20 любими детски книги

20 любими детски книги

Книги от минало и настояще, които ще пленят детето ви и ще го накарат да заобича четенето и литературата. В тази селекция се допитахме до деца на възраст от 5 до 12 години, а и си спомнихме като родители какво сме чели на наследниците си и какви книги ние самите сме обичали да четем. Защото точно това е традицията – да предадеш на новото поколение своите любими неща – книгите, музика и др. Така се създават истинските мостове между поколения и новите такива, не се губят и лутат.

И така, нека започнем с препоръчаните книги.

7 ползи от четенето на книги


Историята на Доктор Дулитъл

Хю Лофтинг

Хермес

Д-р Джон Дулитъл е уважаван лекар и тих съсед – ерген, живеещ с възрастната си сестра Сара в малкото селце Пъдълби-на-Марш. Той обича животните и постепенно домашните му любимци стават толкова много, че човешката му клиентела го напуска и той губи пари. Но научава как да говори и разбира животните от своя папагал, след което започва ветеринарна практика. Славата му разпространява из животинското царство по цял свят и той пътува дори до Африка, за да излекува племе маймуни.

Книгата е публикувана за първи път на 25.10.1920 година и от тогава е любима на няколко поколения деца.

Български митове и легенди

ПАН

Митовете и легендите на всеки народ са неразривна част от неговата история и отразяват духовното и културно богатство, дълбочината на душата, преживяванията и вярванията му. Затова и тази колекция от митове и легенди, чиито преразкази са започнали преди повече от сто години от български писатели като Елин Пели и Ангел Каралийчев, са истинско богатство като четиво и като попълнение в библиотеката. Митовете и легендите на българския народ разказани като приказки разкриват дълбочината на духовния живот и богатството на сърцето и ума на българите, изграждат вълшебства и вяра в доброто и силата му да победи в крайна сметка. Мъдростта и фантазия в тях са магическите съставки, които пленяват всяко дете. Книгата не само че представлява интерес, но и е част от учебната програмата.

Ние, врабчетата

Йордан Радичков

Нике

“Казах в началото, че всеки на тоя свят се появил различно. Аз, преди да се пръкна, дълго време живях в яйцето. Да не ти дава господ да живееш в яйце. Вътре тъмно, ни прозорец има, ни врата има, на това отгоре е и толкова тясно, че човек няма къде да се обърне, ами седи по цял ден и по цяла нощ и не знае навън ден ли е, нощ ли е, слънце ли грее или пък навъсени облаци ходят навъсено по небето.”

Една от най-обичаните детски книги на Йордан Радичков, „Ние,врабчетата“, излязла за първи път през 1968 година, продължава да радва децата и техните родители и днес. Книгата е с илюстрациите на автора.

Това е и най-познатата детска книга на писателя, която успява да спечели любовта на читатели от целия свят.

Историята на врабчетата е един от най-дълго задържалите се спектакли на сцената на Столичен куклен театър.

И заедно с приключенията в живота на У Фу, Чир, Юнашка фланелка, Драги ми господине и останалите врабци, малките и големи читатели на Радичков се потапят във врабчия живот, който е толкова близък до човешкия.

Нашествието на Горната земя

Марк Чевертън

Сиела

Първият неофициален Minecraft роман, излизащ на български! Вижте света на Minecraft през очите на опитен играч, опознайте неговите трикове и проследете приключението, което ще промени съдбата на сървъра!

Геймнайт99 обича да играе на Minecraft. Но не по правилата, а използвайки чийтове. Така мами, пречи на останалите играчи и убива невинните компютърно генерирани селяни. Той е типичното дете, което си избива комплексите в един онлайн свят, където никой не може да го накаже. Или поне така си мисли. След една особено напрегната сесия на Minecraft Геймнайт99 е пренесен в света на играта и открива, че всички негови обитатели са живи и се нуждаят от неговата помощ. Оказва се, че именно той е Избраният – потребителят-който-не-е-потребител. Героят, който ще спаси сървъра от злото.

Как да накараме детето да чете?

Приключенията на Лиско

Борис Априлов

Ракета

Изданията с приключенията на Лиско със сигурност са подходящи за всички ученици, които ги имат включени в летните си списъци за четене. Но поредицата е и класически образец за книги за деца и възрастни. Пълна е с поуки за малки и големи, с блестящ хумор и не на последно място: с важното напомняне да не забравяме никога за детето в себе си.

Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче.С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е първата книга от поредицата.

Пипи Дългото чорапче

Астрид Линдгрен

Пан

Скъпи приятели, при вас идва едно шведско момиче, което се казва Пипи Дългото чорапче. Тя е доста чудата, но аз се надявам, че въпреки това вие ще я обикнете. Пипи живее съвсем сама в една стара къща, наречена Вила Вилекула. Тя няма нито майка, нито татко, но това ни най-малко не я тревожи, защото си има кон и маймунка, а в съседната къща живеят две нейни другарчета – Томи и Аника. Пипи е най-силното момиче в света.

Пипи е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае. Нейни съседи са Томи и Аника Сетергрен – брат и сестра, чиито родители са винаги спокойни, когато децата им са с Пипи.

Пипи е необикновено силно момиче, богато и с талант да разправя врели-некипели, макар че никога не лъже със зла умисъл. Тя живее без родителски контрол и често се надсмива над възрастните – нещо, което импонира на младите читатели – особено, когато тези възрастни са несправедливи или нечестни.

Пипи е дъщеря на морския капитан Ефраим Дългия чорап, от когото е наследила огромната си сила. Баща ѝ пада в морето по време на буря и морето го отнася до остров Корекоредут в южните морета, където става „дебел бял вожд“. Той се връща в Швеция, за да отведе дъщеря си на острова, но Пипи отказва, тъй като е привързана към дома си и новите си приятели. Когато идва за втори път, тя тръгва с него заедно с Томи и Аника и преживяват няколко чудесни месеци на южния остров, преди да се върнат обратно в Швеция.

Астрид Линдгрен (1907 – 2002) е написала три романа за червенокосата Пипи: “Пипи Дългото чорапче” (1945), “Пипи се качва на кораба” (1946) и “Пипи в южните морета” (1948).

През 1968 г. на български език се появява книга със заглавие “Пипи Дългото чорапче”. В нея както и в по-следващите й издания, са включени част от разказите за Пипи от трите романа. И по-точно – 24 от общо 32 глави. Така близо една трета от историите за червенокосото момиче остават непознати за нашия читател. В настоящото издание в събрана цялата трилогия за Пипи.

В посоченото издание за първи път на български език се публикуват главите:

  • Пипи се бори с огнена стихия;
  • Пипи още живее във Вила Вилекула;
  • Пипи пише писмо и пак тръгва на училище – но за малко…;
  • И Пипи отива на училищен излет;
  • Пипи на панаир;
  • Пипи си остава във Вила Вилекула;
  • Пипи разведрява леля Лаура.

Дневникът на един Дръндьо

Джеф Кини

Дуо Дизайн

Да си дете може да бъде наистина кофти. Никой не знае това по-добре от Грег Хефли, който прекарва дните си в основното училище. Там дребни слабаци делят коридорите с грубияни, които са по-едри, по-гадни и вече се бръснат.

В “Дневникът на един дръндьо” авторът и илюстратор Джеф Кини ни запознава с един неочакван герой. Както казва Грег в дневника си:

Само не очаквайте да пиша в стил “Мило дневниче, това”, “Скъпо дневниче, онова”.

За наше щастие обаче това, което Грег Хефли казва, че иска да направи, и онова, което в действителност върши, са две напълно различни неща.

Поредицата включва 18 книги.

Приключенията на Том Сойер

Марк Твен

ПАН

“Повечето приключения, описани в тази книга, са се случили в действителност. Едно-две от тях са мои преживелици, а останалите — на разни момчета, мои съученици. Хък Фин е взет направо от живота. Том Сойер — също, но той няма конкретен прототип, а обединява в себе си черти от характерите на три момчета, които познавах — затова е събирателен образ.”

Том Сойер е най-известният хлапак в американската литература. Находчив и палав, благороден и смел, той преживява необикновени приключения – разкрива убийство, губи се в пещера, намира съкровище… и първата си любов.

Книгата е издадена за първи път през 1876 година и се счита за класика в американската литература. И не само според мен, тъй като и вашите дядовци са си падали по тази книга.

Мери Попинс

Памела Травърз

ПАН

Мери Попинз се появява неочаквано като гувернантка в дома на семейство Банкс. Тя е толкова тайнствена и загадъчна личност, че никакво вълшебство не й е чуждо. С нейна помощ децата преживяват наистина фантастични приключения. С какво е необикновена? Ами Мери може да лети, да се плъзга по перилата на стълбите нагоре, а лекарството, което дава на Джейн, Майкъл и близнаците Джон и Барбара, се превръща в ягодов сладолед.

