастика или книга за самопомощ, и да прелиствате физическите страници. С аудиокнига можете да правите нещо друго в същото време. Можете да почистите къщата, да карате кола, да готвите или да работите в двора. Слушането на аудиокниги ви позволява да спестите време през деня.

Аудиокнигите подобряват вашите умения за грамотност

Може да сте прекарали време, фокусирайки се върху грамотността си по време на срещите на вашия книжен клуб, а аудиокнигите ви помагат драстично да ги подобрите. Може да забележите сюжетни моменти, които иначе не бихте забелязали, и като слушате разказвача, интонациите на гласа могат да ви водят през книгата, помагайки ви да откриете нови неща, които иначе бихте пренебрегнали. Използвайте аудиокниги, за да подобрите уменията си за разбиране.

Аудиокнигите могат да намалят негативното мислене

Аудиокнигите също са чудесен начин хората да намалят негативното си мислене. Има много хора, които развиват проблеми с психичното здраве поради негативни мисловни модели. Като се фокусират върху нещо друго, като например аудиокнига, за хората е по-лесно да загърбят тези негативни мисловни модели, като вместо това се фокусират върху положителен мисловен модел.

Аудиокнигите подобряват критичните умения за слушане на децата

Друго едно от предимствата на слушането на аудиокнига е, че може да помогне за изграждането на умения за слушане у децата. Аудиокнигите са чудесен начин децата да научат нови думи, да изградят уменията си за грамотност и да увеличат степента на задържане на езика. Има дори много деца, които се мъчат да четат, а уменията им за четене се подобравят, когато слушат аудиокнига. Това дори е чудесен начин да научите втори език.

Аудиокнигите подобряват фокуса

Има много хора, които търсят начини да подобрят фокуса си. Аудиокнигите могат да ви помогнат да направите това. Днес хората имат по-кратък период на внимание, отколкото когато и да било в миналото. Слушайки аудиокниги, вие се обучавате да обръщате внимание за по-дълго време. По този начин ще имате по-лесно време да се съсредоточите върху други задачи в бъдеще. Ако удължите обхвата на вниманието си, като слушате аудиокниги, можете също да удължите вниманието си в класната стая или на работа. Това е особено полезно за хора с обучителни затруднения, които трябва да тренират фокусиране.

Вие посещавате друг свят

Ако се интересувате от декодиране на мистериозни светове, тогава една аудиокнига може да ви помогне. Има невероятни светове, за които никога няма да научите, ако не слушате аудиокниги. Много доставчици на аудиокниги дори добавят звукови ефекти, които я правят още по-интересна. Използвайте аудиокниги, ако искате да научите за нови места.

Аудио vs. Хартиена книга

Извод

И в крайна сметка само с едно от твърденията съм съгласен на 100% и това е, че пестят време. Изключтелно удобно е да слушаш книга, докато шофираш, готвиш, работиш на компютъра си, чистиш или просто си почиваш.

Затова не смятам, че аудиокнигите ще убият хартиените книги, както не успяха да направят електронните книги. Просто всеки един формат има своите предимства в определени ситуации.

Важното е… ДА ЧЕТЕМ!

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

146 Views

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!