Забравеният език 2023

Забравеният език 2023 – статистика

Издателство и е-списание “ЛитДизайн” обяви в деня на българските будители Втория национален конкурс “Забравеният език”.

Тази година е удачно да наречем конкурса “международен”, защото получихме и произведения от Белгия, Франция и Италия, което може само да ни радва като екип.

Получените произведения са повече от миналата година и това ни дава надежда, че българските творци, като част от обществото, милеят за забравените български думи, които все по-рядко и по-рядко използваме. Но поне в литературата, ако не в разговорния език, който се развива неимоверно бързо, забравените думи имат своето място, носят смисъла, топлината и живеца на нашите, чисто български корени.

Перфектната организация за провеждане на конкурса е факт, благодарение на идеолога на “Забравеният език” – Виктория Баръмова, а журито работи максимално обективно.

Като главен редактор на “ЛитДизайн” напомням на всички участници, че факторът субективност е сведен до минимум, заради стройните критерии, по които всяко едно произведение бива оценено.

Творбите в “Забравеният език” 2023

Тази година получихме 116 творби, от тях 75 стихотворения и 41 разкази.

Възрастовото разпределение на участниците е следното:

  • 22% на възраст над 60 години;
  • 25% на възраст между 14 и 25 години;
  • 23% на възраст между 26 и 39 години;
  • 30% на възраст между 40 и 59 години

Сами виждате, че разликите между възрастовите групи са пренебрежимо малки, което е позитивна тенденция за пренасянето на любовта към забравения език между поколенията.

Отново благодаря на всички участници, на журито в лицето на Диана Фъртунова, Павлина Соколова и Виктория Баръмова и на вас – читателите на “ЛитДизайн”.

Резултатите

Както винаги няма да се забавим с резултатите и те ще бъдат обявени на 10.02.2024 г.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

379 Views
error: Content is protected !!