Какво обичат да четат тийнейджърите

Какво обичат да четат тийнейджърите?

Какво обичат да четат тийнейджърите?

Книги и тийнейджъри! Възможно ли е? Как в света на технологиите, младите се ориентират към четенето? Днес ще си поговорим за тийнейджърите и какъв тип книги обичат да четат те.

Какво е електронен четец?

Електронния четец или още познат като дигитална електронна книга представлява мобилно устройство, предназначено за изобразяване на информация, предимно електронни книги. Обикновено те имат висок живот на батерия и са създадени от електронна хартия. Електронната книга е доста предпочитана от тийнейджърите, поради своята лесна преносимост и възможността винаги да имаш книга под ръка. В нея може да се съдържат стотици книги и пак да тежи по-малко от една хартиена. Хартиената книга е заменена, заради своята тежест и мястото което заема. Целта на четеца е да предоставя удобен начин за четене на електронни книги. По форма прилича на таблет, но вместо нормален дисплей, има електронна хартия, която е по-приятна за очите. Минусите на този тип техника са бавната им опреснителна честота и поддържането единствено на черно-бели цветове, което ги прави неподходящи за по-сложни приложения. Това, обаче погледнато от друг ъгъл може да се сметне и за плюс, понеже липсата на такива приложения кара читателя да се съсредоточи главно върху книгата. Въпреки всичко това, хартиената книга си остава фаворит за много читатели.

 

#Booktok

Напоследък изключително употребяемо е приложението „тик ток“, което се използва за снимането на разпускащи клипове. В него обаче голяма група от четящи създадоха графата #Booktok. В нея много автори набират популярност и книгите им започват да се оценяват. Там четящите са общество, в което споделят книги, изказват мнения и подкрепят тепърва започващите четящи и автори. #Booktok е частта от тик ток, посветена на любящите книги, която има над 13 милиарда гледания. Понеже тик ток е платформа, в която огромна част от потребителите са тийнейджъри, #Booktok съдържа много и разнообразна тийн литература. Основен и най-популярен жанр в #Booktok е фантастиката. Тази графа на тик ток подкрепя равенството на половете и цветнокожите, докато в „реалния литературен свят“ тези теми не са пряко засегнати. Това предоставя на следващото поколение читатели общество без предразсъдъци. В #Booktok се цели да се създаде общество без толкова ненужна омраза и хейт, общество, където всички сме равни и свободни да изказваме мнение, което на някой друг не му хареса. Там, разбира се, има популярни акаунти, които са често разпознавани сред потребителите. Например такива са @thecalvinbooks, @___genoveva___, @heyittsmoni, @caitlinlovegood, @luckies_universe, @alex.aster, @readinglcver, @aymansbooks и още много други.

Съвременни автори и популярни жанрове

След като поговорихме за #Booktok, можем да разгледаме жанровете и авторите, които се четат от подрастващите. По-рано споменахме акаунта на прекрасната @alex.aster. Тя е една от младите авторки, развиващи се с помощта на #Booktok. Нейната книга се превърна „Lightlark” бързо се превърна в голяма сензация. Също така популярни книги в #Booktok обществото са „Жестокият принц“ на Холи Блек, „Разбий ме“ на Тахере Мафи, „Пърси Джаксън“ на Рик Риърдън, „Игри на наследство“ на Дженифър Лин Барнс, „Наръчник за убийства за добри момичета“ на Холи Джаксън и много други. Популярни автори са Колийн Хувър, всеизвестна с почти всичките си книги, но най-популярни са „Никога повече“, „Жестока любов“ и „Верити“, Тейлър Дженкинс Рейд с нейните „The seven husband of Evelyn Hugo” и “Malibu Raising”, Лий Бардуго с поредицата си „Сянка и кост“ и „Шест врани“, Ел Кенеди с поредицата „Сделката“, Пенелопе Дуглас със своите „Пънк 57“, „Credence” и поредицата “Devil’s night”, Сара Дж. Маас със своите поредици „Двор от бодли и рози“, „Стъкленият трон“ и „Лунатион“. Жанрове, които са предпочитане за четене от тийнейджърите са фентъзи, романтика, мистерия, трилър и още най-различни.

Въпреки че много хора от застаряващото общество смятат, че младите не четат, това всъщност изобщо не е така. Както не всички от тяхното поколение са чели, така и не всички от тийнейджърите ще четат, но това не значи, че никой няма да седне и да се наслади на една хубава книжка. Всички хора са различни, имат различни хобита и занимания, различни амбиции, защото все пак сме хора и точно в многообразието е магията.

Катя Илиева

472 Views
error: Content is protected !!