От писалището на редактора

Позиция на главния редактор

Цял живот можеш да си повтаряш, че животът е

логичен, животът е прозаичен, животът е разумен.

Стивън Кинг, „Гняв“

Скъпи приятели, читатели, писатели, творци и любители на българската литература,

радвам се, че намирате време дори в края на лятото и отпускарския сезон да четете нашите публикации, творбите, които ни пращате и четете, че ни подкрепяте в развитието ни и стремежа ни да сме над мейнстрийма и да дадем платформа на младите и недоказани творци с талант да споделят творческите си търсения. Точно затова и се нарекохме „Домът на българската литература“.

От създаването си през декември 2020 година е-списание „ЛитДизайн“ привлича любители на писаното слово и на неговите страници в интернет са намерили място доказани и начинаещи автори – майстори на краткия разказ и поети. Същевременно се стремим да даваме възможност на различни жанрови творци, а не да се целим само в един жанр. Защото вярваме, че изкуството е онази невидима кост (ако ми позволите да перифразирам Краля на ужаса), която държи душата изправена.

Истината е, че аз, като собственик и главен редактор на списанието, имам афинитет към жанровете като ужаси, фантастика и фентъзи, но със същото удоволствие се наслаждавам на майсторски творби в жанра романтика, трилър, исторически епос, класика…. В секция „Разкази“ в „ЛитДизайн“ можете да се насладите на многообразие на различни автори от всички краища на България и да се докоснете до техния мироглед. В секция „Поезия“ пък има нашумели съвременни творци, които заслужено се радват на любовта на читателите.

Това е нашата цел – да съберем автори и читатели на място, където тенденциите на мейнстрийма не са на почит. А онази тайна цел, която имаме, е да мотивираме хората с талант да пишат, да се освободят от притесненията си и да срещнат за първи път подкрепа, за да се осмелят да направят първи стъпки към популярността. Не един или двама даровити автори са били мотивирани и са получили ,,криле” за полет под ярките лъчи на слънцето. Защото България и българската литература имат нужда от смели хора, които мечтаят и се борят за мечтите си.

Може би отстрани всичко изглежда лесно, но не е точно така. От създаването си от мен – Валентин Попов, е-списание „ЛитДизайн“ претърпя развитие, бяха започвани рубрики, които бяха спирани на по-късен етап, включваха се доброволци… Всичко това беше нужно, за да съм сигурен, че поетите ни задължения ще бъдат изпълнявани на време и ще поддържаме едно високо ниво на разнообразие и на своевременно публикуване на културно-литературна информация. Всеки един от хората, които изявиха и изявяват желание да участват в екипа на е-списание “ЛитДизайн”, е наясно с това, че изпълняват задачите, които избират да вършат, напълно безвъзмездно.

Към настоящият момент в екипа на е-списание „ЛитДизайн“ участват Биляна Драгулова, Виктория Баръмова и Павлина Соколова, които с доброволен труд спомагат списанието да е това, което е! Защото това, което ни събира и отличава, са ентусиазмът и любовта към литературата. Всички публикации, независимо за коя рубрика се отнасят, минават през тях и през мен. А в условията на дигитална епоха, в която живеем, ние като екип държим на уникалното и смислено съдържание, което предоставяме. Не случайно има програми, които проверяват дали един текст е уникален, т.е. дали вече е бил публикуван някъде. Тази проверка я правим винаги, защото търсачките в интернет класират по-ниско сайтове с неуникално съдържание. Това е факт, който е широко известен и никога не бива да бъде подценяван от хората, които държат на добрите позиции на сайтовете си, независимо от нишата им. В този контекст рубрика, която съобщава важна информация като резултати от конкурс и определяне на нова тема, е недопустимо да излиза с неактуална информация или в срок, който се доближава с броени дни до крайния срок на въпросния конкурс. По този начин подвеждаме не само собствените си читатели, но и читателите и евентуалните участници във въпросния конкурс.

Различно от е-списанието е издателство „ЛитДизайн“, което функционира като фирма, която се занимава с издаване и разпространение на книги. Това, което различава онлайн книжарницата ни от масова стратегия и „правене на бизнес“ са няколко неща:

  1. На издадени от нас автори не удържаме комисиона от продажба на книгата им. При поръчка им даваме контакта с потенциалния читател, за да могат да направят директна връзка.
  2. На неиздадени от нас автори, които искат книгата им да се продава през нашата книжарница, имаме комисиона в размер на 30% от коричната цена. По-запознатите в бранша знаят, че този процент е минимален на фона на числа от 50-70% удържани от големите вериги. Тази сума е необходима за техническата поддръжка на сайта, за реклама, за домейн и за хостинг. Въпреки това до момента не сме изискали на никой от авторите, който е продавал през нас книгите си, да заплати комисиона. Авторите, които желаят да бъдат продавани през издателство “ЛитДизайн” първо се запознават с тези условия и чак тогава изпращат информация за книгата си и снимков материал, който да бъде използван за оформяне на публикацията.
  3. Ние не държим книгите при нас, а те си остават при автора. Когато влезе поръчка за книга, ние я препращаме на автора и той я изпълнява. По този начин авторът директно получава сумата за своя труд без тази сума да минава през нас. А към нас, авторът изпраща комисиона срещу фактура, след натрупване на определена сума. По-важното в случая е, че спомагаме за директната връзка между автор и читател и възможността последният да получи книга с лично посвещение.   

Така че съм на разположение на всички, които имат желание да издадат своята книга, да получат професионално обслужване и да имат контрол и яснота върху плащанията.

Не на последно място е-списание „ЛитДизайн“ си партнира с различни организации, с които смята, че има обща идеология в това да спомага популяризирането на българските автори, техните творби и изобщо литературата. Ние подкрепяме медийно „Десант на книгата“ – една прекрасна инициатива на Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, която от 22.09 до 24.09 тази година ще проведе празник на книгата в град Русе, както и работим партньорски с издателство „Планини“, SciFi.bg и др.

Последните две години работихме приятелски и като партньори със „Страшен разказ в две изречения“. Лично аз финансирах и издадох сборника „Хорър дизайн 2022“, който включваше наградени и отличени разкази, проведохме и „Хорър дизайн 2023“, чието издаване като сборник е под въпрос поради финансови причини, но имам надежда, че макар и със закъснение „Хорър дизайн 2023“ ще види своите читатели. Дейността ми като собственик и главен редактор на „ЛитДизайн“ беше да организирам провеждането на конкурса, разписвайки условията му, да изготвя популяризиращи визуализации, предпечат на „Хорър дизайн 2022“, редакция, корекция, изработка на корица и, най-хубавото, да съм част от журито. Тук е моментът да благодаря на всички участници в този конкурс, както и в конкурса „Забравеният език“ за цялата креативност и желание, с които подходиха към темите и жанровите изисквания. Факт е, че идеята за осъществяването на конкурс за по-дълъг разказ на ужасите е моя, както и самото име на конкурса. Надявам се, че публиката е разбрала „заигравката“ – ЛитДизайн -> Хорър дизайн.

За съжаление, както често се случва в живота, не всяко партньорство е равнопоставено и не всеки подхожда с открито сърце и добри намерения. А за мен като собственик и управител е важна средата в екипа, общата цел и възможността да помагаме на българската литература да се развива и да разкрива своето многообразие и възможности.

След раздялата ни със „Страшен разказ в две изречения“ им пожелаваме успех в инициативите и дълголетие, за да стимулират творческото мислене на творците.

А на всички наши приятели, читатели и писатели пожелаваме най-вече здраве и нестихваща любов към писането и четенето.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

499 Views
error: Content is protected !!