Първият роман от поредицата на австралийската писателка е публикуван през 1934 година, а през 1964 е създаден филм, а по-късно и няколко мюзикъла.

Мечо Пух

А. А. Милн

ПАН

Издадена още през 1926 година, “Мечо Пух” е истинска световна класика за деца. А и не само. Самият автор казва, че книгата е за детето във всеки възрастен. В книгата малките читатели и техните родители ще срещната Кристофър Робин, плюшеното му мече Пух, Тигъра, Зайо, магаренцето Йори, Кенга и Ру.

Откъде идва Мечо Пух? Как се среща със сина на писателя? Ако това е интересно на детето ви, потърсете в google.com – има доста информация за тази любопитна история, родила най-известното мече на света.

Магьосникът от Оз

Лиман Франк Баум

Миранда

“Магьосникът от Оз” е историята на 12-годишната Дороти Гейл, която живее във ферма в Канзас с нейната леля Ем и чичо Хенри, но мечтае за по-добро място – “някъде отвъд дъгата”.

След като я връхлита торнадо, момиченцето изпада в безсъзнание и сънува, че тя, нейното куче Тото и фермата са пренесени в магическия свят на Оз. Там, Вещицата от севера, Глинда изпраща Дороти по пътека с жълти павета, водеща до Изумрудения град, за да се срещне с Магьосникът от Оз, който единствен може да я върне обратно в Канзас.

По време на пътуването си, тя среща Плашилото, което е по следите на Тенекиения човек, който търси сърце и страхливия Лъв, който има нужда от смелост.

Те се присъединяват към Дороти и заедно се опитват да избегнат Злата вещица от запада и нейния опит да вземе рубинените обувки на Дороти, дадени и от Глинда.

Детския роман вижда бял свят за пръв път през 1900 г в Чикаго. Изданието и илюстрирано от Уилям Уолъс Денслоу.

Бамби

Егмонт

Сърненцето Бамби е част от света на Disney, прекроен в литературно многоцветие в поредицата на издателство “Егмонт”:

Тази история започва на границата между зимата и пролетта, когато горските животни се събуждат от дългия си сън и оживяват в позлатения от слънчева светлина първи пролетен ден. Пойните птички изчуруликват радостната вест: “Роди се новият цар на гората!”. Малкото еленче получава името Бамби. Предстои му да живее в свят, изпълнен както с безброй чудесни неща, така и с много тъга. Докато расте и се превръща в млад елен, Бамби постепенно открива приятелството и любовта, а срещата с човека става изпитание за неговата храброст.

Приказка без край

Михаел Енде

Дамян Яков

Детският фантастичен роман е публикуван за първи път в Германия през 1979 година и претърпял филмови и телевизионни адаптации. Право впечатление размаха, с който авторът строи световете, през които минава главния герой Бастиян Балтазар Букс и неговия приятел Атрею. Безбройни са и препратките към исторически, религиозни, художествени и др. факти.

Бастиян е момче на около 10-12 години, което обича да чете, но е непопулярно в училище, а откакто майка му почива, баща му се отдалечава от него. Бягството на Бастиян е в книгите, а когато попада в антикварната книжарница на г-н Кореандер, открадва книгата “Приказка без край” и се затваря на училищния таван да чете – реалността се размива, а той попада в страната Фантазия, която се нуждае от герой – точно това, което Бастиян не е…

Амари и нощните братя

Б.Б. Олсън

Ибис

Идеалното четиво за почитателите на Хари Потър, Пърси Джаксън и „Мъже в черно“.

Амари Питърс никога не е преставала да вярва, че нейният мистериозно изчезнал брат Куинтън е жив. Въпреки твърденията на полицията за обратното.

Затова, когато открива тиктакащо куфарче в неговия гардероб, съдържащо документи за записване в обучителната програма на Бюрото за свръхестествени дела, тя е убедена, че именно тази тайна организация е ключът към разплитането на загадката около неговото изчезване.

