Джоан Роулинг

Свободата на словото и Джоан Роулинг

В модерните времена на либералистична свободия, когато всеки е свободен да се нарече, както си иска, един автор продължава да отстоява позициите си и мнението си, че една трансжена не може да бъде наречена жена в пълния смисъл на думата.

Авторката на хитовата поредица „Хари Потър“ – Дж. К. Роулинг.

В X (туитър) Джоан Роулинг сподели:

Джоан Роулинг

Този надпис е прожектиран на сградата на британското Министерство на правосъдието, на което авторката отговаря с „Не!“.

Джоан Роулинг туит

Каква е идентичността на полово неориентиран индивид, който прескача от пол на пол, съобразно личните си предпочитания? Свобода на словото ли е да кажеш това, което мислиш или трябва да се съобразяваш с тенденциите в модерността на съвремието? Докъде се простира значението на биологичния пол върху психическото здраве?

За пример ще дам трансжена, която се състезава като плувкиня и чупи рекорди след рекорди. Нима това е демократично проявление и не е дискриминационно срещу биологичните жени? И дали не е време да очакваме нов световен дамски бунт за равнопоставеност?

Тези въпроси остават без отговор.

На другия полюс остава Стивън Кинг –  Кралят на хоръра, който в постовете си в социалните мрежи твърдо и крайно се изказва в полза на LGBT обществеността и възможностите за избор на пол. Едва ли давайки свобода за изказ на единия и ограничавайки другия от световноизвестните автори, можем да говорим за демокрация. Все пак изказването на мнение не е престъпление, не е и „реч на омразата“. Реч на омразата е, когато някой каже „Да унищожим всички евреи“ или „Всички палестинци трябва да умрат“. Размирните времена, в които живеем са увенчани с редица междуобщностни, културни, расови, полови, религиозни разделения, които са напълно безсмислени и безпринципни в 21 век. Във времена, в които трябва всички заедно да се грижим за земята като дом на всички хора и да направим живота на всеки един човек – независимо дали живеещ в Германия, Канада, САЩ или Сомалия и Тайван, достоен, за да се развие личностния потенциал, подобни заигравки и заплахи за свободата и лишаване от елементарни човешки права, са прерогатив.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

187 Views
error: Content is protected !!