Е, и разбира се, ще ѝ трябва известно време да осмисли това, което току-що е научила – че извънземни, магьосници, феи и други свръх­естествени създания наистина съществуват…

„Магичен свят, в който читателите ще искат да се потопят, с умело вплетени съвременни теми. Прекрасно фентъзи за деца.“ – СКУЛ ЛАЙБРЪРИ ДЖЪРНЪЛ

Последната мечка

Хана Голд

Вакон, Таралеж

На Мечия остров вече няма бели мечки. Поне така казва бащата на Ейприл, когато двамата се отправят на научна експедиция в Арктика.

Една вечер обаче Ейприл зърва на хоризонта силуета на мечка. Мечка, която не трябва да е там. Мечка, която е гладна, самотна и далеч от дома си. Как се е озовала на Мечия остров и колко буркана с фъстъчено масло ще са нужни на Ейприл, за да спечели доверието ѝ?

„Последната мечка“ е пленителна история за красотата на планетата, за разрушителните последици от климатичните промени и за едно невероятно и незабравимо приятелство.

  • Награда Blue Peter Book Award за 2022 година.
  • Награда Waterstones Children’s Book Prize за 2022 година.

Хари Потър

Дж. К. Роулинг

Егмонт

Поредицата от 7 книги няма нужда от обяснения, но все пак:… Животът на Хари Потър се променя завинаги на единадесетия му рожден ден, когато великан с очи, блестящи като бръмбари, му донася писмо и невероятна новина. Хари Потър не е обикновено момче, той е магьосник. Едно невероятно приключение е на път да започне. Книгите описват живота на младия магьосник, неговите приятели Хърмаяни и Рон, живота в училището за магия и вълшебство Хогуортс и олицетворението на злото – лорд Волдемор.

Изключителната фентъзи поредица съдържа най-важните съставки, за да е успешна: героите са деца, има много магия, още повече приключения, митични същества, хумор и тайнственост. Съчетаването на различни жанрове като фентъзи, драма, ужаси, романтика, мистерия, трилър, приключения с теми за подрастването, доброто и злото, английската училищна история и др., отключват интереса не само на децата, а и на широката публика. Още повече, че са застъпени и темите за смъртта, лудостта, предразсъдъците и д.р.

Резюме: Историята проследява живота на Хари Потър, започвайки с празник в магьосническия свят, който дълги години е тероризиран от злия магьосник Лорд Волдемор. В нощта на 31 октомври той убива Лили и Джеймс Потър, като прави опит да убие и едногодишния им син Хари, но заклинанието му отскача и му се връща. Тялото на Волдемор е унищожено, но той не е нито мъртъв, нито жив. От черната магия Хари получава белег на челото си във формата на мълния. Оцелял след убийственото заклинание и след мистериозното поражение на Волдемор, магьосническият свят започва да го нарича „момчето, което оживя“.

На 2 ноември Хагрид, полувеликан, оставя Хари на единствените му останали роднини, жестоките Дърсли. Това са неговите вуйчо Върнън, леля Петуния и нахален братовчед Дъдли. Те напразно се опитват да скрият магическото му потекло. Въпреки това, в навечерието на единадесетия си рожден ден, Хари има първия си контакт с магьосническия свят, когато получава писма от училището за магия и вълшебство Хогуортс, които са доставени от сови, въпреки че вуйчо му му пречи да ги прочете. На единадесетия рожден ден на Хари се появява Хагрид и му казва, че има магически свят и тъй като той е магьосник, е поканен да учи в училището.

В Англия книгите излизат в периода 30.06.1997 – 21.07.2007, а в цял свят са продадени над 500 милиона копия (по данни от 2018).

Има няколко издания на “Хари Потър”, но лично аз предпочитам тези, които са илюстровани от Любен Зидаров.

Скълдъгъри Плезънт

Дерек Ланди

Студио Арт Лайн

Дерек Ланди е ирландски писател и сценарист. В допълнение към поредицата бестселъри за деца/YA от книгите на Skulduggery Pleasant, поредица за свръхестествени мистерии с участието на Skulduggery Pleasant, детектив скелет, и Valkyrie Cain, млада магьосница, той е написал два сценария, които са превърнати във филми: наградата на IFTA печели “Dead Bodies” и номиниран от IFTA “Boy Eats Girl”. Самият Ланди е номиниран за IFTA за най-добър сценарий.

Книгите за Скълдъгари Плезънт са 14, като последната излязла на български е “Сезони на войната” (2021 г).

В историите са скелет магьосник и детектив Скълдъгъри Плезънт, неговата партньорка Валкирия Кайн и магьосническия свят на престъпления, които двамата разследват. А всичко започва случайно със срещата на двамата по повод смъртта на чичото на Стефани, която се оказва, че не е естествена.

Приключенията на Пити в Антарктида

Хавиер Качо

Таралеж

Малкото кученце Пити пристига на Антарктида като част от научна експедиция, а там го очакват незабравими приключения, забавни ситуации и опасни перипетии.

В компанията на смели полярни изследователи, мъдри птици и войнствени пингвини палето Пити скоро се отличава със своята храброст и находчивост и от домашен любимец се превръща в силно и способно куче водач. Сред суровите условия, които го заобикалят, той открива големия свят и оставя своята следа на Антарктида.

“Далече, далече, толкова далече на юг, че стрелката на компаса показва само север, се простира приказна земя. Там властват заедно космически студове, ураганни ветрове и феерия от цветове, родени от играта на слънчевите лъчи с безкрайните снежни простори. Ледени скулптури са изваяни сякаш от ръката на невидима вълшебница. Магия витае над този тайнствен континент, наречен Антарктида. Всеки стъпил на суровите ледено-каменни брегове с мързеливо изтягащи се тюлени и тромаво поклащащи се пингвини, които ловко се гмуркат в студените кристалночисти води, където айсберги като изящни замъци искрят във всички цветове на дъгата, остава завинаги пленен от обгръщащата го неземна красота. Прекрасно е децата ни да се докоснат до тази изтъкана от природата приказка, потъвайки в „Приключенията на Пити на Антарктида“, да усетят магията през погледа на едно куче.”

Дракончето с шоколадово сърце

Стефани Бърджис

Ибис

Авантюрин е най-свирепият и смел дракон в планината. И тя е готова да го докаже на семейството си, като напусне сигурността на пещерата им и залови най-опасната плячка от всички – човек. Но когато мъжът, когото среща, я измамва да изпие вълшебен горещ шоколад, Авантюрин се превръща в дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и без нито един драконски нокът. Тя все още се чувства най-свирепото създание по тези ширини, но сега е открила и своето истинско призвание: да овладее изкуството да приготвя шоколад!

Всичко, което трябва да направи, е да си осигури място като чирак (каквото и да е това) в шоколадова къща (което звучи възхитително вкусно) и тя ще успее да се справи с новото предизвикателство за нула време… Изпълнена с шоколадови изкушения великолепна история, чиято героиня научава истинското значение на това да бъдеш силно, безстрашно човешко същество (и дракон също).

Дневникът на вещицата по неволя

Пердита Каргил и Онър Каргил

Асеневци

Градчето Малко Заклинаево не прилича на никое друго място, на което съм живяла преди. То е извънредно, загадъчно различно! Знаете ли, че тук е пълно с черни котки, които са навсякъде? И почти всеки носи наметало и островърха шапка, а на витрините на магазините има странни табели като: Вземете своята прясна кукувича слюнка оттук! Има я и малката огромна подробност, че новото ми училище съвсем не е като обикновените. О, да… Струва ми се, че е вещерско училище! Сега е точният момент да разбера дали мога да правя магии…

Тази поредица е резултат от разкошното дуо на майка и дъщеря, които създават духовит, свеж детски роман, в който се разглеждат различни конфликти (родители, деца, учители, ученици и др.). Главната героиня е млада и несигурна, но пък смела и сърцата. Огромен плюс на романа е чувството за хумор. А важна рецепта за успеха е мотивът за магическо училище, който се налага сериозно в детската и тийн литературата след успеха на книгите за Хари Потър.


В никакъв случай не претендирам, че това са най-интересните, най-великите книги за деца, които някога ще отворите или децата ви ще прочетат, но определено са едно добро стъпало, което да посее любовта към четенето или да я затвърди. А и все пак не трябва да забравяме, че литературата се възприема субективно, колкото и критици да твърдят обратното (и как няма, след като трябва да си изкарват хляба по някакъв начин), така че не се отказвайте, ако детето ви каже, че не му харесва Том Сойер. Може пък Питър Пан да е неговият герой. А и (сега ще ви издам една тайна) лично аз не понасям “Малкия принц” и не харесвам “Джонатан Ливингстън-Чайката”, затова пък Нилс Холгерсон и Роня-дъщерята на разбойника са ми любими приятели.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

429 Views
error: Content is protected !!